Uutiset

Hannu Hoskonen käy keskustassa yhden miehen sotaa – kansanedustaja syyttää puoluettaan mielistelystä ja linjan hukkaamisesta

Turpeen verotuspäätös ja jättimäinen elvytyspaketti ovat liikaa ilomantsilaisedustajalle. Tarjouksia on sadellut naapuripuolueista, mutta Hannu Hoskonen ei aio loikata. Oma huusholli kannattaa hänen mukaansa siivota ensin.
Meillä ei ole rahaa jakaa postia kuin muutamana päivänä, mutta EU:lle löytyy rahaa miljardeja. Tämäkin kuvaa, että arvomaailma on sekaisin. Meidän on pidettävä omista kansalaisista huoli; kaikki muu on turhaa, kansanedustaja Hannu Hoskonen ihmettelee. Kuva: Arttu Laitala
Meillä ei ole rahaa jakaa postia kuin muutamana päivänä, mutta EU:lle löytyy rahaa miljardeja. Tämäkin kuvaa, että arvomaailma on sekaisin. Meidän on pidettävä omista kansalaisista huoli; kaikki muu on turhaa, kansanedustaja Hannu Hoskonen ihmettelee. Kuva: Arttu Laitala

Hannu Hoskonen tunnetaan sanavalmiina pohjoiskarjalaisena keskustan kansanedustajana, jonka pöytä eduskunnan kuppilassa ei ole koskaan tyhjä. Tarinoita riittää.

Neljättä kauttaan Arkadianmäellä istuva edustaja tunnetaan siitä, että hänellä on hyvät tuntosarvet haistaa kenttäväen tuntemukset hyvässä ja pahassa.

Tänä syksynä Hoskonen on näyttänyt, että lupsakan ulkokuoren alta löytyy tiukka poliitikko. Ensin hän kohahdutti vastustamalla EU:n jättimäistä elvytyspakettia. Sen jälkeen oli vuorossa turve.

Asioita yhdistää se, että suomalaista pääomaa ja työtä on valumassa ulkomaille.

Ovi on käynyt tiuhaan

Oppositiosta irtiottoja on seurattu kiinnostuneina. Onko tullut jo tarjouksia?

– Olo on sellainen kuin olisi osto- ja myyntiliikkeessä. Kyselyjä on tullut sieltä sun täältä.

Loikkariksi hän ei ryhdy.

– Isäni Hannes Hoskonen oli Tali-Ihantalan veteraaneja. Ei hän lähtenyt poterostaan karkuun, kun tuli tiukka sauma, eikä lähde poikakaan. Jos oma huusholli on sekaisin, kannattaa keskittyä siivoamaan.

Miten keskustan huusholli on sekaisin?

Eduskunnasta on hävinnyt yhteisöllisyys. Sitä kaipaan, sanoo talossa neljättä kautta istuva kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.). Kuva: Arttu Laitala
Eduskunnasta on hävinnyt yhteisöllisyys. Sitä kaipaan, sanoo talossa neljättä kautta istuva kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.). Kuva: Arttu Laitala

– Keskusta yrittää mielistellä liikaa muita puolueita. Poliittiset tavoitteemme ovat hyvät ja terveet, ei niissä ole mitään hävettävää. Jos linja ei terävöidy, näköalamme on huono.

Puolueessa jylläävät liiaksi ääriliberaalit voimat.

– Perinteisellä elämänmenolla ei ole enää merkitystä. Jos tunnustaa kristinuskoa, on tunne, että sekin on häpeäksi. Suvivirttä ei saisi veisata. Tämmöistä minä en aio hiljaa katsella sivusta.

Hän jatkaa, että puolueen liberaalilinja on vienyt kummallisiin tilanteisiin.

– Jos kentällä jotkut eivät erota meitä vihreistä, niin olemme pahasti pudonneet kartalta.

Hänen mukaansa tiukoissa väännöissä keskustan on pidettävä oma linja.

– Jos antaa jatkuvasti periksi, se vie tuhoon. Johan sitä armeijassa opetetaan, että pidä tehtävä kirkkaana mielessä.

Seinät leveällä?

Kun Hoskonen aloitti yhden miehen sotansa turpeesta, moni keskustasta varoitti, että Hoskosella on tapana vetää mutkat suoriksi. Ei hänestä silti haluta eroon.

Keskusta toistaa mielellään olevansa kansanliike, jossa katto on korkealla ja seinät leveällä. Väliin mahtuvat kaikenlaiset mielipiteet.

Onko näin tapahtunut?

– Sano se, Honkonen myhäilee.

Keskustalähteistä kuuluu, että budjettiriihen neuvottelijoita ärsytti erityisesti, että Hoskonen lyttäsi turpeen verokohtelua kesken neuvonpidon. Hoskonen korostaa, että hänen kantansa turpeeseen ja EU:n elvytyspakettiin ovat olleet ryhmän tiedossa.

Kansanedustaja, metsätalousinsinööri Hannu Hoskonen rentoutuu kotiseudullaan Ilomantsissa puuhommissa. Kuva: Hannu Hoskosen kotialbumi
Kansanedustaja, metsätalousinsinööri Hannu Hoskonen rentoutuu kotiseudullaan Ilomantsissa puuhommissa. Kuva: Hannu Hoskosen kotialbumi

Lisää sulkemisia

Hoskonen on ammatiltaan metsätalousinsinööri. Turpeen veron kaksinkertaistumisesta hän on tehnyt laskelmat. Hänen päätelmänsä on, että korotus iskee metsäteollisuuden puunhankintaan nopeasti ja johtaa tehtaiden sulkemiseen.

– Meitä on jo varoitettu. Kiteen saha meni, nyt suljetaan Kaipola. Veikkaan, että tänä syksynä saadaan lisää synkkiä uutisia.

Kun turpeen käyttö vähenee, voimaloissa aletaan polttaa entistä enemmän puuta.

– Voimalaitokset pystyvät makselemaan hyvästä puusta reilusti yli metsäteollisuuden hintojen. Metsäyritysten ostomiehet putoavat kyydistä. Jo tänä päivänä puuta rahdataan satojen kilometrien päästä voimalaitoksiin.

– Kun lama hellittää, niin puumarkkinoilla riehuu täysi hintasota.

Häntä ihmetyttää, miksi kukaan ei puhu siitä, että puu tuottaa yhtä paljon hiilidioksidia ilmaan kuin turve.

– Se on sitä ympäristöhumppaa. Lisäksi päätös heikentää työllisyyttä, vie turveyrittäjien omaisuuden savuna ilmaan ja uhkaa huoltovarmuuttamme. Näistä eivät ministerit puhu.

Pisteenä iin päällä on tuonti.

– Puuhaketta aletaan tuoda Baltian maista, kun turpeen käyttö vähenee Suomessa. Raha virtaa meiltä ulos. Samaan aikaan nämä maat aloittelevat omaa turvetuotantoa.

Hoskosella olisi ollut ratkaisu.

– Turpeesta luopumiselle sopisi 20 vuoden siirtymäaika. Taloutemme syöksyy kuin kivi kaivoon ja työttömiä tulee lisää. Meillä ei ole varaa tällaisiin kokeiluihin. Jos näin olisi toimittu, puu olisi ohjautunut sellutehtaille ja sahoille, jolloin puun jalostusarvo olisi jäänyt rahana yhteiskuntaan.

Eri mieltä olevat muistuttavat, että teollisuus on pelotellut puun loppumisella jo vuosia.

”EU-politiikan suurin puhallus”

Entä elvytyspaketti?

– Se on EU-politiikan suurin puhallus, mitä olen koskaan nähnyt. Viime keväänä ministerineuvosto teki esityksen lainoista. Kukaan ei hakenut. Miksi ihmeessä Suomi ei hakenut silloin lainaa omiin nimiinsä?

Hoskonen tulkitsee, että elvytyspaketin myötä EU saa verotusoikeuden ujuttautumalla suomalaisen veronmaksajan kukkarolle.

– Yhtä paha on se, että meistä jokainen on takausvastuussa vieraiden pankkien veloista, joiden määrää tai laatua ei tiedetä. Tämä on anteeksiantamaton virhe.

Isot asiat ovat vaikuttaneet Hoskosen elämänlaatuun.

– Olen menettänyt yöuniani näiden takia. Yhteydenottoja on tullut valtavasti. Pelkästään turpeesta olen saanut noin 500 viestiä. Niistä noin kymmenesosaan olen ehtinyt vastata.

Hän myöntää, että on keskusta ennenkin tehnyt huonoja päätöksiä.

– Jätevesiuudistus ja ylenmääräiset luonnonsuojeluhankkeet, joilla on vaikeutettu maaseudulla asuvien toimeentuloa.

Ilomantsissa asuvalla Hoskosella on kotonaan hyvät laajakaistayhteydet, mutta perinteisestä postinjakelusta riittää sanomista siitäkin huolimatta, että jakelupäivien vähenemiseen on vaikuttanut kirjepostin määrän raju lasku.

– Meillä ei ole rahaa jakaa postia kuin muutamana päivänä, mutta EU:lle löytyy rahaa miljardeja. Tämä kuvaa, että arvomaailma on sekaisin. Meidän on pidettävä omista kansalaisista huoli; kaikki muu on turhaa.

Kuka

Keskustan kansanedustaja Hannu Hoskonen.

Ensimmäinen keskustalainen puheenjohtaja ympäristövaliokunnassa.

Metsätalousinsinööri, 63 vuotta.

Kotoisin Pohjois-Karjalasta, Ilomantsista.

Eduskunnassa 2003-2011 sekä uudelleen vuodesta 2015.

Innostui politiikasta lukiossa.

Sain viime eduskuntavaaleissa yli 5000 ääntä.

Harrastaa mökkeilyä puolisonsa, lasten ja lastenlapsien kanssa sekä polkupyöräilyä.

Paras hetki on aurinkoinen kesäaamu maaseudulla, jossa voi pyöräillä rauhassa.

Motto: Ahkeruus kovankin onnen voittaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic