Uutiset

Hetemäen seuraajan valinta uhkaa venyä edelleen, ministeriö voi joutua turvautumaan sijaisjärjestelyyn

Perustuslakivaliokunta ei ole asettanut takarajaa selvitykselle, jonka valmistumisen jälkeen valtiovarainministeri Vanhasen on tarkoitus haastatella hakijat vielä uudelleen.
Martti Hetemäen pitkän uran valtiovarainministeriön ykkösvirkamiehenä piti päättyä keväällä. Siirtyminen uuteen pestiin työelämäprofessoriksi on lykkääntynyt nyt jo monta kertaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Martti Hetemäen pitkän uran valtiovarainministeriön ykkösvirkamiehenä piti päättyä keväällä. Siirtyminen uuteen pestiin työelämäprofessoriksi on lykkääntynyt nyt jo monta kertaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Valtiovarainministeriön uuden kansliapäällikön valinta voi venyä syksyllä edelleen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaa haastatella vielä kaikki ehdokkaat (Yle 20.8.). Haastattelut on tarkoitus tehdä sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta on käsitellyt eduskunnan tiedonsaantioikeuksiin sote-uudistuksessa liittyvän kokonaisuuden.

Kansliapäälliköksi hakeneen alivaltiosihteeri Päivi Nergin ja eräiden muiden valtiovarainministeriön viranhaltijoiden toiminta viime hallituskauden lopussa on yksi osa tätä laajaa selvitystä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta tavoittelee sitä, että se saa selvityksen valmiiksi syys-lokakuun vaihteessa.

Toisaalta selvityksen valmistumiselle ei ole takarajaa.

– Asiantuntijakuulemiset alkavat ensi viikolla, eikä sitä osaa sanoa etukäteen, miten paljon ne valiokuntaa keskusteluttavat.

Mahdollinen sijainen ei vielä tiedossa

Pitkäaikaisen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen siirtyminen työelämäprofessoriksi on viivästynyt jo useaan otteeseen.

Kesäkuussa valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen vahvisti Lännen Medialle, että Hetemäki jatkaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä ainakin syyskuun loppuun.

Majasen mukaan on sinänsä mahdollista, että ministeriössä joudutaan nyt turvautumaan sijaisjärjestelyyn. Mahdollinen sijainen ei vielä ole tiedossa.

– Tulemme tiedottamaan asiasta heti, kun on mahdollista, hän toteaa.

Yhdellä täsmätyökokemusta, toiset tohtoreita

Vanhasen edeltäjä Katri Kulmuni (kesk.) esitti kansliapäälliköksi Nergiä, mutta tämän valinta ei ole sopinut sdp:lle.

Kulmuni veti pois esityksensä perustuslakivaliokunnan aloitettua selvityksensä.

Kansliapäällikön paikasta ovat Nergin kanssa kisanneet Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Nerg on ehdokkaista ainoa, jolla on kansliapäällikkökokemusta. Muiden vahvuutena pidetään tohtoritason tutkintoa taloustieteistä.

Haavisto-tapaus työllistää myös

Valtiovarainministeriön selvityksen lisäksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tapaus on perustuslakivaliokunnan syksyn työlistan prioriteettikärjessä.

Kesällä valiokunta vastaanotti poliisin esitutkintamateriaalin koskien Haaviston virkarikosepäilyä.

Ennen mietintönsä antamista valiokunta kuulee sekä asiantuntijoita että Haavistoa.

– Torstaina aloitamme Haavisto-asialla. Ensi viikolla on vuoronperään Haavistoa ja selvitystä. Kyllä me yritämme mahdollisimman ripeästi laittaa molemmat eteenpäin, Ojala-Niemelä sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic