Uutiset

"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia

Ammattiyhdistysjohtajan mukaan kokoomuksen työllisyysavaus noudattaa monilta osin elinkeinoelämän näkökulmia.
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Kokoomuksen näkemykset mukailevat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton aiempia ehdotuksia. Kuva: KIMMO BRANDT
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Kokoomuksen näkemykset mukailevat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton aiempia ehdotuksia. Kuva: KIMMO BRANDT

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan kokoomuksen uudessa työllisyyssuunnitelmassa ei ole yllättäviä näkökulmia.

– Eihän tässä kauheasti uusia asioita enää pöydälle tule. Aika tarkkaanhan nämä asiat on käyty moneen kertaan läpi, ei tässä ole mitään kikka kakkosta.

Kokoomus esitti keskiviikkona puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa keinoja, joilla se uskoo työllisyysasteen nousevan hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin.

Elorannan mukaan puolueen esittämät kannat lähtevät suurelta osin elinkeinoelämän esittämistä näkökulmista, esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisessa, työttömyysputkesta luopumisessa ja toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuun palauttamisessa.

– Näinhän tämä näyttää olevan, että kokoomuksella on enemmän elinkeinoelämää lähellä olevia ajatuksia, ja tämänhetkisillä hallituspuolueilla ehkä sellaisia, joissa on myös palkansaajanäkökulmaa.

Toisaalta Eloranta kehuu varhaiskasvatusmaksujen alentamisen jatkamista, perhevapaauudistusta ja henkilökohtaisen palvelun lisääminen palkkatukikysymyksissä, joita kaikkia kokoomus esitti suunnitelmassaan.

– Toki täällä on myös hyviä ulostuloja, jotka varmaan löytyvät useammistakin papereista.

Kritisoi leikkauksia sosiaaliturvaan

SAK:n Eloranta kritisoi kokoomuksen esitystä leikata työttömyysturvasta. Tilalle hän ehdottaa esimerkiksi koulutuksen lisäämistä.

– Voimakkaalla sosiaaliturvan ja työttömyysturvan leikkaamisella on tiettyjä vaikutuksia, mutta ei sillä ratkaise kaikkia ongelmia. Ongelma siirtyy muualle köyhyyden ja huono-osaisuuden osalta. Sen takia me emme pidä sitä ratkaisuna.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että vuoden 2023 loppuun mennessä työllisten määrän pitäisi lisääntyä vähintään 60 000 hengellä.

Kokoomuksen esityksessä tavoite asetetaan 5 prosenttia korkeammalle. Suomalaisten palveluiden rahoitus on sen mukaan kestävällä pohjalla, jos työllisyys nousee 2020-luvun lopussa 80 prosenttiin. Lukua perustellaan väestön ikääntymisen jatkumisella.

Uusimmat

Fingerpori

comic