Uutiset Helsinki

Henriksson: Hallitus lähellä valmiuslain käyttöä, jos alueet eivät noudata koronaohjeita – Ulkonaliikkumiskieltoa valmisteltu "varmuuden vuoksi"

Oikeusministeri kertoo yllättyneensä uusien koronalinjausten kirjavista tulkinnoista. "Toivon, että viikonlopun aikana saadaan selvyyttä siihen, mitä tehdään alueilla."
Medialähteiden mukaan hallitus on antanut tehtäväksi valmistella valmiuslain käyttöönottoa, mikäli alueet eivät noudata annettuja ohjeistuksia koronaviruksen rajoittamisesta. Kuva: Markku Ulander
Medialähteiden mukaan hallitus on antanut tehtäväksi valmistella valmiuslain käyttöönottoa, mikäli alueet eivät noudata annettuja ohjeistuksia koronaviruksen rajoittamisesta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva/Markku Ulander

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan hallitus on lähellä valmiuslain käyttöönottoa, jos alueet eivät noudata koronarajoitusten asettamisessa niille annettuja suosituksia ja ohjeita.

Henriksson kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa. Valmiuslain käyttöönotto voisi Henrikssonin mukaan tuoda hallitukselle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle tiukemmat ohjaimet käsiinsä.

Valmiuslain soveltaminen voisi myös tarkoittaa koskemista hoitohenkilökunnan työehtoihin tai viime kädessä ulkonaliikkumisrajoituksia. Henriksson kuitenkin toivoi, että niitä ei tarvitsisi ottaa käyttöön.

Ilta-Sanomat kertoi omien tietojensa pohjalta myöhään perjantaina, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on antanut tehtäväksi valmistella valmiuslain ulkonaliikkumiskiellon pykälät valmiiksi varmuuden vuoksi.

Vaihtoehtona jopa ulkonaliikkumiskielto

Henriksson sanoi Ykkösaamussa, että valtioneuvoston kanslia on jo viikkoja sitten lähtenyt ”varautumaan pahimpaan” varmuuden vuoksi.

Hänen mukaansa ulkonaliikkumiskieltoon liittyviä papereita ei ole näkynyt vielä hänen pöydällään, vaikka hän uskoo, että valmisteluun tullaan vielä tarvitsemaan oikeusministeriön virkamiesten tietoja.

–  Se (ulkonaliikkumiskielto) voisi tarkoittaa, että rajoitetaan tietyn alueen ihmisten mahdollisuutta liikkua tai rajoitetaan tiettyjä kellonaikoja, jolloin ei voisi liikkua ulkona, Henriksson sanoi.

–  Toivon tietenkin itse, ettemme sellaiseen tilanteeseen joutuisi.

Ministeri kehotti suomalaisia panostamaan koronaohjeiden noudattamiseen. Hän kertoi ymmärtävänsä tilanteen raskauden, mutta kannusti ihmisiä jaksamaan ja vetosi rokotteisiin valona tunnelin päässä.

”Ehkä tätä ei ole sisäistetty kaikkialla”

Hallituksen tällä viikolla julkistamat koronalinjaukset ovat johtaneet tulkintaeroihin eri puolilla maata.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä on todennut, ettei se näe tarvetta siirtyä osittaiseen etäopetukseen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan kaikkia liikuntapaikkoja ei puolestaan tarvitse sulkea, ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ei näe tarvetta uusille lisärajoituksille.

Henriksson kertoo yllättyneensä tilanteesta. Hän on huolissaan, jaetaanko alueilla hallituksen tilannekuva koronaepidemiasta.

–  Hallitus on ehkä enemmän huolissaan mutaatioviruksesta ja sen leviämisestä. Näemme että pääkaupunkiseudulla jo puolet tartunnoista on brittimuunnoksia. Ehkä tätä ei ole oivallettu tai oikein sisäistetty kaikkialla. Nyt meidän olisi tehtävä kaikki, jotta emme joudu ottamaan kaikkien kovimpia rajoituksia voimaan, koska se on se, mitä meidän pitäisi nyt yhdessä välttää, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan aluehallintovirastoilla on valtuudet sulkea linjatut tilat ja myös velvollisuus turvata kansalaisten oikeus terveyteen ja elämään. Hän kertoo ymmärtävänsä, että paikka on tiukka aluehallintovirastoille ja kunnille.

–  Minä toivon, että viikonlopun aikana saadaan selvyyttä siihen, mitä tehdään alueilla. Toivon, että keskustelemalla päästään eteenpäin ja tässä tehtäisiin sellaisia päätöksiä, joilla myös kansalaisten näkökulmasta saadaan selvyyttä asiaan. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic