Uutiset

Hei, me ollaan luokkaretkellä Amerikassa! – Luokkaretket ovat yhä voimissaan, mutta kouluilla on kirjavat käytännöt

Täältä tullaan maailma! Luokkaretket ovat siis yhä voimissaan.

Esimerkiksi Rovaniemen koululaisia on parhaillaan luokkaretkellä New Yorkissa ja Washingtonissa. Kajaanin oppilaita puolestaan seikkailee tällä viikolla Sisiliassa, Kroatiassa ja Milanossa.

Kunnat ja koulut päättävät itsenäisesti, miten suhtautuvat retkiin. Kouluilla on hyvin erilaisia käytäntöjä, mihin lähdetään ja onko rahan kerääminen sopivaa.

Opetushallitus ohjeistaa kouluretkistä ja leirikouluista. Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtajan Ulla Siimeksen mukaan ohjeistus on oikealla tasolla.

-Meille tulee kysymyksiä lähinnä siitä, kun luokkien välillä on erilaisia käytäntöjä. On hyvä keskustella etukäteen, miten kunnassa tai koulussa retkiä järjestetään, että lapset olisivat yhdenvertaisessa asemassa.

Välttämättä kunta ei ole tehnyt luokkaretkistä ja leirikouluista linjauksia, ja silloin koulussa päätetään itsenäisesti. Jos taas yksittäisessä koulussa ei ole käyty keskustelua, miten retkiin suhtaudutaan, jokaisella opettajalla voi olla oma linjansa ja oma käytäntönsä.

Vanhemmat haluavat jotain kivaa ekstraa

Luokkaretken toteutuminen riippuu Ulla Siimeksen mukaan paljon siitä, miten valmiita ollaan keräämään retkirahaa.

-Samassa koulussa toinen luokka lähtee innolla ulkomaille, toiselle luokalle todetaan, ettei lähdetä. Opettajalla on aina oikeus päättää, voiko ryhmän kanssa lähteä ja onko se turvallista. Harkinta on opettajalla, joka kantaa vastuun oppilasryhmästä.

Siimes on huomannut, että vanhemmat ovat yhä aktiivisia ja valmiita keräämään rahaa.

-Vanhemmat usein haluavat jotain kivaa ja ekstraa koko luokalle. Lisäksi retken järjestäminen luo yhteisöllisyyttä.

Rahankeräämisen pelisäännöt kannattaa sopia heti alussa

Opetushallituksen mukaan jokaisella oppilaalla tulee olla mahdollisuus osallistua koulun opetussuunnitelman mukaiseen toimintaan huolimatta siitä, onko hän tai hänen huoltajansa osallistunut varojen keräykseen.

Asiasta kysellään Vanhempainliitosta jonkin verran. Myös Kuntaliitto saa kyselyjä siitä, voiko retkelle osallistua, vaikka ei ole osallistunut keräämiseen.

-Painotamme sitä, että kun yhteisvastuullisesti rahaa kerätään, niin sitä myös yhteisesti käytetään. Kun lähdetään rahankeräykseen, niin heti alusta pitää miettiä, miten toimitaan, jos joku ei osallistu tai jos joku lähtee kesken pois, Ulla Siimes toteaa.

Hän korostaa, että pelisäännöillä vältetään riitatilanteita, joita luokkiin syntyy silloin tällöin.

Luokkaretkelle siis voi lähteä lapsi, joka ei ole osallistunut keräyksiin. Taustalla ei ole Siimeksen mukaan se, että vanhemmat eivät viitsisi osallistua, vaan että perheillä on hyvin erilaisia tilanteita.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Leena Pöntynen painottaa, että ohjeistusta ei koeta kouluilla suurena ongelmana.

-Koulut hoitavat asiaa eri tavoin. Ne ottavat yleensä omista rahoista tai tekevät yhteistyötä esimerkiksi vanhempainyhdistyksen kanssa.

Pöntynen korostaa, että varojen keruuseen ja käyttöön liittyvistä pelisäännöistä on tärkeä sopia selkeästi. Rahankeruun tulee olla oppilaille ja huoltajille vapaaehtoista.

Itse tehty retki on arvokkaampaa kuin vastikkeetta saatu

RovaniemenSyväsenvaaran koulun 6b-luokka on parhaillaan viikon mittaisella luokkaretkellä Washingtonissa ja New Yorkissa.

16 oppilasta, jotka ovat 12–13-vuotiaita, ovat reissussa opettajansa Pertti Ruokasen ja kolmen muun valvojan kanssa.

Mukana on kaksi vanhempaa ja yksi apuvalvoja, joka on ollut aiemmin vastaavalla reissulla oman tyttönsä luokan kanssa.

-Tämä retki on jo neljäs laatuaan yhdeksän vuoden aikana, eli on vanhan kertausta esimiehillekin, jotka myöntävät luvan matkustamiseen, Ruokanen kertoo sähköpostitse.

Hän painottaa, että itse rahoitettu retki opettaa ennen muuta pitkäjänteisyyttä, yhteistyötaitoja ja yritteliäisyyttä.

-Kohde voi olla lähellä tai kaukana. Itse tehty on monin verroin arvokkaampaa kuin vastikkeetta saatu.

Ruokanen suosittelee luokkaretkiä muillekin.

-Tämä on erinomainen asia, jos ryhmä on sellainen, että pystyy ja haluaa tehdä töitä pitkällä jänteellä ja vanhemmat ovat samaa mieltä. Porukka hitsautuu yhteen. Siinä mielessä suosittelen kyllä.

Luokka USA:ssa

Rovaniemen Syväsenvaaran koulun 6b-luokka lähti Yhdysvaltoihin mm. vahvistamaan kielten opiskelun motivaatiota.
Teemoina mm. siirtolaisuus, historia, Suomen suhde Yhdysvaltoihin, paikallinen koulu.
Washington
Suurlähetystö, eläintarha, George Washingtonin kotitila, asiointia ruokakaupassa, metron käytön opettelua.
New York
Vapaudenpatsas, Empire State Building, Chinatown, 9/11 Memorial, Times Square.
Retket Rovaniemeltä
Suosittuja kohteita ovat Kuusamon Oivanki, Helsinki ja Oulu. Ulkomaista Ruotsi, Norja, Saksa, Englanti. Kaukokohteina Japani ja Yhdysvallat.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic