Uutiset

Henriksson jäädyttäisi päivystysuudistuksen: ”Keskustalla on valtava kiire ajaa alas sairaaloita”

Oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitusta keskeyttämään sairaaloita ja terveyskeskuksia koskevan päivystysuudistuksen valmistelun. Henrikssonin mukaan uudistus tulisi käsitellä eduskunnassa samanaikaisesti varsinaisen sote-uudistuksen rinnalla.

– Päivystysuudistus on laitettava jäihin odottamaan varsinaista sote-uudistusta. Kyseessä on historiallisen suuri uudistus, joka tulisi käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Nyt hallitus haluaa käsitellä sairaaloiden alasajon, potilaiden valinnanvapauden ja jättimäisen maakuntauudistuksen erillään toisistaan. Tässä on todellisen kaaoksen ainekset, sanoo Henriksson.

Hän katsoo, että pääministeripuolue keskustalla on valtava kiire keskittää ja ajaa alas sairaaloita ennen varmuutta varsinaisen sote-uudistuksen toteutumisesta. Hän muistuttaa, että uudistuksen suhde perustuslakiin on vielä epäselvä, eikä hallituskumppani kokoomus ole ollut kovin kiinnostunut valitusta maakuntamallista.

– Onko keskusta valmis lopputulokseen, jossa maakunnista ei tule mitään, mutta monta toimivaa sairaalaa ja terveyskeskusta on ajettu alas? Eivätkö Sipilä ja Rehula näe tätä riskiä, Henriksson kysyy pääministeriltä ja peruspalveluministeriltä.

Hänen mukaansa päivystyksen keskittäminen huolettaa ympäri maata. Oman keskussairaalan tulevaisuus on herättänyt huolta esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Kotkassa.

– Pohjois-Karjalassa taas pienten terveyskeskusten kohtalo herättää kysymyksiä jopa keskustalaisten omissa riveissä. Eilen Vaasassa 10 000 pohjalaista osallistui mielenilmaisuun Vaasan keskussairaalaan puolesta. Viesti oli selkeä. Ihmiset odottavat oikeudenmukaisia esityksiä täyden päivystyksen sairaaloista, Henriksson toteaa.

– Viisas hallitus kuuntelisi nyt kansalaisia. On kyse kaikkien oikeudesta hyvään ja tasavertaiseen hoitoon ja hoivaan, RKP:n puheenjohtaja muistuttaa.

Päivystys tarkoitus keskittää 12 sairaalaan

Hallitus päätti keväällä koota vaativimpien erikoisalojen päivystyksen 12 sairaalaan, joissa ylläpidetään ympärivuorokautista laajan päivystyksen yksikköä.

Kaikkein vaativinta hoitoa tarjoaisivat jatkossa kaikki viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa olisivat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä.

Muissa keskussairaaloissa, jotka sijaitsevat Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä, järjestettäisiin ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Se sisältäisi tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen sekä tarpeen mukaisen suun terveydenhuollon päivystyksen.

Tietyt vaativat leikkaukset koottaisiin laajan päivystyksen sairaaloihin. Pienemmistä sairaanhoidon yksiköistä, kuten aluesairaaloista lopetettaisiin joitakin toimintoja.

Päivystysuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan jo ensi vuoden alusta ja siirtymäajaksi on haarukoitu 1–2 vuotta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti