Uutiset

Hallituskonkarit Kulmunin viisikkoseikkailusta: ei asiaa mukaan ulkojäsenenä

Ilkka Kanerva, Seppo Kääriäinen ja Timo Soini pitävät lähes mahdottomana asetelmaa, jossa keskustan puheenjohtaja millään tavalla edustaisi hallitusta olematta hallituksen jäsen.
Timo Soini, Ilkka Kanerva ja Seppo Kääriäinen ampuivat alas ajatuksen, jonka mukaan Katri Kulmuni olisi yhä kuulunut hallituksen johtoviisikkoon vaikkapa vain ulkojäsenenä.
Timo Soini, Ilkka Kanerva ja Seppo Kääriäinen ampuivat alas ajatuksen, jonka mukaan Katri Kulmuni olisi yhä kuulunut hallituksen johtoviisikkoon vaikkapa vain ulkojäsenenä.

Päivänpolitiikan jättänyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ulkoministeri ja perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini haluaa miettiä hetken ennen kuin vastaa. Hän ei ole varma haluaako hän kommentoida kysymystä, joka koskee keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mahdollisuutta kuulua hallituksen johtoviisikkoon.

Vastaus tukee hetken kuluttua tekstiviestillä.

– Kyllä se on varapääministeri, joka siihen tulee, Soini kirjoittaa.

– Olin pääministerin sijainen kaksi vuotta. Siinä on selvät linjat, ja niin sen kuuluu mennä. On myös tärkeää, että varapääministeri on tp-utvan jäsen.

Lyhenne tarkoittaa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa, jonka kokouksissa tasavallan presidentti johtaa puhetta.

Ymmärsikö joku jotain väärin?

Samaa mieltä on pitkäaikainen keskustavaikuttaja ja kolminkertainen ministeri Seppo Kääriäinen.

– On selvä juttu, että hallituksen politiikkaa ja agendaa linjaavaan viisikkoon kuuluu viisi ministeriä, ja yksi heistä on Matti Vanhanen (kesk.), Kääriäinen toteaa puhelimessa.

– Sitten saattaa olla esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä tilanteita, joista halutaan ehkä keskustella puoluejohtajatasolla. Silloin ei kuitenkaan ole kyse viisikosta vaan viidestä puheenjohtajasta.

Kääriäinen ei halua arvioida, ymmärsikö jokin taho jossakin vaiheessa jotakin kenties väärin.

– Kyllä asetelma tässä selkiintyy ihan näinä päivinä, hän uskoo.

Kummalta lautaselta syötäisiin?

Olisiko kummallista, jos Katri Kulmuni vaikkapa vain ulkojäsenenä yhä kuuluisi hallituksen viisikkoon mutta ei hallitukseen?

– Maltillisesti ilmaistuna olisi, tuumaa kokoomuskonkari Ilkka Kanerva.

Kanerva on kolmen hallituksen ministeri ja kansanedustajapäivinä laskettuna pisimpään eduskunnassa istunut poliitikko.

– Siinä asetelmassa päätöksentekoon tulisi kaksi kerrosta. Ensin olisi varapääministeri Vanhanen, joka edustaa hallituksessa keskustaa yli ministereiden vastuualueiden. Sitten olisi puheenjohtaja Kulmuni, joka on halunnut pitää itsensä mukana joissakin asioissa.

– Mitähän ne asiat olisivat? Kummalta lautaselta syötäisiin? Kovin olisi sekavaa. Ei ihan aukea, Kanerva pohtii puhelimessa.

Hänen mukaansa ajatus hallituksen ulkopuolisesta hallitusryhmän vetäjästä perustui virhelaskelmaan. Lisäksi asetelma olisi ongelmallinen eduskunnan näkökulmasta, sillä siihen liittyy paljon ministerivastuuasioita ja salassapitoa.

– Näin ollen kuvio olisi myös juridisesti aika kestämätön eikä lainkaan virtaviivainen valtiosääntöoikeuden valossa.

Ennen viisikkoa oli trio SSS

Viisikolla ei ole päätösvaltaa. Se on epävirallinen kokoonpano, jollaisia on ollut aikaisemmissakin hallitusmuodostelmissa. Esimerkiksi Juha Sipilän alkuperäisessä kokoonpanossa ulostuloja teki SSS-trio, jonka muodostivat pääministerin lisäksi Timo Soini ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Seppo Kääriäisen mielestä on olennaista, että keskeiset ministerit keskustelevat erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista yhdessä.

– Piirit ovat pieniä. Jos jokin on 1990-luvun jälkeen muuttunut, niin johtavien ministerien työskentely on korostunut, vaikka siunauksia päätöksille haetaan tietenkin eduskuntaryhmistä.

– Lisäksi keskeneräisistä asioista puhutaan enemmän kuin ennen. Se kuuluu avoimeen yhteiskuntaan. Osittain kehitykseen on vaikuttanut media, joka on kärkkäämpää ja asioista aikaisempaa paremmin perillä.

Ilkka Kanerva siirtäisi hallitustyön painopistettä toimiviksi koettuihin ministerivaliokuntiin ja iltakouluihin.

– Viisikko ei mitenkään voi eikä ehdi sukeltaa kovin syvälle hallituksen kannalta olennaisiin asioihin, Kanerva perustelee.

Harri Holkerin (kok.) ja Esko Ahon (kesk.) hallituksilla oli iltakouluja joka viikko. Niissä käytettiin useita tunteja hallituksen sisäisiin keskusteluihin. Ne antoivat erinomaisen tilaisuuden osallistua ja saada evästyksiä.

Tapahtunut tähän mennessä

Antti Rinteen (sd.) hallituksen elinkeinoministeristä Katri Kulmunista tuli keskustan puheenjohtaja syksyllä 2019.

Joulukuussa 2019 Kulmuni oli vaikuttamassa Rinteen eroon ns. postijupakan seurauksena. Rinteen tilalle pääministeriksi nousi liikenneministeri Sanna Marin (sd.). Kulmunista tuli valtiovarainministeri.

Maaliskuussa 2020 koronaepidemia lisäsi hallituksen työtaakkaa ja teki sen johtoviisikon tunnetuksi koko kansalle.

Ylen gallup kertoi kesäkuun alussa, että sdp:n kannatus oli noussut 23,2 prosenttiin mutta keskustan suosio laskenut 10,7 prosenttiin.

Samaan aikaan Suomen Kuvalehti paljasti ministeriöiden (veronmaksajien) maksaneen Kulmunin esiintymiskoulutuksia 56 000 eurolla.

Kulmuni erosi hallituksesta. Valtiovarainministeriksi tuli Matti Vanhanen (kesk.), joka on myös pääministerin sijainen. Vielä maanantaina Kulmuni kertoi silti olevansa osa hallituksen viisikkoa. Tiistaina hän perui sanomisiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic