Uutiset

Hallitus päätti runsaan kahden miljardin euron vuosittaisista satsauksista Ukrainan sodan takia – hyväksyi Puolustusvoimien ja ministeriön esityksen sellaisenaan

Uutta rahoitusta ei merkitä kehyksiin, vaan se toteutetaan poikkeuslausekkeella kehysten ulkopuolella.
Hallitus on linjannut mittavista investoinneista sotilaalliseen maanpuolustukseen, rajaturvallisuuteen ja kyberturvallisuuteen osana kehysriihessä tehtyjä päätöksiä. Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen kehysriihessä Ukrainan sodan takia tehdyt päätökset nousevat reilun kahden miljardin luokkaan vuosittain, sanoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

–  Mittakaava on vuositasolla noin parin miljardin luokkaa vuosina 2022 ja 2023, Saarikko kertoi.

Valtaosa näistä kohdistuu puolustusmenoihin. Merkittävä osa kohdistuu myös rajaturvallisuuteen ja pakolaiskysymyksen hoitamiseen.
Hallitus tekee kehykseen poikkeuksen niin, että menolisäykset katetaan kehyksen ulkopuolelta.

–  Tässä ovat poikkeuslausekkeen keskeisemmät kohteet, Saarikko sanoi.

Pikemminkin satojen eurojen miljoonien eurojen mittakaavassa laskettava siivu kohdistuu energian omavaraisuuden ja Venäjän energiasta irrottautumiseen.

Puolustusvoimien ja puolustusministeriön laatiman esityksen hallitus hyväksyi sellaisenaan, Saarikko kertoi.

Suurin osa Puolustusvoimien rahasta kohdistuu materiaalihankintoihin ja vuosittain alle 200 miljoonan euron kokonaisuus toimintamenoihin.

Hallitus sai suunnitelmansa julkisesta taloudesta tuleville vuosille valmiiksi jo tiistaina, vaikka neuvotteluille oli varattu myös keskiviikko.

Pienituloisille aikaistettu indeksikorotus

Hallitus on linjannut investoinneista myös rajaturvallisuuteen ja kyberturvallisuuteen. Nousevien elinkustannusten takia hallitus linjasi myös aikaistetuista indeksikorotuksista sosiaalietuuksiin tämän vuoden aikana.

–  Tämä on viesti pienituloisille suomalaisille. Me haluamme pitää kaikista huolta nyt, pitää kaikki mukana nyt, kun hintojen nousu ei kohdistu pelkästään vain energiaan vaan myös ruuan hintaan, Saarikko sanoi.

LVM:ään suurimmat säästöt

Saarikon mukaan 370 miljoonasta eurosta suurimmat pysyvät säästöt kohdistuvat liikenne- ja viestintäministeriöön, minkä lisäksi ulkoministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kohteisiin kohdistuu useamman kymmenen miljoonan euron säästöt.

Sisäministeriöön ja puolustusministeriöön hallinnonaloille kohdistetut leikkaukset toteutetaan kehystasoa alentamalla, Saarikko kertoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic