Uutiset

Hallitus pidentää koulujen sulkemista ja etäopetusta kuukaudella – koulujen aikainen aloittaminen syksyllä on yksi vaihtoehto

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että koulujen ja varhaiskasvatuksen rajoitukset kestävät 13. toukokuuta asti. Varaus on lukukauden loppuun asti. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan päätös koulujen aikatauluista tehdään kunnissa, mutta vaihtoehtoa aikaisesta aloittamisesta pohditaan yhdessä.
Viikin normaalikoulu Helsingissä oli Suomen ensimmäinen koulu, jossa osa oppilaista joutui karanteeniin maaliskuun alussa. Siitä kaksi viikkoa eteenpäin lähes kaikkien koulujen lähiopetus ajettiin alas. Kuva: Emilia Kangasluoma
Viikin normaalikoulu Helsingissä oli Suomen ensimmäinen koulu, jossa osa oppilaista joutui karanteeniin maaliskuun alussa. Siitä kaksi viikkoa eteenpäin lähes kaikkien koulujen lähiopetus ajettiin alas. Kuva: Emilia Kangasluoma

Hallitus kertoi maanantai-iltana, että varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla.

Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Kaikki alkuperäiset valmiuslain asetukset pidennetään 13. toukokuuta asti, lukuun ottamatta Uudenmaan sulkemista, joka on voimassa 19. huhtikuuta asti tämän hetken tiedon mukaan.

Kuntien asia päättää kouluaikatauluista

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koulujen aikataulut päättävät kunnat.

Yksi mahdollisuus olisi aikaistaa syksyllä lukuvuoden aloitusta, jotta kouluissa pystyttäisiin tasa-arvoisemmin turvaamaan kaikkien etäopetuksessa olleiden oppilaiden oppiminen.

– Yhdessä pohdimme, minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan. On syytä käydä keskustelua opettajien ja koulutuksen järjestäjien kanssa, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan oppilaiden taidot pystytään etäopetuksessakin arvioimaan erilaisilla kokeilla ja näytöillä.

Kenenkään valmistuminen tänä keväänä ei vaarannu poikkeusolojen vuoksi.

Andersson lupaa rahoitusta opetuksen tukeen, kun oppilaat aikanaan palaavat etäopetuksesta kouluihin.

Etäopetus ja päivähoito kotona jatkuvat

Ensimmäisestä kolmanteen luokkaan lapset ovat saaneet käydä koulua, mutta vanhempia on suositeltu pitämään lapset kotonaan, jos se vain on mahdollista.

Päiväkotiin on saanut viedä lapsen, mutta sitä on suositeltu välttämään, jos suinkin mahdollista.

Lopputulos on ollut se, että sekä kouluissa että päiväkodeissa on ollut vain murto-osa tavallisesta lapsimäärästä. Koululaiset ovat pääosin siirtyneet etäopetukseen ja kotitehtäviin.

Hallituksen mukaan kouluissa on ollut vain 7 prosenttia lapsista ja varhaiskasvatuksessa 22 prosenttia poikkeusolojen aikana.

Liikkumista rajoitetaan pohjois- ja länsirajoilla

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta saakka. Marinin mukaan aiempia rajoituksia kuitenkin tiukennetaan myös rajoilla.

Hänen mukaansa hallitus on aloittanut pikaisesti valmistelun pohjois- ja länsirajojen rajaliikenteen tiukentamiseksi sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi lukuun ottamatta tavaraliikennettä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoitustoimia arvioidaan jatkuvasti. Tavoitteena kuitenkin on, että Uudenmaan eristys voitaisiin purkaa 19. huhtikuuta.

Ohisalon mukaan pohjois- ja länsirajojen liikkumisen rajoittaminen tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen pohjalta.

– Hoitokapasiteetti pohjoisessa on varsin pieni, emmekä voi sitä riskeerata. Siksi joudumme tulevat viikot rajoittamaan jopa työmatkaliikennettä näillä rajoilla, Ohisalo totesi.

Uusimmat

Fingerpori

comic