Uutiset

Heliganin satupuutarha lumoaa paatuneenkin kukkaihmisen

Britanniaan nuorena miehenä muuttanut hollantilainen Tim Smit kuuli huhuja umpeenkasvaneesta, salaperäisestä puutarhasta saaren läntisimmässä kärjessä.

Vuonna 1990 arkeologi Smit seisoi villiviinin peittämän muurin edessä. Muurista löytyi pieni ovi.

Smit avasi lahon oven ja koki lähes yliluonnollisia väristyksiä. Omien sanojensa mukaan hän rakastui sillä hetkellä. Rakastui aaveeseen.

Heliganin puutarhan ylösnousemus alkoi samantien. Tim Smit oli kova mies puhumaan ja sai suostuteltua rahoittajia projektiin. Apuna raivaamisessa oli kymmeniä ammattipuutarhureita sekä vapaaehtoisia.

Cornwallissa sijaitseva Heligan ei ollut mikään pikkupiha, vaan lähes sadan hehtaarin pöheikkö. Ensimmäinen raivausoperaatio kesti kaksi vuotta, ja restauroitu osa avautui yleisölle vuonna 1992.

Valtavasta urakasta huolimatta vimmainen siivous oli jännittävää aikaa. Kerros kerrokselta paljastui kasviaarteita. Rikkaruohojen seasta nostivat päätään sitkeät banaanipuun lehdet. Risujen alta löytyneet, kuningatar Viktorian aikaiset mosaiikkilaatat hehkuivat alkuperäisissä väreissään.

Aikanaan Heligan-operaatio oli Euroopan suurin puutarhan restaurointiprojekti. Siitä tehtiin televisioon dokumenttisarja, joka seurasi töiden edistymistä.

Smitin mukaan Heliganista tuli kiitollisuudenosoitus sen alkuperäisille puutarhureille, joista lähes kaikki kaatuivat ensimmäisessä maailmansodassa. Sen jälkeen alkoi puutarhan rappioituminen.

Tremaynen perhe asutti Heliganin tiluksia 400 vuotta. 1800-luvun alussa Henry Tremayne loi puutarhalle puitteet, ja myöhemmät sukupolvet laajensivat sitä sekä kasvattivat hedelmiä, vihanneksia, puita ja harvinaisia kasveja. Heligan oli lähes täysin omavarainen: siellä oli myös oma kivilouhimo, panimo, metsä sekä karjaa.

Aristokraattien linnat ja kartanot kilpailivat puutarhojensa kukkeudella, ja pääpuutarhurit saivat esittää parasta osaamistaan. Kartanoiden pihoihin käytettiinkin enemmän aikaa ja rahaa kuin kodin sisustamiseen. Hulppeat puutarhat olivat käyntikortti ja suuri ylpeyden aihe.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen maailmalla puhalsivat uudet tuulet. Aristokraattien linnat ja kartanot tulivat kalliiksi ylläpitää, ja työvoimaa oli vaikea saada.

Tremaynen perheen kartanoa kunnostettiin, mutta ennen niin hehkeän puutarhan annettiin vaipua unholaan. Vain pieni keittiöpuutarha pidettiin tuottavana.

Silloinen omistaja Jack Tremayne käytti lähes samoja sanoja kuin Tim Smit vuosikymmeniä myöhemmin. Hän sanoi, ettei voi enää elää aaveiden kanssa. Toisen maailmansodan kynnyksellä perhe muutti pois. Sodan aikana kartano majoitti niin amerikkalaisupseereita kuin sotalapsiakin.

Tremaynet palasivat kartanoon vielä vuonna 1946 sanoakseen jäähyväiset. He muuttivat Italiaan, eivätkä nähneet Heligania enää koskaan.

Itse kartanorakennus pilkottiin 1970-luvulla vuokra-asunnoiksi, mutta myöhemmin se kunnostettiin lähes alkuperäiseen asuunsa. Tänä päivänä se on yksityisomistuksessa, eikä sinne ole yleisöllä pääsyä. Heliganin puutarhan omistaa säätiö.

Heliganiin kuuluu erilaisia teemapuutarhoja, metsikköä sekä laajat maanviljelystilukset. Siellä kasvatetaan myös harvinaisia sika-, nauta-, lammas- ja kanarotuja.

Tiheästä metsiköstä, Lost Valleysta, löytyy hätkähdyttäviä ympäristötaideveistoksia, jotka ovat kuin osa luontoa.

Viidakko on viisi astetta lämpimämpi kuin Heliganin muut, tuulen tuivertamat osat, joten sen subtrooppisessa, kuningatar Viktorian ajalta olevassa ympäristössä kasvaa eksoottisia, suuria palmuja.

1837–1901 oli valistuksen ja samalla suuruudenhullun britti-imperiumin kulta-aikaa. Alusmaista ympäri maailmaa saatiin inspiraatiota niin kodin kuin puutarhankin kaunistamiseen. Yläluokkaiset viktoriaanit keräilivät eksoottisia kasveja, ja muodikkain edelläkävijä loi puutarhaansa mini-Intian. Kaupunkiasunnotkin tungettiin täyteen palmuja.

Rhododendromania saapui myös Heliganiin. Ladyt tanssivat puutarhajuhlissa Floran puistossa Himalajan alppiruusujen katveessa. Nämä alkuperäiset, Intiasta tuodut alppiruusut kukoistavat Heliganissa edelleen upeissa väreissä.

Heliganissa kasvatettiin myös kamelioita sekä magnolioita. Kasvihuoneissa viihtyivät sitrushedelmät, melonit ja ananakset.

Taianomaisessa Heliganissa voi matkustaa ajassa taaksepäin ja aistia puutarhan kukoistuksen, rappion ja uudelleenheräämisen. Tim Smitin sanoin:

-Heligan on kertomus kasveista ja ihmisistä sekä siitä, kuinka ne liittyivät yhteen ja loivat elämää ja historiaa.

Heligan

Lounais-Englannissa, Cornwallissa sijaitseva Heliganin puutarha on avoinna ympäri vuoden aamukymmenestä iltakuuteen. Aikuisten lippu maksaa 17 euroa.
Miten
Cornwalliin pääsee Lontoosta junalla Paddingtonin asemalta sekä National Express-bussilla Victorialta.
Lontoon Gatwickin kentältä pääsee lentäen suoraan Cornwallin Newquay-kentälle.
Lähin junapysäkki on St. Austell, josta paikallisbussi vie perille.
Huomioi
Varaa kiertämiseen viitisen tuntia. Jos haluat rauhassa nähdä kauimmaisetkin kolkat, kolmekaan päivää ei ole liikaa.
Alue on mäkinen, kivinen ja osin vaikeakulkuinen. Varustaudu hyvillä kengillä.
Kaksi kahvilaa sekä ravintola, uudistettu myymälä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic