Uutiset

Helsingin käräjäoikeus päätti: Kansalaispuolueen hallitus ei saanut erottaa Paavo Väyrystä

Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina ratkaisun kansanedustaja Paavo Väyrysen ja kansalaispuolueen johdon väliseen riitaan koskien alkuvuoden kokouksia.
Kansanedustaja Paavo Väyrystä (oik.) kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa, kun kansalaispuolueen johtoa koskevaa riita-asiaa puitiin. Väyrystä avusti oikeudessa Jyrki Hakkarainen.

Kansalaispuolueen hallituksella ei ollut oikeutta erottaa Paavo Väyrystä, arvioi Helsingin käräjäoikeus maanantaina.

Käräjäoikeus antoi maanantaina ratkaisunsa kokonaisuuteen, jossa puitiin kansalaispuolueen kokouksista lähtenyttä riitaa.

Teknisesti oikeuden päätös on koskenut joulukuussa 2017 ja keväällä 2018 pidettyjä kokouspäätöksiä. Kansanedustaja Paavo Väyrynen vaati oikeudessa kokouspäätösten mitätöintiä.

Kyseisissä kokouksissa kansalaispuolueen hallitus muun muassa erotti ja hyväksyi uusia jäseniä. Lisäksi maaliskuun 3:ntena pidetyssä hallituksen kokouksessa Sami Kilpeläisen johtama kansalaispuolueen hallitus päätti erottaa puolueen perustajan Väyrysen puolueesta, ja vuosikokouksessa valittiin Kilpeläinen jatkamaan puheenjohtajana.

Väyrysen erotuspäätöstä perusteltiin muun muassa yhdistyksen tilienkäyttöön liittyvillä epäselvyyksillä, minkä Väyrynen on kiistänyt.

Helsingin käräjäoikeus julistikin maanantaina pätemättömäksi hallituksen päätöksen, jossa Väyrynen erotettiin. Oikeuden mukaan asiassa toimittiin kuulemisvelvoitteen vastaisesti.

Samalla oikeus päätti julistaa maaliskuun 3:ntena pidetyn vuosikokouksen hallitusvalinnat pätemättömiksi. Muilta osin riitaisia päätöksiä ei muutettu.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä saanut lainvoimaa.

Lukuisia rönsyjä

Kansalaispuolueen johtohahmojen riita on johtanut muun muassa molemminpuolisiin tutkintapyyntöihin, ja puolueen nimissä on tänä vuonna pidetty myös toisia, keskenään kilpailevia kokouksia. Eri osapuolet ovat hakeneet ja saaneet täytäntöönpanon keskeytyspyyntöjä toisen osapuolen päätöksille.

Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeus on toisessa oikeuskanteessa määrännyt täytäntöönpanon keskeytyksen osin samoille kokouksille, joista käräjäoikeus antoi ratkaisun maanantaina. Jutun käsittely on Lännen Median tietojen mukaan yhä kesken.

Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä Kilpeläisellä on tällä hetkellä kansalaispuolueen nimenkirjoitusoikeus.

Yhdistyslainsäädännön asiantuntija Lauri Tarasti totesi maanantaina aamupäivällä Lännen Medialle, että Kilpeläinen on toistaiseksi ollut puolueen puheenjohtaja sen vuoksi, että Kilpeläinen valittiin riidatta puheenjohtajaksi kesällä 2017. Tämä siitä huolimatta, että riitaisen kokouspäätöksen hallitusvalinta on ollut täytäntöönpanokiellossa.

Eduskuntaan kesällä europarlamentista palannut Väyrynen toimii tällä hetkellä kansalaispuolueen eduskuntaryhmässä, vaikka Väyrynen on alkanut kesällä kerätä jäsenkortteja uudelle puolueelle, Seitsemän tähden liikkeelle.

Maanantaina tosin Väyrynen kirjoitti tiedotteessaan, että hänen osallistumisensa ensi vuoden vaaleihin on epävarmaa. Syynä on hänen puolisonsa vakava sairastuminen.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti