Uutiset

Hallitus täsmentää hoitohenkilökunnan rokotusohjeita – "Vain erityisissä tapauksissa voi olla rokottamattomia työntekijöitä"

Tartuntatautilain pykälää rokotuksista katsottiin tarpeelliseksi tarkentaa, koska keväällä hoitoalan työntekijöiden influenssarokotuksista syntyi kiistoja. Viime influenssakaudella 84 prosenttia terveydenhuollon työntekijöistä sai rokotuksen. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvelee osuuden nyt nousevan.
Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksen, että terveydenhuollon henkilöstölle annettaisiin influenssarokotus.

Eduskunta saa käsiteltäväkseen vielä tämän vuoden puolella tartuntatautilain muutosehdotuksen, jolla täsmennetään sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöiden rokottamista.

Sosiaali- ja terveydenhoitoalan työntekijöiden ja alan opiskelijoiden rokotuksista säätävä tartuntatautilain pykälä 48 astui voimaan maaliskuussa. Pykälän muotoilua katsottiin tarpeelliseksi jo nyt muuttaa, koska keväällä terveysalan työpaikoilla syntyi kiistoja työntekijöiden rokottamisesta influenssaa vastaan.

Hallituksen lakiesityksen lausuntokierros päättyi perjantaina. Muun muassa työmarkkinajärjestöt antoivat sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa, miten tartuntatautilain pykälä pitäisi kirjoittaa niin, että se vastaa paremmin lain henkeä.

– Lain henki ei ole pakkorokottaminen, vaan potilasturvallisuus, jonka valossa tehdään tarveharkinta. Työnantaja vastaa siitä, että vain erityisissä tapauksissa on rokottamattomia työntekijöitä hoitotilanteissa, joissa on vakavalle influenssalle alttiita potilaita, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi.

Jos työntekijä ei pysty ottamaan rokotetta vaikka yliherkkyyden tai muun ominaisuutensa takia, pitää olla muita keinoja potilaiden suojaamiseen.

 

WHO ja Euroopan neuvosto suositelleet

Viime kaudellaterveydenhuollon työntekijöistä rokotettiin 84 prosenttia. Nohynek arvelee osuuden nousevan tällä influenssakaudella.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi vuonna 2012 suosituksen, että terveydenhuollon henkilöstölle annettaisiin influenssarokotus. Euroopan neuvosto asetti jo vuonna 2009 jäsenmailleen tavoitteeksi nostaa henkilöstön influenssarokotuskattavuutta.

Ruotsissa työnantaja voi vaatia, että määrättyihin tehtäviin työntekijöiden tulee olla rokotettu tai heillä tulee olla sairastetun taudin, kuten tuhkarokon tai vesirokon antama suoja, vaikka rokotukset muuten ovat vapaaehtoisia.

Lausunnoilla olleen hallituksen lakiesityksen mukaan yksiköissä, joissa hoidettavina on vakaville sairauksille alttiita ihmisiä, työnantajan pitäisi ensisijaisesti laittaa töihin rokotettuja työntekijöitä.

Ohjeesta voidaan poiketa, jos palveluksessa ei ole riittävästi rokotettua ammattitaitoista henkilöstöä. Poiketa voidaan myös, jos töihin tarvitaan nopeasti uusi työntekijä, jolla rokotusta ei ole.

 

Jopa kuolemantapauksilta voidaan välttyä

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden influenssarokotus ehkäisee potilaiden sairastumista ja jopa kuolemantapauksilta voidaan välttyä. Eräässä vanhusten hoitokotitutkimuksessa arvioitiin, että pitkäaikaislaitoksissa voidaan estää yksi kuolemantapaus, jos kahdeksan työntekijää on rokotettu. Joissakin muissa tutkimuksissa rokottamisen suojateho hoidettavien näkökulmasta on ollut pienempi.

Myös oireeton tai vähäoireinen influenssa voi tarttua. Työntekijöiden rokottamisesta hyötyvät toki työntekijät itse ja myös työnantaja. Jos sairaanhoitaja on viikon sairauslomalla influenssan takia, se maksaa työnantajalle noin 850 euroa.

Myös alan opiskelijoiden tietoisuutta oman rokotuksen tärkeydestä potilaiden turvallisuudelle parannetaan.

Jo yli 200 000 rokotettu

Tänä syksynä on rokotettuarviolta jo reilut 200 000 ihmistä.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedot kirjautuvat lauantaisin, mutta viipeellä, koska tiedot eivät välttämättä siirry heti kaikista julkisen puolen potilastiedoista rekisteriin. Yksityisen puolen tiedot eivät kirjaudu rokotusrekisteriin.

Otettu yhtä aktiivisesti kuin edelliskausina.

THL hankki kansalliseen rokotusohjelmaan 1,7 miljoonaa pistettävää Vaxigrip Tetra -rokotetta kaikille ikäryhmille ja 71 000 Fluenz Tetra -nenäsumutetta 2–6-vuotiaille.

Edellisvuosina on jäänyt käyttämättä yli 200 000 annosta kausittain.

Yksityinen puoli hankkinut myös rokotteita.

Tällä kaudella lasten maksuton rokotus ulottuu 6-vuotiaisiin, kun aiemmin vain 3-vuotiaisiin.

Lapsista rokotettiin viime influenssakaudella 37 prosenttia. Euroopan neuvosto on asettanut 75 %:n tavoitteen.

Arviolta joka kymmenes lapsi ja joka 20. aikuinen sairastuu.

Uusimmat

Fingerpori

comic