Uutiset

Harkimo on taitava käynnistäjä, mutta entä sen jälkeen? Mitä hänen aiemmille hankkeilleen on lopulta tapahtunut?

Kilpapurjehdus

Harry Harkimo purjehti 1980-luvulla kolme kertaa maailman ympäri, kaksi kertaa miehistön jäsenenä ja kerran yksin. Yksinpurjehdus-projektissa hän osoitti jo olevansa taitava hankkimaan sponsoreita ja julkisuutta. Hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi, mutta ennen kaikkea hanke oli Harkimon läpimurto valtakunnallisesti kiinnostavaksi persoonaksi.

Jokerit

Helmikuussa 1991 Harkimo osti siivun konkurssin partaalla ajelehtineesta jääkiekkoseurasta. Alku oli kuin sadusta: entinen hissijoukkue voitti kuudessa vuodessa neljä Suomen mestaruutta ja kaksi seurajoukkueiden Euroopan mestaruutta. Vaikka Suomi kitui lamassa, Harkimon sai luotua Jokerien ympärille uudenlaista markkinapöhinää. Entisestä ongelmaseurasta tuli suurseura ja ilmiö. Suomalainen jääkiekko muuttui urheilusta viihdebisnekseksi. Tässä kehityksessä Harkimolla on iso rooli.

Ongelmat alkoivat vuosituhannen vaihteen tietämissä. 2000-luvulla Jokerit ei ole tehnyt kertaakaan taloudellista voittoa. Vuosina 2000–2012 Jokerien ja halliyhtiön yhteenlaskettu nettotappio oli noin 28 miljoonaa euroa.

Myös urheilullinen menestys hiipui. 2000-luvulla Jokerit voitti vain yhden Suomen mestaruuden. Toimintaa leimasi lyhytjänteisyys.

Kesäkuussa 2013 Harkimo ilmoitti Jokerien siirtyvän KHL:ään. 49 prosenttia seurasta myytiin venäläisille.

Harkimon omapäinen ratkaisu suututti muut SM-liigaseurat ja Jokeri-leiri joutui maksamaan osakassopimuksen rikkomisesta SM-liiga Oy:lle kolme miljoonaa euroa.

KHL-vuosinaan Jokerit on tehnyt yhteensä 47,6 miljoonan euron tappiot.

Harkimo on edelleen Jokerien puheenjohtaja, mutta taloudellinen vastuu ja käytännössä myös päätösvalta seuran asioista on ollut venäläisillä liikekumppaneilla.

Huhtikuussa 2018 Harkimo ilmoitti halustaan luopua Jokerien omistuksesta.

Hartwall-areena

Kun Jokeri-huuma oli kuumimmillaan, Harkimo alkoi puuhata modernia monitoimiareenaa Helsingin Pasilaan. Lama-Suomessa kyse oli todella ennakkoluulottomasta hankkeesta.

Harkimon johdolla rahoitus saatiin kerättyä kasaan, ja muutkin asiat etenivät rivakasti. On puhuttu, että Hartwall-areenassa tehtiin hankenopeuden maailmanennätys: rakennusluvat, kaavoitus ja rakennusvaihe veivät kaksi vuotta. Halli oli käyttökunnossa keväällä 1997.

Kalervo Kummola turvasi Harkimon selustaa sekä areenahankkeessa että myöhemmin Jokerien KHL-siirrossa.

Areena avasi Jokeri-perheelle uudet markkinat oheis- ja tapahtumamyynteineen, eikä bisnes rajoittunut enää pelkästään talvella pelattavaan jääkiekkoon. Tyypillisesti monitoimiareenassa on ollut vuosittain 130–140 eri tapahtumaa.

Halli ei osoittautunut kuitenkaan kultakaivokseksi, ja kertynyt tuottokin käytettiin yleensä Jokerien tappioiden pienentämiseen. Areenayhtiö ei ole maksanut omistajilleen ikinä osinkoa.

Harkimo myi Hartwall-areenan Vladimir Putinin lähipiirin oligarkeille samassa yhteydessä kuin Jokerit.

Kaupparekisteriin tulleiden tilinpäätöstietojen mukaan Harkimon omistama Hjallis Promotion Oy kirjasi kaupoista 34,8 miljoonan euron myyntituotot ja sai hankintamenojen jälkeen 13,3, miljoonaa euroa myyntivoittoa.

Ennen kauppoja Harkimo osti muiden osakkaiden omistukset halliyhtiöstä. Hän ei kuitenkaan kertonut näille aikeistaan myydä hallia venäläisille.

Sanoma Trade vei tapauksen välimiesoikeuteen. Välimiesoikeus pui asiaa pari vuotta ja ratkaisi sen lopulta Harkimon eduksi.

Entisistä omistajista myös Thomas Zilliacus ja Poju Zabludowicz ovat arvostelleet Harkimon toimintatapaa julkisuudessa.

FC Jokerit

Jokerit laajensi toimintaansa jalkapalloon vuonna 1999, kun se osti PK-35:n liigatoiminnan. Visiitti naapurilajiin kesti viisi kautta ja tuotti yhden SM-hopean, Suomen cupin voiton sekä isot taloudelliset tappiot. FC Jokerit lopetti toimintansa maaliskuussa 2004.

Muistoksi jäi vuonna 2000 valmistunut Töölön jalkapallostadion, jota Harkimo oli masinoimassa.

Monitoimiareenat Eurooppaan

2000-luvun taitteessa Harkimo koki, että Suomi on liian pieni markkina hänen bisneksilleen. Suunnitelmissa oli monistaa Hartwall-areenan konsepti, pystyttää vastaavia halleja ympäri Eurooppaa ja perustaa eurooppalainen jääkiekkoliiga, jota myös Jokerit pelaisi.

Alun perin Harkimo kaavaili järjestävänsä rahoituksen viemällä Jokerit pörssiin. Kun se osoittautui mahdottomaksi, apuun tuli SanomaWSOy, josta tuli pian Jokerien suurin omistaja.

Hampurin monitoimiareenan peruskivi muurattiin vuonna 2001. Raskaasti velkainen Hampurin halli kaatui lopulta SanomaWSOY:n syliin vuonna 2005.

Rakennushankkeet Sipoonrannassa ja Hangossa

Harkimo etsi vuonna 2009 aloittamalleen Sipoonranta-projektille vetäjää MTV3:n Diili-ohjelmassa. Kun ensimmäiset merenrantaan nousseet kerrostalot valmistuivat vuonna 2011, oli Harkimo jo myynyt enimmistöosuutensa hankkeesta rakennusyhtiö Skanskalle. Harkimo jatkoi kuitenkin Sipoonrannan puheenjohtajana ja keulakuvana. Koko alueen piti olla valmis vuonna 2016, mutta hanke on viivästynyt ja alue on edelleen kesken.

Vuonna 2010 Diilissä etsittiin toimitusjohtajaa Harkimon vetämään talo- ja hotellihankkeeseen Hankoon. Vuonna 2011 Harkimo myi 75 prosentin omistusosuutensa rakennusyhtiö Quattrorakennukselle, joka meni konkurssiin kaksi vuotta Hanko-kauppojen jälkeen.

Urheilijoiden managerointi

Harkimo oli ollut muun muassa rallikuski Marcus Grönholmin, mäkihyppääjä Toni Niemisen, alppihiihtäjä Kalle Palanderia, tennispelaaja Jarkko Niemisen, taitoluistelija Kiira Korven ja golf-pelaaja Minea Blonqvistin manageri. Kysyntää olisi ollut isommallekin asiakasjoukolle, mutta ajanpuutteen vuoksi Harkimo on jättänyt managerointia taka-alalle.

Tv-ohjelmat

Harkimo debytoi televisiossa Sorainen (Harkimo) -ohjelman vetäjänä vuonna 2006. Sen jälkeen MTV-kanava on rakentanut suorapuheisen liikemiehen varaan monia tv-tuotantoja: kolme tuotantokautta Diili-ohjelmia, Hjalliksen kanssa -keskusteluohjelman ja Atlantin yli -tositv-ohjelman. Nyt TV5-kanavalla menee Harkimot-niminen keskusteluohjelma ja pian MTV:llä alkaa seuraava Diili, jossa Harkimo etsii osittain omistamaansa, e-urheilutapahtumia järjestävään Starsquad-yritykseen markkinointijohtajaa.

Kansanedustajana Harkimo veti työryhmää, joka myönsi viime vuonna kolmen miljoonan euron avustuksen MTV:lle uutis- ja ajankohtaistoiminnan ylläpitoon ja laajentamiseen. Toinen hakija, AlfaTV, ei saanut avustusta uutistyön käynnistämiseen.

Medianäkyvyyttä mielipiteilleen Harkimo saa myös Iltalehden ja Savon Sanomien kolumnistina sekä oman Youtube-kanavansa kautta.

Politiikka

Harkimo valittiin vuonna 2015 eduskuntaan. Hän sai 11 416 ääntä. Huhtikuussa 2018 Harkimo ilmoitti eroavansa kokoomuksesta ja perustavansa Liike Nyt -nimisen poliittisen liikkeen.

Harkimon molemmat ex-vaimot (Leena Harkimo, Merikukka Forsius) ovat entisiä kansanedustajia.

Muuta

Vuonna 2001 Harkimo oli mukana perustamassa Sport FM -radiokanavaa. Se ei kuitenkaan menestynyt.

Harkimo oli mukana Anna-käteisautomaattiketjussa, jonka oli tarkoitus haastaa Ottopiste-automaatit. Hanke ei kuitenkaan onnistunut.

Harkimo on mukana myös urheilu- ja tapahtuma-alan yritys Starsquadissa sekä monissa muissa yrityksissä.

Kauppalehti tilasi vuonna 2010 analyysiyhtiö Balance Consultingilta selvityksen Harkimon bisnesimperiumista. Lehtijutun otsikko oli ”Harkimon elämäntyö: Rapakuntoinen yritysryväs”. Paljon työtä, vähän rahaa, selvityksessä todettiin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti