Uutiset

Hieman odotuksista jäänyt Altia teki uuden ohran käytön ennätyksen – Koskenkorva nieli 211 miljoonaa kiloa kotimaista viljaa

Alkoholiyhtiön lähes 18 000 osakkeenomistajaa on saamassa 0,38 sentin osingon osakkeelta
Altian Koskenkorvan tehtaalla Ilmajoella valmistuu etanolia muun muassa nimikkojuoman raaka-aineeksi. Kuva: Jaakko Elenius

Raaka-aineena käytettävän ohran kohonnut hinta sekä Ruotsin ja Norjan valuuttakurssit nakersivat Altian toimitusjohtajan Pekka Tennilän mukaan yhtiön viime vuoden tulosta.

Tätä alkoholiyhtiö ennakoi jo joulukuussa, kun se antoi tulosvaroituksen, jossa se laski aiempaa ohjeistustaan vertailukelpoisesta käyttökatteesta.

Altia ylsi lopulta koko vuonna tasan 40 miljoonan euron vertailukelpoiseen käyttökatteeseen. Laskua viime vuoteen kertyi 2,4 miljoonaa euroa.

Ennusteet odottivat aavistuksen 40 miljoonaa euroa suurempaa käyttökatetta.

Neljännen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto jäi 12,2 miljoonaan euroon, kun analyytikot ennakoivat 12,8 miljoonaa euroa. Liikevaihto sen nousi hieman.

Vuosi sitten vastaavana aikana Altia kuittasi 15,0 miljoonan euron liikevoiton.

Toimitusjohtaja Tennilän mukaan lisätoimenpiteitä kannattavuus- ja liikevaihtotavoitteiden saavuttamiseksi on jo määritelty.

– Nämä lisätoimenpiteet keskittyvät liikevaihdon kasvuun niin Pohjoismaissa, viennissä kuin päivittäistavarakaupassa sekä tuotepaletin yksinkertaistamiseen ja tuotannon arviointiin.

Uusi ennätys

Kotimainen ohraon Altian tuotannon ydintä.

Tennilän mukaan viime vuoden huono viljasato näkyy tuotantokustannusten nousuna myös tänä vuonna.

– Olemme kompensoineet tätä muun muassa nostamalla teollisten tuotteidemme hintaa.

Viime vuonna Koskenkorvan tehdas teki uuden ohran käytön ennätyksen, mistä yhtiössä ollaan tyytyväisiä.

Koskenkorvan yksikkö nieli 211 miljoonaa kiloa viljaa muun muassa nimikkojuomansa raaka-aineeksi, kun vuoden 2017 noteeraus oli Tennilän mukaan noin 206 miljoonaa kiloa.

Toimitusjohtaja kertoo, että loka-marraskuussa ohraa jouduttiin haalimaan kasaan, kun myyjiä ei tahtonut löytyä.

– Vuodenvaihteessa oli aika tiukka, mutta nyt sekä ohran saatavuus että hinta ovat tasaantuneet.

Ruotsista kasvua

Altia nettosi viime vuonna kasvua viennissä ja verkkomyynnissä.

– Myös Ruotsin vähittäismyynnissä oli kasvua, kun Suomessa Alkon myynti laski. Pohjoismaissa kasvua haetaan uusien tuotteiden kautta likööreistä, gineistä ja kuohuviineistä, toimitusjohtaja listaa.

Viime vuonna Altian etanolipohjaiset, matalan alkoholiprosentin tuotteet pääsivät päivittäistavarakaupan valikoimiin, mikä Tennilän mukaan vetää hyvin.

Viime keväänä Helsingin pörssiin menneellä Altialla on lähes 18 000 suomalaista osakkeenomistajaa.

– Olemme vahvasti kansanosake, ja se on meille hyvä asia. Pörssivertailuna esimerkiksi DNA:lla oli omistajana noin 10 000 kotitaloutta, Tennilä toteaa.

Altian hallituksen osinkoehdotus on 0,38 euroa osakkeelta.

Entinen valtionyhtiö listautui Helsingin pörssiin viime vuoden maaliskuussa. Tuolloin valtion omistusosuus Altiassa laski noin 36 prosenttiin.

Palkkioihin korotus?

Viime viikollauutisoitiin mahdollisista roimista korotuksista Altian hallituksen jäsenten palkkioihin.

Hallituksen puheenjohtajan kuukausipalkkio nousisi nimitystoimikunnan ehdotuksen mukaisesti 4 000 euroon viime vuoden reilusta 2 700 eurosta. Rivijäsenenkin palkkion korotus olisi 38 prosenttia.

Sanna Suvanto-Harsaaelle nimitystoimikunta ehdottaa jatkoa hallituksen puheenjohtajana.

Hallituksen palkkioista päätetään Altian yhtiökokouksessa toukokuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic