Uutiset

Helsingin Sanomien toimittajan kotietsintää koskeva hovioikeuden käsittely alkoi suljetuin ovin – tutkinnanjohtajan pyynnöstä

Vaikka toimittaja Laura Halmisen kotietsintää koskevalla jutulla on yhteiskunnallista painoarvoa ja tapauksen käräjäoikeuskäsittely oli julkinen, tutkinnanjohtaja Markku Ranta-aho pyysi hovioikeuden käsittelyä sekä joitakin asiakirjoja salassa pidettäviksi.

Helsingin hovioikeus käsittelee tänään Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta. Keskusrikospoliisin tekemä kotietsintä liittyyHelsingin Sanomien viime joulukuiseenuutisointiin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Se nojasi salaisiin asiakirjoihin.

Jutun käsittely alkoi maanantaiaamuna kello 9. Tutkinnanjohtaja Markku Ranta-ahon pyynnöstä käsittely käydään suljetuin ovin. Ranta-aho esitti salassapitopyynnön hovioikeudelle tutkinnallisista syistä.

Toimittaja Laura Halmisen asianajaja Kai Kotiranta totesi ennen käsittelyn alkua, että vaikka jutulla on yhteiskunnallisia ulottuvuuksia ja sitä on käsitelty paljon julkisuudessa, ei hän eikä Halminen vastusta salassapitopyyntöä.

Takavarikoidut työvälineet

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi helmikuussa toimittajan vaatimukset häneltä takavarikoitujen työvälineiden palauttamisesta. Oikeus totesi, että toimittajan kotiin tehdylle kotietsinnälle oli olemassa lainmukaiset edellytykset. Toimittaja Laura Halmisen asianajaja Kai Kotiranta ilmoitti heti tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun.

Maaliskuussa keskusrikospoliisi sai käräjäoikeudelta myös luvan tehdä laite-etsinnän toimittajalta takavarikoituihin laitteisiin. Se tarkoittaa, että keskusrikospoliisi saa tutkia takavarikoitujen teknisten laitteiden sisällön.

Poliisi takavarikoi joulukuussa kotietsinnässä toimittajalta muun muassa tietokoneen ja kaksi puhelinta sen jälkeen, kun lehti oli uutisoinut Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Lähdesuojan ja rikostutkinnan rajanvetoa

Toimittaja piti krp:n kotiinsa tekemää kotietsintää ja takavarikkoja sananvapauden rajoittamisena. Hän piti toimittajatyön takia kohdistettuja pakkokeinoja laittomina ja ihmisoikeuksia rikkovina.

Käräjäoikeuden mukaan poliisilla oli syy olettaa, että toimittaja on aikeissa tuhota maanpetos rikostutkinnan kannalta olennaista tietoa. Oikeuden mukaan poliisi otti huomioon sen, ettei toimittajan oikeutta lähdesuojaan rikota.

Toimittajan lähdesuoja tarkoittaa, että toimittaja voi käsitellä yhteiskunnallisesti tärkeää arkaluonteista tietoa paljastamatta tietolähteitään.

Lähdesuoja antaa mahdollisuuden antaa tietoa toimittajalle ilman pelkoa turvallisuuden vaarantumisesta. Tarkoituksena on mahdollistaa vapaa tiedonvälitys ja läpinäkyvä yhteiskunta.

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic