Uutiset

Henrikssonin mukaan Nato-puheenvuoro vastaa aika lailla rkp:n näkemystä – puolue toivoo jäsenneuvotteluille kansan tukea

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan ruotsalaisten ja suomalaisten asiantuntijoiden Nato-ulostulo ei yllätä.

-Nämä mielipiteet ovat olleet jo tiedossa. Hyvä sinänsä, että se aika lailla vastaa rkp:n näkemystä, Henriksson kertoo Lännen Medialle.

Lännen Mediassa ja Svenska Dagbladetissa julkaistiin tiistaina verkossa ja keskiviikkona painetuissa sanomalehdissä kannanotto, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä yhdessä.

-Jos jotain tapahtuisi Baltiassa tai Itämerellä, olisi mahdotonta, että Suomi olisi puolueettomana välimaastossa. Meidän paikkamme on lännessä, Henriksson toteaa.

Rkp: Nato-hakemus vaatii kansan tuen

Rkp puolueena kannattaa Nato-jäsenyyttä, kuten puolueen presidenttiehdokas Nils Torvalds selväsanaisesti teki. Henrikssonin mukaan jäsenhakemuksen edellytyksenä on kansan laaja tuki.

-Emme ole vielä huomenna hakemusta jättämässä, mutta tästä pitää keskustella, Henriksson sanoo.

Nyt on otollinen aika, sillä Ruotsi voisi vaalituloksen jälkeen tehdä liikkeitä Naton suuntaan. Henriksson kuitenkin tietää, että paljon riippuu Ruotsin sosiaalidemokraattien kannasta. Vaikka porvariallianssi voittaisi vaalit, se tuskin laittaisi Nato-hakemusta ilman sosiaalidemokraattien tukea.

Ruotsin päätös vaikuttaisi Suomeen

Jos Ruotsi päättäisi liittyä Natoon, myös Suomen pitäisi Henrikssonin mukaan tehdä Nato-päätöksiä.

-Silloin keskustelu olisi niin pitkällä, että Suomen kannattaisi edetä, Henriksson uskoo.

Tällainen tilanne voi olla edessä jopa Suomen nykyisen tai ennemminkin seuraavan hallituksen aikana.

Henriksson ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, mikä olisi presidentti Sauli Niinistön kannan tai sen muutoksen merkitys kansan mielipiteeseen.

Soini pitää kiinni hallituksen linjasta

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) viestitti erityisavustajansa välityksellä, että hän noudattaa hallituksen linjaa. Siihen kuuluu Nato-optio, jonka aktivoinnista ei kuitenkaan vielä ole ollut merkkejä.

-Kansalaiskeskustelu ja siihen rohkaiseminen ovat aina hyvästä, Soini viestitti.

Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) näkemystä Lännen Mediassa julkaistusta puheenvuorosta kysyttiin. He eivät ehtineet vastata.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo kuitenkin ilmoitti lauantaina 9.6. puoluekokouksessa, että kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Henriksson muistuttaa, että myös USA on epävakaa

Anna-Maja Henriksson nostaa esiin hiljattaisen Kultarannan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskustelutilaisuuden, jossa moneen otteeseen nousi esiin arvaamaton maailmanpolitiikka.

-On huolestuttavaa, miten USA toimii suhteessa kansainvälisiin yhteisöihin. Siinä, mihin on pystynyt luottamaan, on suuria kysymysmerkkejä. Venäjä näkee ja hyödyntää EU:n sisäiset ristiriidat.

Tässä tilanteessa täytyy Henrikssonin mukaan pitää hyvät suhteet kaikkiin ja vaihtoehdot avoinna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic