Uutiset Helsinki

Hallitus keskustellut Skopjen lennoista – Lentoliikenteen keskeyttäminen mahdollinen toimenpide

Turun ja Pohjois-Makedonian Skopjen välisten lentojen katkaisemisen tapaisista toimista ei ole aiemmin keskusteltu hallituksessa muiden reittien osalta.
Kuvituskuva. Kuva: Arttu Laitala
Kuvituskuva. Kuva: Arttu Laitala

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi  tänään, että hallituksessa on keskusteltu Skopjen lentoliikenneyhteyden mahdollisesta keskeyttämisestä. Asiasta uutisoi Yle.

Ohisalon esikunnasta kerrotaan STT:lle, että Ohisalo pitää lentoliikenteen keskeyttämistä mahdollisena toimenpiteenä täydentämään rajaliikenteen rajoituksia.

– THL:n mukaan tartunnat ovat tulleet ihmisiltä, joilla on henkilötunnus Suomessa, ja siihen eivät rajarajoitukset ole toimivin keino, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mielestä paras keino olisi terveysturvallisuuden kannalta, että rajapisteillä on terveydenhuollon viranomaisia paikalla ja testaus toimii.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) esitteli viime viikolla yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa muualta Suomeen palaaville matkustajille tarkoitettua liikennevalomallia. Sen mukaan punaisista maista saapuvat todennäköisesti testataan laajasti ja määrätään viranomaispäätöksellä karanteeniin, keltaisista saapuville karanteeni on omaehtoinen, kun taas vihreästä maasta saapuville ei omaehtoiselle karanteenille ole tarvetta.

THL valmistelee liikennevalomallia parhaillaan.

Hallitus asiasta yksimielinen

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tuo huomenna hallituksen neuvotteluun esityksen, jonka mukaan Turun ja Pohjois-Makedonian Skopjen väliset lennot katkaistaisiin väliaikaisesti. Harakan mukaan muiden reittien osalta näin järeistä toimenpiteistä ei ole hallituksessa keskusteltu.

Hän sanoo STT:lle, että tilanne on Skopjen reitin osalta poikkeuksellinen ja vakava.

Ministeri ei osaa sanoa, milloin asiasta tulee muodollinen valtioneuvoston päätös, mutta hallitus on asiasta yksimielinen.

Muodollisen päätöksen saamisen ajankohdalla ei ole Harakan mukaan suurta merkitystä, sillä keskeyttämiseen täytyy sisällyttää myös siirtymäaika.

Harakka arvioi, että lauantai 29. elokuuta olisi ensimmäinen päivä, jolloin lentoja ei Turkuun Skopjesta tulisi. Tällöin Turkuun ehtisi Skopjesta lentää vielä kolme konetta.

Hänen mukaansa nämä kolme konetta olisivat tiukan kontrollin alaisia ja kaikki matkustajat testattaisiin ja määrättäisiin karanteeniin.

Uusimmat

Fingerpori

comic