Uutiset

Helsinki-Vantaan vaaratilanne: Norran ATR-72 ylitti ajoneuvon arviolta 180 metrin korkeudella

Suomen lennonvarmistuspalveluista vastaava ANS Finland selvittää mahdollisia toimenpiteitä Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistaina tapahtuneen vakavan vaaratilanteen johdosta.

-Teimme jo eilen pika-analyysin ja tutkimme asiaa itse. Teemme kyllä toimenpiteitä, joten emme voi odottaa puolta vuotta Onnettomuustutkintakeskuksen raporttia, toteaa ANS Finlandin toimitusjohtaja Raine Luojus.

Vaaratilanne sattui aamulla noin kello 9:30, kun Norran Riikaan matkalla ollut ATR-72 -matkustajakone sai lähtöluvan kiitotielle, jonka alueella oli samanaikaisesti luvallisesti kolme työkonetta.

Luojuksen mukaan työkoneet olivat rullaustiellä sillä hetkellä, kun kone sai lentoonlähtöluvan.

-Lennonjohtaja tarkisti kiitotien silmämääräisesti, kuten kuuluu tehdä. Kun siellä ei ollut mitään, hän antoi luvan lentoonlähtöön mutta oli unohtanut että oli antanut myös ajoneuvoille luvan mennä kiitotielle tekemään puhdistusta. Kun kone oli ilmassa, kiitotien päässä oleva ajoneuvo on ajamassa kiitotielle, ja sillä kohdalla ilma-aluksen korkeus on ollut noin 600 jalkaa (n. 180 m).

Käytössä ollut kiitotie, 22L, on 3 500 metriä pitkä. ATR-72 taas tarvitsee lentoonlähtöön painosta ja olosuhteista riippuen noin 1 000 metriä. Toisaalta sen ei tarvitse suorituskykynsä vuoksi aloittaa lähtökiitoa kiitotien päästä asti, eikä niin toimittu tässäkään tilanteessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic