Uutiset

Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen

Lampelan pahoinpitelytuomio johti siihen, että asianajajia valvova valvontalautakunta erotti hänet liiton jäsenyydestä. Hovioikeus ei kumonnut erottamista, eikä korkein oikeus myöntänyt Lampelalle valituslupaa.
Heikki Lampelan erottamispäätös Asianajajaliitosta jää voimaan, koska korkein oikeus ei myöntänyt päätökseen valituslupaa. Kuva: Joel Maisalmi

Juristi Heikki Lampelan erotuspäätös Asianajajaliitosta jää voimaan. Korkein oikeus hylkäsi torstaina Lampelan valituslupahakemuksen, jossa Lampela vaati muutosta Asianajajaliiton valvontalautakunnan häntä koskevaan erottamispäätökseen.

Asianajajaliiton valvontalautakunta päätti joulukuussa 2017 erottaa Lampelan Asianajajaliitosta sen vuoksi, että hänet tuomittiin lainvoimaisesti ehdolliseen vankeuteen naisystävänsä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Itse tapahtuma sattui keväällä 2015.

Lampela ilmoitti alkuvuonna 2018 valittavansa valvontalautakunnan päätöksestä Helsingin hovioikeuteen.

Hänen mukaansa erottaminen oli seuraamuksena liian ankara, ja hän vaati erottamista muutettavaksi varoitukseksi. Lampela vetosi muun muassa siihen, ettei tuomio liittynyt hänen ammattinsa hoitamiseen vaan vapaa-ajan tapahtumiin.

Valvontalautakunnan tehtävänä on asianajajalain mukaan valvoa sitä, että asianajajat noudattavat hyvää asianajajatapaa. Lautakunta huomautti, että se oli langettanut Lampelalle seuraamuksia myös aiemmin.

Helsingin hovioikeus päätti syksyllä 2018 olla muuttamatta valvontalautakunnan erottamispäätöstä. Hovioikeus arvioi ratkaisussaan muun muassa, että asianajajan on käyttäydyttävä hyvin myös vapaa-ajallaan eikä pelkästään työtehtäviä hoitaessaan.

KKO:n torstainen päätös tarkoittaa sitä, että hovioikeuden päätös jää voimaan. KKO:n ratkaisusta kertoi torstaina ensimmäisenä STT.

Ei saa vuosiin toimia asianajajana

Asianajajaliiton jäsenyydestä erottaminen tarkoittaa sitä, ettei Lampela saa toimia asianajajana oikeudessa. Hän saa asianajajalain mukaan kuitenkin hakea jäsenyyttä uudestaan kolmen vuoden kuluttua.

Erottaminen on kaikkein ankarin seuraamus, jonka valvontalautakunta voi Asianajajaliiton jäsenelle langettaa.

Valvontalautakunta käsitteli vuonna 2017 yhteensä 401 asianajajaa koskevaa asiaa. Lautakunta tekee erottamispäätöksiä alle kymmenen vuosittain.

Lännen Media ei torstai-iltapäivällä tavoittanut Lampelaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic