Uutiset Helsinki

Helsingin Hietalahden heinäkuisesta ampumisesta kymmenen vuotta vankeutta – mies avasi tulen keskellä katua

Oikeuden mukaan sivulliset olivat vakavassa vaarassa, kun mies ampui voimakastehoisella aseella ruuhka-aikaan.
Helsingin käräjäoikeus. Arkistokuva. Kuva: Markku Uhari
Helsingin käräjäoikeus. Arkistokuva. Kuva: Markku Uhari

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hietalahdessa heinäkuussa ampuneen miehen torstaina kymmenen vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa kolmesta murhan yrityksestä.

32-vuotias Gazmend Hajdari avasi tulen iltapäiväruuhkassa keskellä katua. Hänen kohteenaan oli kolme veljestä, joista kaksi sai ampumisessa vakavia vammoja.

Käräjäoikeuden mukaan teon motiivi jäi epäselväksi, vaikkakin ampuja oli kertonut oman sukunsa ja uhrien suvun riidoista. Sekä ampuja että uhrit ovat kotoisin Kosovosta.

Ampui ja puukotti

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Hajdari ajoi ilmeisesti sattumalta uhreja vastaan Hietalahdessa. Käräjäoikeuden mukaan mies ohjasi autonsa tahallaan vastaantulevien kaistalle ja törmäsi veljesten autoon.

Sen jälkeen mies otti aiemmin päivällä kotoaan hakemansa voimakastehoisen pistoolin, latasi sen ja nousi autosta. Nähdessään aseen veljeksistä kaksi lähti juoksemaan pakoon katua pitkin. Mies ampui ainakin kaksi laukausta pakenevia veljeksiä kohti, ja osui heistä toiseen.

Kolmas veljeksistä pakeni auton takapenkille. Oikeuden mukaan Hajdari ampui autoa kohti ensin yhden laukauksen, joka lävisti auton takapuskurin ja päätyi takakonttiin.

Sen jälkeen mies rikkoi auton takaoven lasin ja ampui lähietäisyydeltä penkillä maannutta veljestä, oikeus sanoo. Seuraavaksi mies vielä oikeuden mukaan avasi auton takaoven ja puukotti veljestä reiteen.

Sivulliset vaarassa

Veljesten lisäksi käräjäoikeuden mukaan useat sivulliset joutuivat vakavaan vaaraan miehen toiminnan takia. Ampuminen tapahtui iltapäivällä ruuhka-aikaan, jolloin paikalla liikkui paljon ihmisiä.

Mies vetosi siihen, ettei tiennyt aseen tehoa tai muutenkaan ollut hallinnut sen käyttöä. Oikeus ei selitystä uskonut.

Oikeuden mukaan Hajdari oli tietoinen Kosovosta hankkimansa aseen tehokkuudesta sekä sillä ampumisen vaarallisuudesta.

– Asiassa on selvitetty, että vastaaja oli yhdellä kädellä tähdäten osunut pakenevaan (uhriin). Käräjäoikeus arvioi, että vastaaja käsitellessään asetta tällä tavoin ja seurauksin, on kokenut aseen käyttäjä, oikeus katsoi tuomiossaan.

Myös veljeksille tuomioita

Veljeksistä kaksi tuomittiin sakkoihin ampujaan kohdistuneesta pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan toinen veljeksistä löi Hajdaria päähän vain muutamaa tuntia ennen ampumista.

Myös toinen veljistä sai tuomion pahoinpitelystä, jonka kohteena oli Hajdari. Oikeuden mukaan mies löi tätä leukaan vantaalaisella huoltoasemalla viime vuoden joulukuussa. Hajdariin viime vuoden lopulla kohdistuneesta väkivallasta sai tuomion myös kolmas mies, jolla on sama sukunimi kuin veljeksillä. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic