Uutiset

Hassan Zubier ei ole vaarassa menettää hengenpelastusmitaliaan – "Mitalia ei voi ottaa pois millään perusteella"

Hengenpelastusmitalilautakunnan sihteerin mukaan epärehellisyydellä ei ole vaikutusta asiaan.
Turun iskun auttajiin ja uhreihin kuulunut Hassan Zubier väärensi tulotietojaan. Epärehellisyyden vuoksi ei voi menettää hengenpelastusmitalia.

Ruotsalainen Hassan Zubier ei ole vaarassa menettää tasavallan presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia, vaikka on antanut vääriä tietoja menettämistään ansiotuloista. Zubier sai kesäkuun alussa mitalin, koska auttoi Turun terrori-iskun uhreja ja loukkaantui itsekin vakavasti.

Hengenpelastusmitalilautakunnan sihteeri, ylitarkastaja Arto Tiukkanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että Zubierin epärehellisyydellä ei ole mitään vaikutusta asiaan. Hengenpelastusmitalilautakunta on tasavallan presidentin määräämä itsenäinen toimielin.

– Mitalia ei voi ottaa pois millään perusteella, Tiukkanen kertoo.

Hengenpelastusmitali myönnetään Tiukkasen mukaan henkilölle, joka on tehnyt kunnioitettavan uroteon toisten ihmisten pelastamiseksi.

Tiukkanen sanoo huomanneensa uutisoinnin, jonka mukaan Zubier on ilmoittanut tulonsa väärin, jotta saisi terrori-iskussa saamistaan vammoista enemmän korvauksia kuin mihin olisi oikeutettu. Tiukkasen mukaan Zubierin nyt julki tullut toiminta ei olisi vaikuttanut mitalin myöntämiseen silloinkaan, vaikka siitä olisi tiedetty jo valintaprosessin aikana.

– Paheksunta on tietysti eri asia, ja tulotietojen väärentämistä voi pitää asiattomana, Tiukkanen toteaa.

Tiukkanen kertoo, että aika ajoin käydään keskustelua esimerkiksi siitä, voidaanko mitali myöntää, jos pelastaja tai pelastettava on ollut tekohetkellä päihtynyt.

Tiukkasen mukaan oleellista on kuitenkin se, onko henkilö laittanut omankin henkensä alttiiksi toisen ihmisen pelastamiseksi, ei se, onko esimerkiksi alkoholilla ollut osuutta asiaan. Tiukkasen tiedossa ei ole, että presidentin hengenpelastusmitalia olisi koskaan takautuvasti otettu pois keneltäkään.

Hassan Zubier on saanut myös kuningatar Elisabetin myöntämän kunniamerkin urhoollisesta toiminnasta. Ruotsissa asuva Zubier on syntynyt Britanniassa.

Helsingin Sanomien mukaan Turun terrori-iskun oikeudenkäynnin syyttäjä on tehnyt tutkintapyynnön Zubierin toiminnasta. Koska Zubier antoi vääriä tietoja tuloistaan, myös terrori-iskusta tuomittu Abderrahman Bouanane aikoo nyt HS:n mukaan vaatia muutosta hänen maksettavakseen määrättyihin korvauksiin.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi elokuussa, että Bouanane joutuu maksamaan Zubierille kuukausittaista 950 euron korvausta siihen asti, että Zubier täyttää 65 vuotta.

Zubier on puolustanut tekoaan vaikealla taloudellisella tilanteellaan, koska ei pysty vammautumisensa vuoksi enää tekemään töitä. Oikeudenkäyntiavustajansa Ari Huhtamäen mukaan Zubier tunnustaa tekonsa ja on pahoillaan toiminnastaan.

Zubierin tulotietoihin liittyvistä epäselvyyksistä uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Hengenpelastusmitalin saa vuosittain 10 ihmistä

Jokainen tavallinen kansalainen voi esittää mitaliehdokkaita viisihenkiselle hengenpelastusmitalilautakunnalle, jossa ovat edustettuina valtion viranomaisten edustajat, Suomen Punainen Risti ja Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto. Lautakunta tekee ehdotuksen tasavallan presidentille mitalin myöntämiseksi.

Päätöksen mitalin myöntämisestä tekee tasavallan presidentti. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Vuosittain lautakunta saa noin 100 esitystä mitalin saajaksi. Mitali myönnetään noin kymmenelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti