Uutiset

Harjoitus: Entä jos asteroidi uhkaisi törmätä Maahan?

Tutkijat selvittävät Yhdysvalloissa järjestetyssä konferenssissa varotoimia Nasan johdolla.
Nasa lähetti syyskuussa 2016 avaruuteen Osiris-Rex-luotaimen tutkimaan asteroidi Bennua, keräämään sieltä näytteen ja tuomaan sen Maahan. Kuva: Joel Kowsky / HANDOUT
Nasa lähetti syyskuussa 2016 avaruuteen Osiris-Rex-luotaimen tutkimaan asteroidi Bennua, keräämään sieltä näytteen ja tuomaan sen Maahan. Kuva: Joel Kowsky / HANDOUT

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa testaa tällä viikolla varautumistaan asteroidin mahdolliseen törmäykseen Maahan. Yhdessä muun muassa hätätilaviraston Feman ja Euroopan avaruusviraston ESA:n kanssa pidettävä harjoitus käydään siltä varalta, että asteroidi, komeetta tai jokin muu lähelle maata kiitävä kohde uhkaisi törmätä Maahan.

Asiasta kertoivat uutiskanava CNN ja verkkosivusto Space.com.

Tällainen turma on äärimmäisen epätodennäköinen, mutta mikäli törmäys tapahtuisi, sillä voisi olla katastrofaaliset seuraukset koko maapallolle.

Harjoitus toteutetaan samaan aikaan kun Marylandin College Parkissa pidetään vuosittainen planeetan puolustuskonferenssi, jossa eri puolilta maailmaa tulleet tutkijat keskustelevat Maata uhkaavista asteroideista ja muista kohteista.

Harjoituksessa keskitytään kuviteltuun esimerkkiin, jossa tähtitieteilijät huomaavat 26. maaliskuuta kohteen, joka voi mahdollisesti törmätä maahan. Asteroidi saa nimen 2019 PDC, ja sillä todetaan olevan yhden suhde sataan mahdollisuus törmätä Maahan huhtikuussa 2027. Se ohittaisi Maan 0,05 astronomisen yksikön päästä (yksikkö on Maan keskietäisyys Auringosta).

Tutkijat selvittävät, mitkä alueet voivat tulla kyseeseen törmäyksessä ja miten törmäykseen pitäisi valmistautua.

– Nämä harjoitukset ovat todella auttaneet meitä planeetan suojaamisen yhteisössä ymmärtämään, mitä kollegoidemme katastrofihallinnossa pitää tietää, sanoi Nasan planeetan suojaamiseen erikoistunut virkailija Lindley Johnson.

– Tämä harjoitus auttaa meitä kommunikoimaan paremmin toistemme ja hallitustemme kanssa.

Tähän mennessä näitä harjoituksia on ollut kuusi kappaletta.

Joulukuussa Nasan Osiris-Rex-luotain pääsi asteroidi Bennun luo. Nasa tutkii seuraavien kahden vuoden aikana asteroidia oppiakseen ymmärtämään enemmän asteroideja, jotka voisivat törmätä Maahan. Tutkimus kertoo myös siitä, miten planeetat syntyvät ja elämä maapallolla alkoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic