Uutiset

Hallitus yrittää jättää homeiset julkiset rakennukset historiaan – avustuksia ei ole kunnille tippumassa

Hallitus hyväksyi torstaina Terveet tilat 2028-ohjelman, jonka tavoitteena on turvalliset ja terveelliset julkiset rakennukset vuoteen 2028 mennessä.

Esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja riivaavista sisäilmaongelmista pitäisi siis kymmenessä vuodessa päästä eroon.

-Sisäilmaongelmat ovat puhuttaneet vuosikausia. Halusimme luoda ratkaisuksi pitkäkestoisen ohjelman. Ongelmat on osattava tunnistaa nopeasti ja korjaustoimet tai uuden rakentaminen mitoittaa oikein, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Terveet tilat -ohjelma painottaa muun muassa rakennusten ylläpitoa oikealla tavalla ja oikeanlaista rakentamista, jotta uudisrakennuksissa ei synny ongelmia.

Kiinteistönpitoon on tarkoitus vakiinnuttaa toimintatapa, jossa rakennusten kunto, käyttötarkoitukseensa sopivuus ja käyttäjien kokemukset tarkistetaan ja arvioidaan säännöllisesti. Hyviä käytäntöjä on tarkoitus levittää niin kuntien kuin valtiollisen Senaatti-kiinteistöjen välillä. Uuden toimintatavan pitäisi parantaa esimerkiksi monien päiväkotien, koulujen ja kasarmien sisäilmatilannetta.

-Rahaa ei enää saa mennä hukkaan siihen, että uuteen rakennukseen tulee sisäilmaongelmia parissa vuodessa. Erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa sisäilmaongelmat ovat vakava ongelma, kun tietyn aikakauden rakennukset tulevat tiensä päähän. Sisäilmaongelmaisia rakennuksia on lähes jokaisessa kunnassa, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi.

Ei uusia avustuksia

Ylimääräisiä korjaus- tai purkuavustuksia uusi tilaohjelma ei tuo mukanaan, joten rahaa esimerkiksi koulukorjauksiin olisi löydettävä kunnilta.

-Olisi näennäisratkaisu, että valtio jakaisi pieniä avustuksia toimenpiteisiin. Kuntataloutta on tällä hallituskaudella vahvistettu. Kiinteistöjen omistajien on nopeasti tartuttava ongelmiin, Tiilikainen sanoo.

Kunnissa voi olla Tiilikaisen kanssa erimielisiä näkemyksiä hyvästä taloustilanteesta. Kunnissa on pelätty investointikyvyn heikentyvän, jos noin puolet budjetista menee maakunnille sote-uudistuksen myötä.

Sisäilmaongelmista kärsiville ihmisille pyritään kehittämään parempia hoitopolkuja, jotta oireista kärsivät saavat oikeata apua nopeasti.

-Sisäilmaongelmista kärsivä ihminen on voinut kokea, ettei häntä kuunnella tai oireita oteta tosissaan. Onnistuneita kokemuksia terveysongelmien hoidosta on myös syytä levittää, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi.

Hallitus sai Terveet tilat 2028 -ohjelmaa varten yli tuhat kommenttia yleisöltä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic