Uutiset

Helsinkiin haussa sijainen hyllytetyn poliisipäällikön tilalle — Poliisiylijohtaja: Haluamme palauttaa luottamuksen laitokseen

Poliisihallitus hakee sijaista hyllytetyn Helsingin poliisipäällikön tilalle. Työn on määrä alkaa heinäkuun alussa ja määräaikaisuuden pituus on enimmillään yksi vuosi.

Poliisihallituksen mukaan tehtävän nopea täyttäminen liittyy Helsingin poliisilaitoksen uskottavuuteen.

-Haluamme nimittää tehtävään mahdollisimman nopeasti ministerinkin aiemmin esiin tuoman uskottavan ja luotettavan henkilön, jolla ei ole kytköksiä vanhaan aikaan, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi Lännen Medialle.

Sisäministeriö hyllytti Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion 16. toukokuuta siksi aikaa, että tätä koskeva virkarikossyyte on käsitelty oikeudessa.

-Lain mukaan minulla on oikeus tehdä nimitys tähän tehtävään enintään vuodeksi. Päätin käyttää heti koko sallitun ajan, jotta emme joudu järjestämään uutta hakua, jos oikeusprosessi venyy, Kolehmainen selvittää.

-Nimityskirjaan tulee kuitenkin varauma, että tehtävä loppuu heti, jos vakinainen viranhaltija palaa töihin.

Tällä hetkellä Helsingin poliisipäällikön sijaisuutta hoitaa laitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen. Poliisiylijohtajan mukaan sijaisuuden laittaminen avoimeen hakuun ei ole mikään kannanotto Kopperoisen suuntaan.

-Tämä menee normaalien käytäntöjen mukaisesti. Kopperoinen voi halutessaan hakea paikkaa yhtä lailla kuin kaikki muutkin, Kolehmainen sanoo.

-Haku on kuitenkin aidosti avoin eli sitä ei ole korvamerkitty kenellekään.

Työpaikkailmoituksen mukaan haku päättyy 4. kesäkuuta. Kolehmainen toivoo, että tuurari voi aloittaa heinäkuun alussa tai jos valinta pitkittyy, viimeistään elokuun alussa.

-Helsingin poliisipäällikön paikkaa pidetään kiinnostavana. Uskon, että saamme hyviä hakijoita.

Tehtävän palkkaus on poliisin palkkausjärjestelmän mukainen.

-En muista tarkkaa summaa, mutta siinä 8 500–8 800 euron kuukausiansion välillä se liikkuu. Lisääkin saa pyytää, mutta enempää ei anneta, Kolehmainen naurahtaa.

Valinta Helsingin poliisipäällikön sijaiseksi edellyttää ylempää korkeakoulututkintoa, monipuolista johtamiskokemusta ja poliisitoimen tuntemusta. Lisäksi vaatimuksena ovat erinomainen suomen kielen taito, tyydyttävä ruotsin kielen taito ja englannin taito.

Tehtävään on mahdollista nimittää vain Suomen kansalainen.

Helsingin poliisilaitos vastaa kaupungin yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta, rikostorjunnasta, rikostutkinnasta ja lupapalveluista. Lisäksi laitoksella on runsaasti valtakunnallisia ja alueellisia erityistehtäviä.

Syyttäjä uskoo, että Lasse Aapio laiminlöi Helsingin apulaispoliisipäällikkönä toimiessaan velvollisuutensa valvoa laitoksen huumepoliisin tietolähteiden kirjaamista vuosina 2012 ja 2013. Juttu liittyy Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion rikosvyyhtiin.

Näillä näkymin oikeudenkäynti asiasta järjestetään alkusyksystä. Sisäministeriö arvioi Aapion edellytykset jatkaa virassaan oikeuden ratkaisun jälkeen. Ministeriö myös vastaa viran täyttämisestä yli vuoden kestäväksi määräajaksi tai vakituisesti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic