Uutiset

Hellekeli vaatii tapahtumajärjestäjiltä ja -vierailta yhteispeliä

Festarikävijän on syytä varata matkaan ainakin vesipullo ja suojaava vaatetus.
Hellekeli vaatii tapahtumajärjestäjiltä ja -vierailta yhteispeliä. Kuva Himos Juhannus -festivaaleilta Jämsästä kesäkuulta 2022. Kuva: Lehtikuva/Tommi Anttonen

Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on tapahtumarintamalla kiireistä aikaa. Kesäohjelmaa etsivälle valinnanvaraa on laajalla skaalalla musiikkifestivaaleista uskonnollisiin tapahtumiin. Samaan aikaan sääkartoissa lähes koko Suomi hehkuu punaisena, ja lämpötilat nousevat monin paikoin yli 30 asteen.

Helsingissä perjantaina alkavan Tuska-musiikkifestivaalin festivaalijohtajan Eeka Mäkysen mukaan osapuolten välinen yhteistyö on avain onnistuneeseen yleisötapahtumaan helteelläkin.

– Me teemme järjestäjänä kaikki infraan liittyvät asiat mitä voidaan, ja viestimme asiakkaille kaiken mitä he voivat tehdä. Kun molemmat puolet pelaavat oman pelinsä hyvin, niin hienosti siitä selvitään.

Mäkynen kertoo, että heti kun sääennusteet viikonlopulle alkoivat varmistua, viestittiin asiakkaille asianmukaisesta varautumisesta helteeseen.

– Eli että on aurinkorasvaa ja vettä, sekä sellaiset vaatteet, joilla pystyy festivaaleille osallistumaan, Mäkynen listaa.

Tuskassa festivaalikansan ylle voidaan suihkuttaa viilentävää vesisumua, yleisöalueella pääsee halutessaan suihkuun, ja myös vesipisteiden määrää alueella on lisätty merkittävästi aiemmista vuosista.

Joensuussa viikonloppuna järjestettävien herättäjäjuhlien vieraita puolestaan on ohjeistettu ottamaan mukaan varjoja ja suojaamaan päänsä auringossa. Lisäksi vettä on saatavilla reilusti, kertoo tapahtuman pääsihteeri Kati Nissi.

– Ensinnäkin on tietysti vesipisteitä runsaasti, ja on varattu vesipullojen lisäksi myös paljon kivennäisvettä myyntiin. Ja ruoan yhteydessä jokainen saa vesipullon ateriaan kuuluvana, Nissi kertoo.

Ensiavun tarpeeseen varauduttu

Lauantaina Pride-viikko huipentuu Helsingissä massiiviseen kulkueeseen ja puistojuhlaan. Helsinki Pride-tapahtuman puheenjohtajan Panu Mäenpään mukaan paikalle odotetaan jopa 100 000 osallistujaa. Kulkueen lähtöpisteellä Senaatintorilla, ja matkan varrella Helsingin kaupungin vesipisteillä, on mahdollisuus omien vesipullojen täyttämiseen.

– Nyt kannattaa runsain vesipulloin varautua, kun on tällaiset ilmat tulossa, Mäenpää sanoo.

Helteeseen on varauduttu yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin (SPR) kanssa, jolta Pride ostaa tapahtumaan ensiapupalvelut.

– Sieltä tulee nyt isompi määrä lääkintähenkilökuntaa kuin alun perin mietittiin, valvomaan kulkuetta ja ihmisten hyvinvointia siellä.

Herättäjäjuhlillakin ensiavun tarpeen mahdollinen lisääntyminen on huomioitu, ja alueella kiertävät SPR:n ensiapupartiot.

Tuskassa ensiapupaikat on mitoitettu loppuunmyydyn kapasiteetin mukaan, joten helteen vuoksi niitä ei ole jouduttu lisäämään.

– Perusvalmius on niin korkea muutenkin, että sitä ei ole tarvetta lisätä, Eeka Mäkynen toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic