Uutiset

Hillotolppa vedettiin mukaan sinisten ja perussuomalaisten kiistaan hallintoneuvostojen paikoista

Perussuomalaiset ja siniset eivät ole päässeet sopuun valtionyhtiöiden hallintoneuvostopaikoista eivätkä eduskunnan alaisten toimielinten paikoista.

Perussuomalaiset ovat ehdottaneet, että nykyinen, ennen puolueen eduskuntaryhmän hajoamista tehty paikkajako säilytettäisiin.

Sen mukaisesti esimerkiksi sinisten kansanedustaja Reijo Hongisto on valittu syksyllä Vapon yhtiökokouksessa jatkamaan sen hallintoneuvostossa.

Eduskunnan valiokuntapaikoista ryhmät pääsivät kesällä sopuun. Niihin tehtiin tarvittavat muutokset, jotta hallituksella säilyi valiokunnissa enemmistö, kuten vakiintuneena tapana on ollut.

Sama ei koske hallintoneuvostoja. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) lähtee siitä, että hallintoneuvostopaikat on jaettu eduskuntavaalituloksen pohjalta.

-Vaikka sinisillä ei ole vaalitulosta, olemme kompromissina ehdottaneet nykyisen paikkajaon säilyttämistä. Emme ole saaneet siihen sinisiltä sähköpostilla vastausta.

Ehdokkaat valtionyhtiöiden hallintoneuvostoihin nimetään eduskuntaryhmissä vaalikauden alussa. Valinnat tekee yhtiökokous vuodeksi kerrallaan.

Sinisillä enemmän kansanedustajia

Siniset ovat vaatineet perussuomalaisia luovuttamaan nykyisiä hallintoneuvostopaikkoja itselleen, koska perussuomalaisilla on niitä huomattavasti enemmän kuin sinisillä. Sinisillä on eduskunnassa kaksi kansanedustajaa enemmän kuin perussuomalaisilla.

Meren mukaan sinisiä on neuvotteluissa edustanut eduskuntaryhmän pääsihteeri Jouni Westling.

-Hän sanoi, että siniset valitsisivat suurempana eduskuntaryhmänä ensin, jos paikkoja ryhdyttäisiin jakamaan suhteellisuusperiaatteen mukaan, Meri kertoo.

-Westling oli myös arvottanut paikat niistä maksettavien palkkioiden mukaan. Siihen minun oli pakko tokaista, että onko tässä taas jokin hillotolppa-asia, Meri sanoo.

Sama tulkintaerimielisyys koskee myös eduskunnan alaisten toimielinten paikkajakoa. Niissäkin perussuomalaiset pitävät kiinni nykyisestä, tavallaan sattumanvaraisesti sinisten kanssa syntyneestä paikkajaosta.

Westlingiä ei tavoitettu valottamaan sinisten näkemystä, koska hän on tämän viikon lomalla. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) on työmatkalla Mosambikissa.

”Ratkaisu kaatui PS:n ryhmään”

Kansanedustaja Matti Torvisen (sin.) mukaan sinisten ryhmäkokouksessa on kerrottu, että eduskuntaryhmien pääsihteerit olivat jo kertaalleen päässeet sopuun hallintoneuvostopaikkojen ja Pohjoismaiden Neuvoston valtuuskuntapaikkojen jaosta.

-Siinä jaossa oli sovittu D`Hondtin suhteellisuusperiaatteen mukaan tarkkaan, mitkä paikat tulevat meille, mutta perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei sitä hyväksynyt. Ilmeisesti ratkaisu menee hallitustasolle, koska perussuomalaiset eivät suostu demokraattiseen jakoon, Torvinen sanoo.

Pääministerin esikunnasta saadun tiedon mukaan asia on kuitenkin eduskuntaryhmien vastuulla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic