Uutiset

Hallituslähde: Ranskan presidentti Macron perääntymässä polttoaineen veronkorotuksista keltaliivin protestien taltuttamiseksi

Muutos olisi Macronin 1,5-vuotisen uran suurin takapakki.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) tutustui Champs-Élysées'n vahinkoihin sunnuntaina päivä mellakan jälkeen.

Ranskan hallitus valmistelee polttoaineen veronkorotusten peruuttamista, hallituslähde sanoi tiistaina Reutersille. Politiikan muutos johtuu viikonlopun väkivaltaisesta mellakasta.

Lähteen mukaan pääministeri Édouard Philippen on määrä ilmoittaa asiasta myöhemmin tiistaina. Kyse on presidentti Emmanuel Macronin 1,5-vuotisen valtakauden merkittävämmästä poliittisesta takapakista.

17. marraskuuta alkaneissa keltaliivien proteseissa on vastustettu Macronin ympäristö ja ilmastopolitiikalla perusteltuja polttoaineen veronkorotuksia. Liike on muutamassa viikossa kasvanut yleiseksi tyytymättömyydeksi Macronia kohtaan. Häntä syytetään yhteiskunnan varakkaimpien suosimisesta.

Kolmannen peräkkäisen viikonlopun mielenosoitukset muuttuivat Pariisissa lauataina poikkeuksellisen väkivaltaiseksi mellakaksi, jossa vahingoitettiin Riemukaari-muistomerkkiä ja rikottiin rakennuksia paraatikadulla Champs-Élysées’llä. Pariisissa ei ole nähty yhtä väkivaltaista mellakkaa viiteen vuosikymmeneen.

Liikkeeseen kuuluvat pukeutuvat neonkeltaisiin heijastinliiveihin. Protestien on arvioitu aiheuttaneen Ranskan taloudelle miljoonien eurojen vahingot.

Macronin kannatus putosi

Macronin kannatus on pudonnut protestien jälkeen entisestään. Häntä kannattaa 23 prosenttia ranskalaisista, kuusi prosenttiyksikkö vähemmän kuin marraskuussa.

Pääministeri Philippen kannatus putosi 10 prosenttiyksikköä 26 prosenttiin.

Macron on nyt yhtä epäsuosittu kuin Ranskan historian epäsuosituin presidentti François Hollande heikoimpina aikoinaan vuoden 2013 lopussa.

Maanantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan seitsemän ranskalaista kymmenestä tukee keltaliivien liikettä.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic