Uutiset

Herkimpien koivuallergikkojen piina alkoi jo – lepän siitepölyä etelässä "kohtalaisesti"

Viikonlopun lämmin sää on vaikuttanut siihen, että siitepölyä on maan eteläosissa kohtalaisesti ja paikoin jopa runsaasti, arvioi Turun yliopiston aerobiologian yksikön projektitutkija

Jukka Reiniharju

.

– Siitepölyä on kulkeutunut useamman päivän ajan Ruotsin suunnalta. Kukinta on voimistumassa Suomessa, sanoo Reiniharju.

Tämän yhteistuloksena pitoisuudet ovat korkeammat kuin siinä tapauksessa, jos kyse olisi vain paikallisesta kukinnasta.

Ilmassa on nyt lepän siitepölyä. Etelä-Suomessa kukkii myös pähkinäpensas, mutta sen siitepölypitoisuudet eivät ole niin suuria kuin lepän.

Voimakkaat tuulet vaikuttavat myös kukintansa aloittaneiden puiden siitepölyn leviämiseen. Kovalla tuulella siitepölyhiukkaset irtoavat norkoista herkästi.

– Silloin hetkellisesti [siitepölypitoisuus] voi nousta korkeammaksi kuin tyynellä säällä, Reiniharju sanoo.

Viime vuonna lepän kukinnan alkaessa kylmä jakso jarrutti kukinnan käyntiin lähtemistä. Tänä vuonna sen sijaan on ollut lämmin jakso, joka Reiniharjun mukaan on nopeuttanut kauden käynnistymistä, mutta huippupitoisuuksiin päästään vasta huhtikuussa. Kauden pituudesta on kuitenkin vaikea sanoa mitään kesken kaiken.

Turun yliopistolla on mittausmenetelmänä kattokorkeudella oleva kerääjä, joka imee vakiomäärän ilmaa nauhalle. Nauha otetaan manuaalisesti kerääjästä pois. Nauhanäyte tutkitaan mikroskoopilla ja sen jälkeen lasketaan, minkälaisia hiukkaspitoisuuksia ilmassa on ollut. Katupölykin näkyy mittauksissa, mutta aerobiologian yksikkö ei analysoi sitä mitenkään.

Lisäksi yksiköllä ja Ilmatieteen laitoksella on yhteinen tietokonemalli, joka näyttää sen, miten siitepölyä kulkeutuu ulkomailta Suomeen.

Lepän ja pähkinäpensaan

siitepöly voi aiheuttaa oireita myös koivuallergikoille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) iho- ja allergiasairauksien linjajohtaja, ylilääkäri

Mika Mäkelä

sanoo, että herkimmät koivuallergikot oireilevat tällä hetkellä. Siitepölykausi on kuitenkin vasta alkamassa Suomessa.

– Reaalisesti potilaat eivät vielä paljon oireile, Mäkelä tarkentaa.

Käytännössä leppäallergia on koivuallergian ristiallegia.

– Me emme oikeastaan edes tiedä, kuinka paljon oireet johtuvat koivuallergiasta ja siihen liittyvästä ristiallergiasta, vai onko kyseessä puhdas leppäallergia, Mäkelä sanoo.

Sellaista, että henkilö olisi allerginen vain lepälle eikä ollenkaan koivulle, ei juurikaan Mäkelän mukaan ole.

Tällä hetkellä eri allergioiden siedätyshoitoa saa Suomessa vajaat 6 000 ihmistä. Selvästi yli puolet siedätyksestä kohdistuu koivulle, Mäkelä sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic