Uutiset

"Hei, onkos tuo Kaikkonen" – Keskustan oma James Bond villitsi väkeä savolaisessa yöelämässä, mutta osa pitää häntä liian leppoisana johtajaksi

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivää Antti Kaikkosta on kuvattu risteilyisännäksi, jonka puoleen jokainen voi kääntyä.
Antti Kaikkonen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nykyinen puolustusministeri on toiminut myös muun muassa ulkoasiainvaliokunnan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi
Antti Kaikkonen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nykyinen puolustusministeri on toiminut myös muun muassa ulkoasiainvaliokunnan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi

On lämmin elokuun yö Iisalmessa. Keskustan ministerit ovat parantaneet maailmaa, ja illalla voi rantautua hetkeksi yläsavolaiseen yöelämään. Paikallisessa pubissa on vipinää.

– Hei, onkos tuo Kaikkonen, naiset päivittelevät.

Ei aikaakaan, kun mies on piiritetty. Baarissa kuiskitaan, että kesän halutuin poikamies, keskustan oma James Bond on saapunut.

Moneen taipuva keskikentän pelaaja

Keskustan puheenjohtajuuttatavoitteleva Kaikkonen kuvailee itseään keskikentän keskustalaiseksi. Samaan karsinaan mahtuvat maaseutu ja kaupunki, konservatiivisuus ja liberalismi sekä tolkun vihreys.

Onko moneen taipuva keskikentän pelaaja sitä, mitä keskusta nyt tarvitsee, kun se rämpii suossa kannatuslukuineen? Se nähdään pian.

Varmaa on, että uusi puheenjohtaja joutuu luotsaamaan kansanliikettä poikkeuksellisissa oloissa. Puolueen kannatus ei yli satavuotisen historiansa aikana ole ollut koskaan näin alhaalla.

Paljon on kiinni siitä, miten pääministeri Antti Rinteen (sd.) viisikkohallitus menestyy. Jos uudistuksia saadaan läpi ja ne alkavat tuottaa tulosta, niin aika mojovan bonuksen odotetaan putoavan keskustan laariin. Onhan hallitusohjelma keskustalaisin vuosiin.

Koko työura politiikan areenoilla

Kaikkonen on pyörinyt politiikan areenoilla koko työuransa ajan. Nuorisojärjestöt tulivat tutuiksi, ja eduskuntaan hänet valittiin ensi kerran vuonna 2003.

Eduskunnassa hän on ollut muun muassa suuressa valiokunnassa. Vuonna 2015 seurasi vastuullinen pesti ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana.

Viime vuonna Matti Vanhanen (kesk.) valmistautui presidentinvaaleihin ja halusi tärkeän valiokunnan puheenjohtajuuden. Kaikkonen otti tuolloin Vanhasen roolin eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Tämä rooli olikin tärkeä, kun Rinne alkoi maanitella keskustaa hallitukseen, vaikka puolue oli kokenut rökäletappion. Keskustalla oli tiukat kynnyskysymykset, ja ne täytettiin. Kaikkosesta leivottiin puolustusministeri niin kuin hän itse tahtoi.

Milloin hän astuu rahaministerin saappaisiin? Varmaa ajankohtaa ei tiedetä, mutta ei ainakaan pian. Voi olla, että Kaikkonen tekee historiaa eikä ota hallituksen kakkossalkkua lainkaan itselleen.

Synnit on annettu anteeksi

– Jos haluat virheettömän puheenjohtajan, joudut pohtimaan muita vaihtoehtoja. Näin Kaikkonen kirjoitti pamfletissaan.

Syksy 2009 toi eteen vaikeudet, joista hän luuli olleensa ulkopuolella. Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksestä ja Nova Groupista alkanut vaalirahakohu pysyi otsikoissa. Niiden vanavedessä tulivat ilmi Nuorisosäätiön jakamat vaalituet.

Kaikkoselle luettiin Helsingin käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tutkinnan aikana Kaikkonen uusi valtakirjansa Arkadianmäelle, vaikkakin äänisaalis pieneni. Mainettaan parempi -vaalimainos taisi kolahtaa.

Kohu ei näkynyt enää hänen suosiossaan, kun tultiin eteenpäin. Vuoden 2015 vaaleissa ääniä ropisi yli 10 000, ja sama meno jatkui viime keväänä.

Näyttää siltä, että synnit on anteeksi annettu. Etukäteen uumoiltiin, että tuomio vaalirahasta on seinä, johon Kaikkosen haave johtajuudesta voi pysähtyä. Jos Kaikkonen valitaan, niin se todistaa, että kansanliikkeessä seinät ovat leveällä ja katto korkealla.

Isän kanssa vierekkäin sairaalan huoneessa

Kohunajanjaksoon liittyy episodi, josta Kaikkonen ei ole paljon huudellut. Hän odotti käräjäoikeudelta vapauttavaa tuomiota, mutta toisin kävi.

Kaikkosen isä oli saanut aivoinfarktin kesken pahinta myllerrystä. Kaikkonen lähti sairaalaan saatuaan tiedon. Kun hän jutteli lääkärin kanssa isänsä tilasta, hän pyörtyi lattialle.

– Siinä sitten makasimme isäni kanssa samassa huoneessa, hän on muistellut.

Läheisen sairastuminen oli kova juttu. Politiikan kovatkin myrskyt Kaikkonen sanoi kestävänsä, mutta tämä oli toista.

Isä alkoi tervehtyä, ja Kaikkonenkin virkosi nopeasti.

Naistenlehtien suosikki perhe-elämän takia

Kaikkonen tunnetaan muustakin kuin poliittisesta urastaan. Monen verkkokalvolle on syöpynyt kuva Kanki-Kaikkosesta, joka pyöri Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa viikosta toiseen, vaikka askeleet ja rytmitaju olivat hukassa.

Edelleen hän on naistenlehtien suosikki perhe-elämänsä takia. Kaikkonen avioitui sdp:n riveihin kuuluvan Satu Taiveahon kanssa, ja pari kertoi rohkeasti lapsettomuudestaan.

Myöhemmin heistä tuli kahden lapsen sijaisvanhempia. Nyttemmin pari on eronnut.

Rymy-Eetu, josta löytyy jytyä tarvittaessa

Osa Kulmunin kannattajista näkee Kaikkosen liian pehmeänä johtajana varsinkin, kun puolueen suunta pitäisi saada ylöspäin.

On totta, ettei Kaikkosesta saa kuvaa, jossa hän riehuisi tai löisi nyrkkiä pöytään. Häntä on aiemmin kuvailtu leppoisaksi risteilyisännäksi, jonka puoleen jokainen voi kääntyä ja joka osaa neuvoa asian kuin asian.

Hei, eikös johtajan pidä tällainen ollakin.

Kaikkonen itse otti vertauskuvaksi Rymy-Eetun. Nuoret ihmettelivät, miksi Kaikkonen toi esiin helsinkiläisen baarin.

Rymy-Eetu oli Erkki Tantun aikoinaan piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan päähenkilö oli vanttera mies, joka sodassa ja rauhan aikoina pystyi lähes yli-ihmismäisiin suorituksiin. Kaikkonen haluaa kertoa vertauksella, että hänestä löytyy jytyä tarpeen niin vaatiessa.

Aika näyttää, pystyykö keskustan Rymy-Eetu samaan kuin sarjakuvahahmo vai jääkö keskusta nuolemaan näppejään kymmenen prosentin pienpuolueena.

 

Antti Kaikkonen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nykyinen puolustusministeri on toiminut myös muun muassa ulkoasiainvaliokunnan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi
Antti Kaikkonen valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2003. Nykyinen puolustusministeri on toiminut myös muun muassa ulkoasiainvaliokunnan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Joel Maisalmi

 

Antti Kaikkonen

45-vuotias kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä.

Nykyisen hallituksen puolustusministeri, aiemmin eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Kansanedustaja vuodesta 2003.

Asuu Tuusulassa.

Valtiotieteiden kandidaatti.

Sotilasarvoltaan kapteeni.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic