Uutiset

Hallitus tukee ravintoloita kahdella tavalla 123 miljoonan edestä – Tukea tonni per työntekijä ja kompensaatiota juokseviin kustannuksiin

Työllistämiseen liittyvää tukea ravintola voi saada tuhat euroa tekijää kohden, mutta kriteerejä on useita. Toiseen tukeen vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon myynti on laskenut.
Ravintoloiden tukemisesta kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd.). Kuva: Jussi Leinonen
Ravintoloiden tukemisesta kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd.). Kuva: Jussi Leinonen

Hallitus antaa tukea ravintoloille kaksiosaisella mallilla yhteensä 123 miljoonan euron edestä. Toista tukea haetaan, mutta toinen annetaan hyvityksenä hakemuksetta.

Ravintolat suljettiin koko maassa jo yli kuukausi sitten, 4. huhtikuuta. Hallituksessa on ollut erimielisyyksiä, kuinka paljon ravintoloita tuetaan.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) valotti keskiviikkoiltana hallituksen tiedotustilaisuudessa, että tuen miettiminen koko alalle ei ollut lakiteknisesti helpoimmasta päästä. Hän myös totesi, että tällaista tukiesitystä ei ole Suomessa tehty koskaan aikaisemmin.

Kaksiosaisesta mallista ensimmäinen ei suoraan liity eduskunnan edellyttämään hyvityskompensaatioon, vaan sillä halutaan tukea ravintolayrityksiä työllistämisessä.

– Suurin osa työntekijöistä on nyt lomautettuna. Haluamme varmistaa, että ravintoloilla on kykyä ja mahdollisuutta työllistää.

Työllistämiseen liittyvää uutta tukea ravintola voi saada tuhat euroa tekijää kohden. Tämän tuen kustannusvaikutus on noin 40 miljoonaa euroa.

Edellytyksiä on kuitenkin useita, muun muassa tämä: työntekijän palkkasumman kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen on oltava vähintään 2 500 euroa yhteensä. Enimmillään yritys voi saada tukea 800 henkilöstä.

– Ravintolan ei tarvitse avata liikettä heti, Haatainen huomautti.

Toinen tuki liittyy eduskunnan edellyttämään kohtuulliseen hyvittämiseen: tuella on mahdollisuus hoitaa juoksevia kustannuksia rajoitusten aikana 4.4 alkaen toukokuun loppuun saakka. Kysymys on joustamattomista kustannuksista.

Tukimäärään vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon myynti on laskenut.

– Hyvitys annetaan hakemuksetta joukkomaksatuksena, ja tiedot saadaan alv-tietojen perusteella, Haatainen kertoi.

Tähänkin tukeen liittyy kriteerejä, ja tuen kokonaissumma on noin 83 miljoonaa.

Orpo vaatii pikaista suunnitelmaa, mitä avaaminen tarkoittaa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaati keskiviikkona Lännen Median haastattelussa, että ravintolatuen on vastattava kohtuullista korvausta menetyksistä. Tuki pitää olla suhteutettuna yrityksen tappioihin.

Orpo myös esitti, että hallitus laatii pikaisesti suunnitelman, mitä ravintoloiden avaaminen 1.6. tarkoittaa.

– On pakko tulla konkreettisia ohjeita, koska niitä ei vielä ole ollut.

Yle uutisoi tiistaina, että hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin. Orpon mukaan hallitus on oikeilla jäljillä, jos tukea annetaan akuuttiin kassakriisiin.

Petteri Orpo olisi valmis avaamaan ravintolat jo ennen 1. kesäkuuta, jos se asiantuntijoiden ja infektiotilanteen mukaan olisi mahdollista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen oli tiistaina samoilla linjoilla Orpon kanssa. Hän totesi, että puolueelle on tärkeää se, että kahviloista ja ravintoloista ainakin osa voitaisiin avata mahdollisimman nopeasti.

– On iso ero siinä, puhutaanko pienestä pikkupubista kylällä vai suurista ruokaravintoloista ja yökerhoista, Kurvinen totesi.

Oikaisu kello 20.36. Korjattu kohtaa, jossa alun perin kerrottiin, että työntekijän palkkasumman kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen on oltava vähintään 2 500 euroa kuussa. Oikein on, että kolmessa kuukaudessa 2 500 euroa yhteensä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti