Uutiset

Härkäjuhlien joukkoraiskauksesta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle Espanjassa

Susilaumaksi itseään kutsuva ryhmä jakoi seksuaalisesta hyökkäyksestään videoklippejä WhatsAppissa
"Tuomari, olet mahdollinen raiskaaja", luki mielenosoittajan plakaatissa Pamplonassa marraskuun 25. päivänä, jolloin eri puolilla Espanjaa nostettiin esiin naisiin kohdistuva väkivalta.

Pohjoisespanjalaisen Navarran alueen ylin tuomioistuin vahvisti joukkoraiskauksesta yhdeksän vuoden tuomiot viidelle nuorelle miehelle. Navarran alioikeus oli antanut tuomiot huhtikuussa.

Tuomiossa ei kuitenkaan puhuta raiskauksesta vaan jatketusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjä oli vaatinut miehille yli 20 vuoden tuomioita, mutta Espanjan laissa raiskauskynnys ylittyy vasta kun uhria kohtaan on käytetty erityistä väkivaltaa tai uhria oli uhattu esimerkiksi teräaseella.

Espanjan laissa on seksuaalirikoksille kaksi kategoriaa: seksuaalinen hyväksikäyttö ja seksuaalinen aggressio. Viimeksi mainittu tarkoittaa raiskausta.

Joukkoraiskaus tapahtui 7. heinäkuuta Pamplonan kaupungin keskustassa maailmankuulun San Fermin -härkäjuhlan aikaan. Uhrina oli ollut 18-vuotias nainen Madridista. Miehet ovat 27–30-vuotiaita sevillalaisia. Yksi heistä on ammatiltaan poliisi, toinen sotilas.

”Minimaalista väkivaltaa”

Miehet kuuluivat ryhmään, joka kutsui itsenään nimellä La Manada eli susilauma. Ryhmän jäsenet jakoivat joukkoraiskauksesta kännykällä otettuja videoklippejä WhatsApp-ryhmässään.

Videopätkät olivat keskeinen todiste oikeudenkäynnissä. Niiden pohjalta oikeus päätteli, että uhrin asenne oli ollut ”passiivi tai neutraali” ja että teoissa oli käytetty vain ”minimaalisesti väkivaltaa”.

Oikeuden perustelut nostattivat vastalauseiden myrskyn eri puolilla Espanjaa. Tuomareita syytettiin miessovinismin pönkittämisestä.

6 000 eurolla vapaalle jalalle

Pamplonan härkäjuhlissa juopuneet turistit on ollut tavallinen näky, mutta #MeToo-liikkeen myötä on alettu kiinnittää huomiota myös seksuaalisiin ylilyönteihin.

Navarran oikeuden päätös oli välttämättä ole lopullinen, vaan siihen voidaan hakea valituslupa Espanjan korkeimmalta oikeudelta.

Miehet pääsivät heinäkuussa vapaalle jalalle odottamaan lopullista tuomiota 6 000 euron takuita vastaan. Tämä nostatti uusia protesteja maan oikeuslaitosta kohtaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti