Uutiset

Hätkähdyttävä tutkimustulos: Ihmisen munasoluja onnistuttiin kasvattamaan keinotekoisesti laboratoriossa

Tiedemiehet ovat onnistuneet kasvattamaan ihmisen munasolun laboratoriossa munasarjakudoksen alkuvaiheista täysin kehittyneiksi munasoluiksi.

Vastaavanlainen tieteen edistysaskel on aiemmin toteutettu hiirten munasoluilla.

Britti- ja yhdysvaltalaistutkijat uskovat, että munasolut voivat auttaa kehittämään uusia lääkkeitä ja hedelmöityshoitoja. Lisäksi lisääntymiskykynsä menettäneet syöpäpotilaat voisivat saada uuden mahdollisuuden lapsentekoon.

Tutkimusta tehtiin kahdessa sairaalassa Edinburghissa ja ihmisten lisääntymistä tutkivassa keskuksessa New Yorkissa. Tutkimustulokset julkaistiin helmikuun alussa alan lehdessä Molecular Human Reproductionissa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun ihmisen munasoluja on onnistuttu kasvattamaan alusta asti täysikasvuisiksi ihmiskehon ulkopuolella.

-Mahdollisuus kasvattaa täysin valmiita ihmisen munasoluja laboratoriossa voi laajentaa saatavilla olevien hedelmällisyyshoitojen tarjontaa. Me työskentelemme nyt kehittääksemme munasolun viljelyolosuhteita ja tutkimme myös kuinka terveitä ne ovat, professori Evelyn Telfer, toinen tutkimuksen tutkimusjohtajista Edinburghin yliopistossa, kertoo Reutersille.

Onnistunutta hanketta pidetään tärkeänä, mutta voi mennä vielä vuosia ennen kuin laboratoriossa kasvatettuja munasoluja voidaan luotettavasti hedelmöittää siemennesteellä.

Apua syöpää sairastaville

Syöpäpotilailla on usein kemoterapian ja sädehoidon vuoksi vaara tulla steriiliksi.

Ennen hoitoja naisilta voidaan jäädyttää munasoluja- tai jopa alkioita, jotka on hedelmöitetty kumppanin siemennesteellä. Lapsuusajan syövistä kärsivillä tytöillä tämä ei ole mahdollista.

Naisilla on jo syntyessään munasarjoissaan munasoluja, jotka eivät ole valmiita. Teini-iässä osa niistä kypsyy, osa muuttuu käyttökelpoisiksi vasta vuosikymmenten päästä.

Keinotekoisilla munasoluilla voidaan myöhemmin mahdollisesti auttaa lisääntymiskykynsä menettäneitä potilaita saamaan geneettisesti itselleen yhtenäisiä jälkeläisiä.

Munasolun kasvattamiseen tarvitaan tarkasti ylläpidetyt olotilat, happitasojen säätely sekä hormoneja ja proteiineja, jotka stimuloivat kasvua ja kasvualustaa. Vain kymmenen prosenttia munista kehittyy täysin kypsiksi.

Keinotekoisten munasolujen kehittämisessä täytyy olla varovainen, sillä mitkä tahansa geneettiset viat saattavat periytyä kaikille tuleville sukupolville.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti