Uutiset

Hallitus pyrkii hillitsemään virusmuunnosten rynnäkköä Suomeen, kunnes haavoittuvin väestönosa on rokotettu

Hallituksen kaavailemien uusien tiukennusten tarkoitus on hidastaa koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen, kunnes haavoittuvin väestönosa on rokotettu. Kuva: Joel Maisalmi
Hallituksen kaavailemien uusien tiukennusten tarkoitus on hidastaa koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen, kunnes haavoittuvin väestönosa on rokotettu. Kuva: Joel Maisalmi

Suomi taistelee nyt monen muun Euroopan maan tavoin aikaa vastaan. Samaan aikaan, kun rokotetoimitukset ovat hidastuneet, koronaviruksen aiempaa tarttuvat muunnokset ovat lähteneet leviämään Euroopassa.

Hallitukselta on luvassa tällä viikolla tiukennuksia muun muassa rajaliikenteeseen koronavirusmuunnoksen leviämisen estämiseksi. Asia on sisäministeriön valmistelussa.

Lisäksi ulkoministeriö valmistelee matkustussuositusten päivittämistä. Sosiaali- ja terveysministeriö ja muut ministeriöt valmistelevat esityksiä muista tarvittavista lisätoimenpiteistä estääkseen muuntoviruksen estääkseen leviämisen Suomessa.

Hallitus käsittelee tiukennuksia tällä viikolla.

Tehosterokotukset alkavat

Ensimmäiset koronarokotuksen saaneet alkavat saada tällä viikolla rokotteen toista annosta.

Koronarokotukset alkoivat 27. joulukuuta Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella. Sen vaatima tehosteannos annetaan kolmen tai neljän viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Viime keskiviikkoon mennessä rokotuksen oli saanut 50 000 henkilöä, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotusten painopiste oli viime viikolla siirtymässä hoivakoteihin.

Rokotevalmistajien toimitusten takkuaminen on hidastanut rokotuksia Suomessa.

THL:n arvioi viikko sitten, että Suomessa rokotukset pääsevät kunnolla käyntiin vasta helmikuussa. Paljon riippuu massojen rokottamiseen tarkoitetun Astrazenecan myyntiluvasta ja toimitustahdista.

Virus leviää Ahvenanmaalla

Suomessa yli 40 300 ihmistä on saanut todennetusti koronatartunnan, kertoivat sunnuntain luvut. Uusia koronatartuntoja löytyi sunnuntaina 236.

Kuluneiden kahden viikon aikana tartuntojen määrä suhteutettuna väestömäärään on ollut suurinta Ahvenanmaalla. Uusimaa roikkuu aivan Ahvenanmaan kintereillä.

Seuraavaksi suurinta ilmaantuvuus on ollut Varsinais-Suomessa, Vaasassa, Länsi-Pohjassa ja Keski-Suomessa.

Sunnuntaihin mennessä koronaan oli kuollut Suomessa 618 ihmistä.

EU;ssa huolta rokotetoimituksista

Suomellekin ensimmäiset rokotteet toimittanut Pfizer ilmoitti viime torstaina yllättäen supistavansa EU-maille jaettavia rokote-eriä. EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi kuulleensa uutisen toimitusten viivästyksistä vasta perjantaina.

Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote sai ensimmäisenä myyntiluvan EU:n alueella.

Yhtiö kertoi toimitusvaikeuksiensa aikatauluksi tammi-helmikuun. Syynä tilanteeseen on yhtiön tavoite tehostaa tuotantoaan rokotetehtaalla, mikä hidastaa joksikin aikaa nykyistä tuotantovauhtia.

Lääkeyhtiön toimista huolestuneet ministerit Suomesta, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Ruotsista ja Tanskasta vaativat EU-komissiolta ripeitä toimia koronavirusrokotusten tuotannon ja toimitusten nopeuttamiseksi.

Suomi sai ensimmäisen erän Modernan rokotteita viime keskiviikkona, mutta määrä oli pieni.

Kuolleita yli 2 miljoonaa

Sunnuntaihin mennessä koronaan oli kuollut Suomessa 618 ihmistä.

Sairaalassa oli 145 ihmistä, joista 28 tehohoidossa.

Tartuntoja oli diagnosoitu yhteensä 40 337.

Suhteellisesti uusia tartuntoja ilmaantuu tällä hetkellä eniten Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Eurooppa

Euroopassa oli varmistettu sunnuntaihin mennessä lähes 27,5 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Koronakuolemia Euroopan alueella oli kertynyt yhteensä 624 762.

Maailma

Koko maailmassa koronatartunta oli todennettu lähes 94,5 miljoonalla ihmisellä.

Korona on tappanut maailmassa jo yli 2 miljoonaa ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic