Uutiset

Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena

Myös Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut oman tutkintansa turmasta.

Hangossa lauantaina sattuneessa veneonnettomuudessa kuoli poliisin mukaan alakouluikäinen lapsi. Lisäksi yksi henkilö loukkaantui, kun nopeusajossa ollut vene törmäsi huviveneeseen. Molemmat olivat huviveneen kyydissä. Loukkaantunut vietiin sairaalahoitoon.

Poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa rikosnimikkeillä kuolemantuottamus, vammantuottamus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Tarkempia tietoja siitä, ketä epäillään mistäkin rikoksesta, poliisi ei vielä sunnuntaina kertonut.

– Selvitämme kokonaiskuvan, ja tutkinnan edetessä mietitään, kuka on missäkin asemassa, tutkinnanjohtaja komisario Markus Ramstedt sanoi STT:lle.

Myöskään uhrien ikää tai sukupuolta ei toistaiseksi paljastettu. Sairaalahoidossa olevan henkilön tilaa Ramstedt ei niin ikään kommentoinut.

Kolmen veneen liikkeet tutkittavana

Onnettomuus tapahtui Poker Run -veneilytapahtuman yhteydessä lauantaina iltapäivällä.

Tutkinnassa keskitytään kolmen alueella olleen veneen liikkeisiin ja sijainteihin, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Tutkittavana ovat kilpaveneiden nopeusajoväylälle aaltoja aiheuttanut vene, huviveneeseen törmännyt kilpavene sekä törmäyksen kohteeksi joutunut huvivene.

Otkes ei tarkentanut STT:lle, onko aallon aiheuttanut kolmas vene ollut mukana kilpailussa vai onko se ollut kilpailua sivusta seurannut huvivene.

Huviveneeseen törmänneen kilpaveneen nopeus on Nurmen mukaan ollut huomattava.

–   Tuollaiset veneet, joilla on tarkoitus ajaa lujaa, ovat ihan erilaisia kuin tavallinen vene. Jos kärjistetysti sanotaan, niin tuollaisessa nopeusveneessä on vain potkuri vedessä, se ikään kuin lentää siinä veden pinnalla. Silloin siinä ei tarvitse olla kaksista epäjatkuvuuskohtaa, oli se sitten aalto tai pieni kari tai jotakin, niin se vene lähtee ihan hallitsemattomasti, Nurmi sanoi.

Nurmen mukaan niin sanotuilla nopeusveneillä ei pysty ajamaan kovilla nopeuksilla, jos on yhtään aallokkoa.

Tapahtumien kulku pääosin selvillä

Onnettomuus ja siihen johtaneet tapahtumat kestivät Otkesin mukaan noin minuutin.

Otkesin mukaan tapahtumat ovat saaneet alkunsa, kun läheltä maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene on jättänyt jälkeensä niin sanotun peräaallon. Samanaikaisesti kilpavene on lähestynyt maalialuetta kovalla vauhdilla.

Noin 150 metrin päässä maaliviivasta kilpavene on osunut peräaaltoon, jonka seurauksena se on muuttanut suuntaansa kohti nopeusajoväylän pohjoispuolen yleisö- ja huviveneitä. Törmäyksessä kilpavene osui huviveneen kylkeen viistosti.

Yleisön ja kilpailijoiden välisten turvaetäisyyksien mahdolliseen puuttumiseen oli Nurmen mukaan vielä liian aikaista ottaa kantaa.

– Yleisötilaisuuksissa katsojien intressinä on päästä mahdollisimman lähelle, jotta he näkevät mahdollisimman hyvin, mitä tapahtuu, Nurmi sanoi.

Otkes on viikonlopun aikana kuullut tapahtumien kulusta tietäviä ja tallentanut tilaisuudesta kuvattuja videoita sekä kuvia. Nurmen mukaan tutkinnan kannalta on hyvä, että sivullisilta saadaan paljon kuvamateriaalia.

Otkes jatkaa veneturman alustavaa tutkintaa ja valmistelee tutkintaryhmän nimeämistä käynnistääkseen varsinaisen tutkinnan. Tutkinta keskittyy erityisesti yleisötapahtumien järjestämisessä huomioon otettaviin turvallisuuskysymyksiin, Otkes kertoo Facebookissa. STT

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic