Uutiset

Helsingin poliisipäällikkö saa puolet palkastaan hyllytyksen ajalta — Sisäministeriö: Päätös oli vaikea

Sisäministeriö päätti keskiviikkona pidättää virkarikoksesta epäillyn Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion virantoimituksesta. Aapio joutuu väistymään tehtävistään heti.

Hyllytys on voimassa, kunnes Aapiota vastaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on käsitelty oikeudessa.

-Virasta pidättäminen ei ole kannanotto Aapion syyllisyyteen tai syyttömyyteen, totesi sisäministeri Kai Mykkänen keskiviikkona ministeriön tiedotteessa.

-Katsoimme, ettei Aapiolla ole edellytyksiä johtaa Helsingin poliisilaitosta oikeusprosessin aikana. Kansalaisten luottamusta poliisiin ja muihin viranomaisiin on varjeltava kaikissa tilanteissa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Esko Koskisen mukaan päätös Aapion hyllyttämisestä oli vaikea.

-Ainahan tällaiset päätökset ovat. Korkeita virkamiehiä koskevien vaatimusten on oltava linjassa, Koskinen sanoo Lännen Medialle.

-Harkinta tehdään aina tapauskohtaisesti. Mutta kun kyse on korkeisiin virkamiehiin kohdistuvista samankaltaisista epäilyistä, myös ratkaisumallit ovat samankaltaiset, Koskinen toteaa.

Koskinen myöntää, että tässä mielessä ex-valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapaus viitoitti myös Helsingin poliisipäällikön kohdalla tehtyjä ratkaisuja.

Hyllytetylle poliisipäällikölle maksetaan puolet hänen palkastaan virasta pidättämisen ajan. Sisäministeriön mukaan hyllytys jatkuu tarvittaessa niin kauan, että asiasta on saatu lainvoimainen tuomio.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan jutun käsittely on tarkoitus aloittaa syksyllä.

-Jos oikeus vapauttaa Aapion syytteistä, hänelle maksetaan loppuosa palkasta jälkikäteen, kansliapäällikkö Koskinen kuvailee.

Epäilty virkarikos liittyy entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosvyyhtiin, jossa tietolähteitä käsiteltiin ja kirjattiin lainvastaisesti poliisin rekistereihin vuosina 2012 ja 2013. Valtakunnansyyttäjän mukaan tapahtuma-aikaan apulaispoliisipäällikkönä toiminut Lasse Aapio laiminlöi velvollisuutensa puuttua tilanteeseen.

Samasta asiasta syytteen saivat myös silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Jukka Riikonen. Koska kyseiset herrat ovat jo eläkkeellä, ministeriön virkamiesoikeudellinen menettely ei koske heitä.

Helsingin poliisipäällikön tehtäviä hoitaa toistaiseksi apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen. Jos Aapion hyllytys venyy pitkäksi, ministeriö ja Poliisihallitus pyrkivät ratkaisemaan asiaan pysyvämmällä sijaisjärjestelyllä.

-Hyllytyksen pituudelle ei ole mitään takarajaa, mutta totta kai toivomme, että tuomioistuin käsittelee asian nopeasti, sisäministeriön Koskinen sanoo.

Virkamies voi valittaa hyllytyspäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Helsingin poliisilaitos on Suomen suurin poliisiyksikkö. Lasse Aapio on johtanut laitosta vuodesta 2014 saakka.

Laitoksella työskentelee noin 1600 henkilöä, joista poliiseja on noin 1300.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic