Uutiset

Herätyskello pirisee uuteen vaalitaistoon – Eurovaaleissa monta kiinnostavaa nimeä ja viimeisistä odotetaan tietoa torstaina

Anneli Jäätteenmäen ja Liisa Jaakonsaaren hyvästit jättävät pelikenttää keskustalle ja demareille. Kokoomus harmittelee Alexander Stubbin poisjääntiä; vanhoista mepeistä yksi voi vaihtua. Vihreiden parivaljakko Heidi Hautala ja Ville Niinistö menee ennusteen mukaan heittämällä sisään.
Eero Heinäluoma Kuva: Kimmo Brandt/compic
Eero Heinäluoma Kuva: Kimmo Brandt/compic

Tuskin on selvitty eduskuntavaalien aiheuttamasta ähkystä, kun jo uudet vaalit pukkaavat päälle.

Europarlamenttivaalien ehdokasasettelu päättyy torstaina. Useimmilla puolueilla on täydet ehdokaslistat. Kukin puolue voi asettaa korkeintaan 20 ehdokasta.

Valtaosa nykyisistä euroedustajista haluaa uusia valtakirjansa. Jo aiemmin pitkän linjan poliitikot Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Liisa Jaakonsaari (sd.) ovat ilmoittaneet, etteivät asetu ehdolle.

Vaaleista voi tulla kutkuttavat, sillä listoilta löytyy useita kuumia kärkinimiä.

Kokoomuksen nykyiset mepit eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa ovat ehdolla.

Puolueessa ajatellaan, että kolme edustajaa on realistinen tavoite tälläkin kertaa. Mikäli puolueen huippunimi eli Alexander Stubb olisi ollut mukana, hän olisi voinut suosiollaan vetää neljännen edustajan sisään.

Pietikäisen ja Virkkusen asemaa kuvaillaan vahvaksi. Varsinkin Virkkunen on kiertänyt ahkerasti maata.

– He menevät kevyesti läpi, puoluelähteistä ennustetaan.

Sarvamaa voi joutua kamppailemaan pestistään, sillä mukana on monia nimekkäitä ensikertalaisia.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajaa Salla Auraa pidetään kovana vastustajana. Listalla on myös aiemmin parlamentista pudonnut Eija-Riitta Korhola.

Kun Korhola oli vuonna 2015 ehdolla eduskuntaan, ei äänisaalis ollut mairitteleva. Nyt Korhola on profiloitunut ilmastokysymyksissä tuoden esille näkemyksiään ja tilastoja. Nämä voivat nostaa hänet suosiotaan yllättävänkin paljon.

Oman mausteensa kokoomusäänien jakotalkoisiin tuo Kimmo Sasi. Hän putosi eduskunnasta viime kaudella, mutta ilmoitti ajoissa olevansa mukana eurovaaleissa.

Sdp:ssä nykyinen edustaja Mia-Petra Kumpula-Natri haluaa pysyä parlamentissa. Jaakonsaaren äänet ovat jaossa. Niihin käy kiinni eduskunnan jättänyt Eero Heinäluoma.

Jos puolue pääsee kolmannen paikan syrjään kiinni, niin listalta voi poimia puoluesihteeri Antton Rönnholmin nimen.Hänellä on Eurooppa-osaamista ja häntä kuvaillaan visionääriksi. Nuorta polvea edustaa Mikkel Näkkäläjärvi, joka on demarinuorten puheenjohtaja. Hänellä kerrotaan olevan valtavat tukijoukot takanaan.

Keskustaväki saa jaettavakseen Jäätteenmäen potin. Puolueella on nyt kolme edustajaa, mutta eduskuntavaaleissa koettu tappio voi vaikuttaa tilanteeseen. Nykyisistä mepeistä Elsi Katainen sekä Mirja Vehkaperä ovat ehdolla.

Mielenkiintoisen lisän kisaan tuo se, että eduskunnan jättänyt Mauri Pekkarinen on vaaliehdokkaana. Myös puolueen oma terveysedustaja Pekka Puska mielii parlamenttiin.

Viime metreillä listalle ponkaisi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen. Myös reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg on keskustasta ehdolla.

VasemmistoliitonMerja Kyllönen meni komeasti eduskuntaan ja aikoo viimeisimmän tiedon mukaan jäädäkin eduskuntaan. Keskiviikkona listalle tuli kansanedustaja Hanna Sarkkisen nimi.

Vihreillä on parlamentissa Heidi Hautala, joka on jälleen ehdolla. Uutena Euroopan areenoilla yrittää Ville Niinistö. Puoluelähteistä povataan, että tämä kaksikko läpäisee vaaliseulat helposti.

Vihreillä on erikoinen tilanne, sillä peräti neljä uutta kansanedustajaa on ehdolla myös EU-vaaleissa.

Perussuomalaiset täräyttivät viikolla jymy-yllätyksen. Eduskuntaan yli 8 000 äänellä kolmannelle kaudelle päässyt Teuvo Hakkarainen on ehdolla eurovaaleissa.

Perussuomalaiset julkistavat täyden listansa torstaina.

Sinisten lista selviää niin ikään torstaina. Aiemmin työministeri Jari Lindström oli lähdössä eurovaaleihin, mutta hän veti suunnitelmansa takaisin. Liioin puolustusministeri Jussi Niinistö ei ole ehdolla.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoi keväällä jättävänsä eduskunnan, mutta ei puhunut mitään EU-vaaleista.

Kun luki hänen bloginsa rivien välitkin, johtopäätös oli, että politiikka on jäänyt kokonaan, eikä Soinia nähdä ehdolla. Lopullista päätöstään hän ei ole kertonut.

Puoluesihteeri Matti Torvinen on ilmoittautunut ehdokkaaksi sillä reunaehdolla, ettei siniset ole vaaliliitossa kristillisten kanssa.

Siniset eivät saaneet yhtään paikkaa uuteen eduskuntaan.

Rkp:n Nils Torvalds tavoittelee jatkoa. Hän ilmoitti aikeistaan jo viime vuonna.

EU-vaalit

Ehdokasasettelu päättyy torstaina 18.4. kello 16.

Kukin puolue voi asettaa enintään 20 ehdokasta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

Viiden vuoden välein järjestettävissä vaaleissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin, joka on yksi EU:n lainsäädäntöelimistä.

Suomesta valittavien parlamentaarikkojen määrä on tänä vuonna 14 aiemmin 13 sijaan.

Määrän nousu johtuu Britannian EU-erosta, kunhan se toteutuu.

Euroopan unionin neuvosto on päättänyt jakaa Britannian 73 parlamenttipaikasta 27 muille jäsenvaltioille.

Uusimmat

Fingerpori

comic