Uutiset

Helsingissä tapaa tänään kaksi kovaa luuta

Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilasjohtajat tapaavat tänään Helsingissä. Puolustusvoimat järjestää asevoimien ylimmän johdon tapaamisen, mutta ei ole kommentoinut tapaamisen asialistaa tai syytä julkisuuteen.

Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph F. Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Irakin sodan patinoima kenraali

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph F. Dunford Jr. on Yhdysvaltain puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja. Tätä kautta hänen neuvojansa kuuntelevat myös Yhdysvaltain presidentti, puolustusministeri ja kansallinen turvallisuusneuvosto. Dunford muistetaan myös Irakin sodasta 2003, jossa hänen kovat otteensa poikivat lempinimen ”Fighting Joe”.

Tshetshenian sodan veteraani

Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov on puhunut tavoitteisiin pääsemisestä ei-sotilaallisin keinoin.

Valeri Gerasimov on palvellut armeijassa muun muassa toisen Tshetshenian sodan aikana. Hänet nimitettiin 58. armeijan komentajaksi vuonna 2001 Tshetshenian sodan kuumimmilla hetkillä.

Gerasimovin näkemyksen mukaan Naton toiminta Euroopassa aiheuttaa alueelle vastakkainasettelua. Keväällä 2017 kansainvälisessä MCIS-turvallisuuskonferenssissa Moskovassa hän sanoi, että puolustusliitto Naton ja Venäjän välit ovat historiallisen huonot, huonoimmat sitten kylmän sodan.

Molemmilla komentajista on omat erilliset tapaamiset tasavallan presidentin Sauli Niinistön sekä puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin kanssa.

Tapaamisen syy on mysteeri

Tapaamisen syytä on spekuloitu mediassa. Sen taustalla voi olla henkilökohtaisten suhteiden luominen, syventäminen ja parantaminen, arvioi vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista torstaina.

Yksi syy ydinasevaltioiden sotilasjohdon keskinäiselle tapaamiselle voi olla myös tarve salaisten asioiden puhumiseen.

-On täysin mahdollista, että on niin salaisia asioita, että tarvitaan nämä kaikki muut syyt tavata niin, että sen tapaamisen yhteydessä nämä kaksi henkilöä voivat puhua, Salonius-Pasternak sanoi.

Sotilasjohtajat saattavat tapaamisessaan sivuta myös Ukrainan, Lähi-idän ja Syyrian tilannetta. Asialistalle voi nousta myös Itämeren ja Arktisen alueen tilanne.

Aasian osalta asialistalle voi nousta Korean niemimaan tai Japanin tilanne sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan nahistelut Etelä-Kiinan merellä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic