Uutiset

Hallitus saa oppositiolta moitteita pirstaleisesti valmistelluista esityksistä – uusia pykäliä satelee tasaisella tahdilla

Lännen Media tavoitti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) puhelimitse lauantaina, mutta Kiuru ei halunnut kommentoida valiokunnan keskustan jäsenten ja Vesa-Matti Saarakkalan (sin.) perjantai-iltana tekemää kantelua.

-Mieheni järjesti meille lomamatkan, joten en halua nyt miettiä asiaa, Kiuru totesi ja vinkkasi, että hän teki illalla facebook-päivityksen asiasta.

Kantelun allekirjoittajat ovat huolissaan sote-valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on puheenjohtajana viivyttänyt valiokunnan työtä ja estänyt äänestyksen valiokunnan aikatauluista, asiantuntijakuulemisista tai keskustelun jatkamisesta.

Kantelu yllätti Kiurun

Kiuru kirjoitti facebook-sivuillaan, että kantelu oli hänelle suuri yllätys.

-Sote-valiokunta päätti työnsä perjantaina hyväntuulisessa ja yhteistyöhakuisessa tunnelmassa. Valiokunnan keskustaryhmän ulostulossa ei ole tietoakaan hyvätuulisen valiokunnan kokoustunnelmasta, Kiuru hämmästeli päivityksessään.

Kiurun mukaan valiokuntatyötä on vaikeuttanut pirstaleisesti valmistellut hallituksen esitykset. On annettu useita täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita.

-Uusia pykäliä satelee tasaisella vauhdilla.

Asiaton jo kyseenalainen kantelu

Myös sote-valiokunnan vihreiden jäsen Outi Alanko-Kahiluoto sanoo yllättyneensä kantelusta.

Hänen mielestään kyse on painostuksesta.

-Kantelu on asiaton ja kyseenalainen. Kanteluun pitäisi olla painavat syyt.

Alanko-Kahiluodon mielestä kantelu kertoo sen, että keskusta pelkää, ettei maakuntauudistus etene. Nimittäin jos valinnanvapaus kaatuu, kaatuu myös maakuntamalli.

Ja Alanko-Kahiluodon mukaan valinnanvapaus kaatuu viimeistään eduskuntasalissa.

-Tässä on kyse kokoomuksen ja keskustan kiistasta, jossa sijaiskärsijäksi on joutunut Kiuru.

Hän jatkaa, että hallitus yrittää siirtää sisäiset riitansa sote-valiokunnan ratkaistavaksi. Hänen mukaansa hallituksen pitäisi itse ratkaista riitansa.

Hän jatkaa, että keskusta kritisoi Kiurua hitaudesta, mutta keskusta itse kiirehtii kohdissa, joissa ei missään nimessä saa kiirehtiä.

Alanko-Kahiluoto myöntää, että kokousaika on joskus loppunut kesken, mutta se ei johdu huonosta puheenjohtajuudesta, vaan siitä, että aikaa on liian vähän.

-Hallitus on tehnyt huonoa lainvalmistelutyötä, sillä pykäliä joudutaan koko ajan korjaamaan. Se vie sen ajan, jonka se vie.

Hallituksen johtajuus hukassa

Alanko-Kahiluodolla on 11. vuosi kansanedustajana. Viime ajan tapahtumat eivät hänen mielestään ole normaalia käytöstä.

-Poikkeuksellinen toiminta kertoo siitä, että hallitukselta puuttuu johtajuus.

Hän lisää, että opposition näkökulmasta suurin huoli on, että sote-uudistuksessa ei ole varmistettu, miten kansalaisille tulee käymään.

-Julkisuudessa pitäisi keskustella enemmän valinnanvapaudesta kuin käydä yksittäisten ihmisten kimppuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic