Uutiset

Harley-Davidson nostaa kytkintä Trumpin kauppapolitiikan vuoksi

Tuskin mikään teollisuustuote symboloi paremmin amerikkalaista unelmaa vapaudesta ja viileästä yksilöllisyydestä kuin Harley-Davidson-moottoripyörä.

Moni muistaa Peter Fondan nojautumassa taaksepäin Harrikan penkillä elokuvassa ’Easy Rider’ tai Fonzien televisiosarjassa ’Onnen päivät’.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää olevan samaa mieltä.

Trump kutsui Harley-Davidsonin johdon Valkoiseen taloon helmikuussa 2017. Trump sanoi Harley-Davidsonin olevan ”todellinen amerikkalainen ikoni” ja kiitti firmaa siitä, että se valmistaa tavaroita Yhdysvalloissa.

Trump vei duunarien äänet

Harley-Davidsonin pääkonttori ja päätuotantopaikka ovat Milwaukeessa Wisconsinissa.

Marraskuussa 2016 Trump oli kerännyt ratkaisevat äänet ja valitsijamiehet Wisconsinin kaltaisista Keskilännen osavaltioista, joissa teollisuuspaikkoja oli menetetty Meksikoon, Kiinaan ja muihin halpamaihin. Trumpin voitto Wisconsinissa oli yllätys, sillä vuosikymmenten ajan osavaltio oli mennyt demokraateille.

Nyt Harley-Davidson ilmoittaa, että se nostaa kytkintä ja siirtää osan tuotantoaan Eurooppaan. Syynä on EU:n määräämä 25 prosentin lisätulli, joka astui voimaan viime perjantaina.

Aikaisemmin amerikkalaisvalmistaja oli maksanut Eurooppaan tuoduista moottoripyöristä kuuden prosentin tullimaksun. Nyt se nousi 31 prosenttiin, mikä tietää Harrikoille keskimäärin 2 200 dollarin (1 900 euron) lisähintaa.

Viskiä ja farkkuja

EU:n lisätullit olivat vastaveto Trumpin päätökselle asettaa EU-maista, Kanadasta, Meksikosta, Kiinasta ja Japanista tuotaville teräs- ja alumiinituotteille rangaistustullit. Trumpin mukaan tällä tavalla päästää eroon epäreilusta kilpailusta ja saadaan työpaikkoja amerikkalaisille.

EU valitsi vastatulliensa kohteiksi tuotteet, joita valmistetaan ennen muuta Trumpia äänestäneissä osavaltioissa. Moottoripyörien lisäksi listalla on muun muassa Bourbon-viskiä, Levi’sin farkkuja, maissia, riisiä, maapähkinävoita ja appelsiinimehua.

Trump yllättyi lähdöstä

Trump ei näytä arvanneen, että kauppasodan aloittaminen voi osua myös omaan nilkkaan.

-Olen yllättynyt, että kaikista yrityksistä juuri Harley-Davidson heiluttaa valkoista lippua. Olen taistellut kivenkovaa heidänkin puolestaan, ja lopulta heidänkään ei tarvitsisi maksaa tulleja myydessään EU:hun, Trump tviittasi..

Eurooppa on Harley-Davidsonille Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi tärkein markkina-alue. Firma myi viime vuonna vanhalla mantereella 40 000 kaksipyöräistä, mikä on 16 prosenttia kokonaismyynnistä.

Seuraavaksi riita autoista

EU:n asettama lisätulli merkitsee Harley-Davidsonille jo tälle vuodelle 30–45 miljoonan dollarin kuluerää.

Harley-Davidsonin uusi tehdas voi olla pystyssä jossain päin Eurooppaa jo ensi vuonna. Sen sijoituspaikkaa ei ole vielä ilmoitettu, ei myöskään sitä, kuinka monta työpaikkaa vähennetään Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen ja Euroopan kauppasodan seuraava kierros on jo oven takana. Trump uhkaa lätkäistä Yhdysvaltoihin tuotaville autoille 20 prosentin lisätullin. Kärsijän osassa on tässä ennen muuta Saksa.

Ei enää niin cool

Harley-Davidsonin moottoripyörä ei ole enää niin cool kuin aikaisemmin. Nuoret ostajat eivät piittaa merkin kulttimaineesta.
Vuonna 1903 perustetun Harley-Davidsonin myynti on laskenut useita vuosia peräkkäin. Viime vuonna meni kaupaksi 243 000 Harrikkaa.
Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla pudotus oli lähes 10 prosenttia.
Erityisen paljon firman kannattavuus on laskenut päämarkkina-alueella Yhdysvalloissa. Muualla maailmassa Harikka on säilyttänyt paremmin asemansa.
Tammikuussa yritys sulki tehtaan Kansas Cityssä.
Yhdysvaltojen ulkopuolella Harley-Davidsonilla on tehtaita Australiassa, Brasiliassa, Intiassa ja Thaimaassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic