Uutiset

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät pääministerin vaatimukset soten läpiviemisestä

Kokoomuksen, keskustan ja sinisten eduskuntaryhmät hyväksyivät tiistai-iltana pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaatimukset sote- ja maakuntauudistuksen läpiviemisestä voimaantulon lykkääntymisestä huolimatta.

Siten sen takana ovat kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät. Sipilä vaati ryhmiä hyväksymään myös toukokuun maakuntavaalit ja 200 miljoonan euron lsiäkulut, joita lykköäöäntymisestä tulee.

Keskustelu kokoomuksen ryhmässä ei ollut puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) mukaan kriittistä.

Orpo myönsi kuitenkin, että joillakin ryhmän edustajilla on yhä kriittisiä näkemyksiä uudistukseen.

-Esimerkiksi Susanna Koski on yhä samaa mieltä kuin ennenkin. Keskustelu jatkuu ja nyt epäilevillä edustajilla on aikaa viisastua, Orpo totesi.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi, että sinisten mielestä asian jatkuminen ja vatvominen on ”suoraan sanoen hanurista”

-Mutta kun se pakon edessä venyy, siniset ovat yksimielisesti hyväksyneet tämän tosiasian ja pääministerin tekemät esitykset.

Terhon mukaan siniset ehdottavat kolmien vaalien eli euro-. eduskunta- ja maakuntavaalien yhdistämistä. Se toisi hänen mielestään tehokkuutta vaaleihin.

Orpo ei innostu sinisten ehdotuksesta niputtaa eduskunta-, euro- ja maakuntavaalit yhteen. Sen sijaan hän yhdistäisi euro- ja maakuntavaalit.

-Toukokuussa ei kannattaisi pitää kaksia vaaleja, hän sanoi.

Valinnanvapautta jo vuonna 2021

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan valinnanvapaus voi olla perustason sote-keskusten osalta olla käytössä maakunnan hakemuksesta jo vuonna 2021 ja aiemman aikataulun mukaisesti kaikilla maakunnilla vuonna 2022.

Aiemmin on myös sovittu, että maakunnat voivat hakea lykkäystä vuoteen 2023 valinnanvapauden osalta.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan sote- ja maakuntauudistusten lykkääntymisestä aiheutuvia arviolta 200 miljoonan euron kustannuksia ei saa kattaa leikkaamalla pienituloisilta eikä miltään ihmisryhmältä.

Keskustalla kesti kauimmin

Keskustan eduskuntaryhmä kokousti yli tunnin sote-tilanteen takia, mutta soraääniä ei ryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen ja pääministeri Sipilän mukaan ollut.

-Keskustelimme perusteellisesti ja päädyimme tukemaan uutta aikataulua. On parempi tehdä hitaammin kuin olla tekemättä ollenkaan. Meillä oli toivetta nopeammasta aikataulusta. Tästä tulee kustannuksia ja yksityistämisiä voi tulla lisää, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen pitää omasta mielestään hyvänä ajatuksena niputtaa kolme vaalia yhteen.

Pääministeri Sipilä ei myöskään torpannut ajatusta.

-Eduskunta päättää vaaleista. Nyt on linjattu hallituksen esityksestä, hän sanoi.

Minusta tämä oli tärkeä viesti maakuntiin, kuntiin ja kansalaisille, että uudistukseen ollaan sitoutuneita, Sipilä sanoi.

Sipilä perusteli pääministerin ilmoituksen tekemistä sillä, että se on nopeampi tapa informoida eduskuntaa kuin tiedonanto. Tiedonantoon liittyisi myös mahdollisesti äänestys hallituksen luottamuksesta.

-Kolme eduskuntaryhmää on nyt päättänyt tästä. Minulle olisi käynyt molemmat tavat. Tähän päädyttiin yhdessä hallituksessa, Sipilä sanoi.

Palveluiden yksityistämisen hillitsemiseksi saatetaan Sipilän mukaan jatkaa rajoituslakia, jolla yksityistämistä suitsitaan.

-Kyllä tämä toteutuu. Nyt tämä on eduskunnan käsissä, Sipilä kommentoi uudistuksen toteutumista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic