Uutiset

"Hän oli sekoitus poikkeuslahjakasta urheilijaa ja tavallista suomalaista" – Tutkijan mukaan Matti Nykänen oli ristiriitainen suurmies

Turun yliopiston tutkijatohtori
Muusikkona Matti Nykänen oli eräänlainen karaoke-Suomen esilaulaja, luonnehtii tutkija Rami Mähkä. Kuva: Minna Jalovaara

Aikansa paras mäkihyppääjä ja kansallissankari. Niistä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä menehtynyt Matti Nykänen tuli tunnetuksi.

Myöhemmin tulivat esiin alkoholiongelmat, kyseenalaiset tempaukset, perheväkivaltatapaukset ja muusikonura. Nämä alkoivat heikentää hänen mainettaan.

– Muusikkona Matti oli eräänlainen karaoke-Suomen esilaulaja. Taidolla ei ollut niinkään merkitystä, vaan heittäytymisellä ja hauskanpidolla sen sijaan sitäkin enemmän, kuvailee Turun yliopiston tutkijatohtori Rami Mähkä.

Hän luonnehtii Matti Nykästä eräänlaiseksi peiliksi, josta suomalaiset pystyivät tarkastelemaan omaan elämäänsä.

– Hän oli sekoitus poikkeuslahjakasta urheilijaa ja tavallista suomalaista. Kyseinen kaksinaisuus teki hänestä sellaisen hahmon, joka pysyi julkisuudessa kaikki nämä vuosikymmenet.

– Humalahakuisella juomisellaan hän edusti stereotyyppistä yleiskuvaa suomalaisesta alkoholikulttuurista. Hän oli samaan aikaa sankari ja mokailija, myöhemmässä elämässä epäonnistuja. Silti hän selvisi aina jotenkin.

Urheilijana Nykänen oli Mähkän mukaan täydellinen poikkeustapaus. Nykäsen suuret saavutukset sijoittuivat 1980-luvulle, jolloin elettiin vielä yhtenäiskulttuurin aikaa.

– Suomalaiset pääsivät hänen mäkihyppyjensä ansiosta maailmankartalle. Positiiviseen kansallistuntoon sillä oli hyvä merkitys.

Mähkä ja hänen kuusi kollegaansa julkaisivat vuonna 2013 esseekokoelman Mitä Matti tarkoittaa? Sen julkaisu osui täysin sattumalta Nykäsen 50-vuotispäivän hujakoille.

Ongelmien peittely oli kansallisintressi

Nykäsen alkoholiongelmaa peiteltiin vielä 1980-luvulla. Mähkän mukaan asiaan vaikuttivat hänen suuri merkityksensä menestyvänä urheilijana mutta eittämättä myös erilaiset sponsorisopimukset.

– Kirjaa tehdessämme pohdimme, että Nykäsen juomisen peittelyssä oli mielenkiintoisella tavalla vähän samaa kuin Kekkosen sairaudessa, jota peiteltiin viimeiseen asti. Ne olivat kansallisintressejä.

Mähkä liittää Nykäsen myös osaksi suomalaisen yhteiskunnan murrosta, joka ilmenee hänen urastaan urheilujulkkiksena. Median julkkiskulttuurin murros osui 1980-luvulle.

– Nykäsen ympärille kehittyi mediateollisuus, missä sisältö tuotetaan julkkiksena olemisesta käsin, eikä teoista. Hän oli häntä jopa hyväksi käyttävän iltapäivälehdistön vakioaihe. Jos hänestä ei ollut oleellista sanottavaa, hänet lennätettiin jonnekin etelän lomakohteeseen, jolloin tarinaa syntyi jollakin keinoin.

Rami Mähkä näkee Nykäsen poikkeuksellisena julkisuuden hahmona, joka pysyi vuosikymmenestä toiseen jollakin tavalla esillä.

– On vaikeaa kuvitella, että vastaavaa hahmoa tulisi enää, vaikka internet ja sosiaalinen media ovat tuoneet julkkisten toilailut eri tavalla päivittäiseen uutisvirtaan. Silti en osaa verrata ketään nykyjulkkista häneen.

Mähkä ei lähde arvioimaan sitä, miltä julkisuusmylly mahtoi Nykäsestä tuntua.

– Kyllä hän siitä jotain hyvitystäkin sai: se piti hänet pinnalla ja muutama keikkalippukin sillä julkisuudella varmasti myytiin.

Positiivinen kansanfilosofi ja suurmies

Elämänfilosofiset ”elämä on laiffii” -tyyliset letkautukset tekivät Matti Nykäsestä kestojulkisuuden hahmon. Niille naurettiin mutta ne jäivät elämään arkipäiväisessä sisällöttömässä jutustelussa ja läpän heitossa.

– Näkee niitä joskus käytettävän vakavissakin yhteyksissä. Ne ovat korneja mutta niissä on myös elämänviisautta. Voi kysyä, kenelle pitäisi nauraa, kun letkautukset kuitenkin jäivät elämään.

Mähkän mielestä Nykänen oli kansanfilosofi omalla sympaattisella tavallaan.

– Hänen elämänviisautensa olivat positiivisuutta huokuvia, eivätkä koskaan pahantahtoisia.

Suurmies. Sitäkin Matti Nykänen on Rami Mähkän mielestä.

– En keksi toista suomalaista, joka tiivistäisi niin oleellista suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista – niin hyvässä kuin pahassa. Siihen liittyvät urheilun merkitys ja hänen maineensa tinkimättömänä harjoittelijana, huippumenestyjänä, mutta toisaalta pimeä puoli, jossa olivat runsas alkoholin käyttö ja ikävimpänä perheväkivalta. Siinä summautuu suomalaisen kulttuurin hienoja puolia ja kipupisteitä.

Jääkö julkisuuteen nyt Nykäsen mentävä aukko ja miten se täytetään?

– On varmasti paljon ihmisiä, jotka jäävät häntä kaipaamaan. Vaikka nyt parin viikon ajan Nykäsestä varmasti ilmestyy paljon juttuja, nykyisessä mediatykityksessä uutisvirta on valtava. Yksittäinen ihminen siihen tuskin pystyy aukkoa jättämään.

– Uskon, että Nykänen siirtyy urheilulegendojen galleriaan. Hänen sanontansa tulevat elämään vielä pitkään. Niiden kautta hän jää elämään kulttuuriin.

Uusimmat

Fingerpori

comic