Uutiset

Himalajan jäätiköiden sulaminen vaikuttaa liki kahden miljardin ihmisen elämään

Tutkijat arvioivat näistä jäätiköistä sulavan tällä vuosisadalla ainakin kolmanneksen.
Arkistokuvaa Himalajalla sijaitsevasta maailman korkeimmasta vuoresta Mount Everestistä. Tällä vuosisadalla ainakin kolmannes Himalajan jäätiköistä sulaa. Kuva: MARTIN ATHENSTAEDT

Ainakin kolmannes Himalajan ja Hindu Kushin alueiden jäätiköistä sulaa tällä vuosisadalla lämpötilojen noustessa. Tämä on omiaan heikentämään jokien virtauksia isolla alueella Kiinasta Intiaan, kertovat tutkijat.

Hindu Kush Himalajan (HKH) alueella on maailman korkeimmat vuoret kuten Mount Everest ja K2. Aluetta voi kutsua maailman kolmanneksi napa-alueeksi Etelämantereen ja Arktisen alueen lisäksi, sanovat tutkijat.

– Tästä ilmastokriisistä ette ole kuulleet, sanoi Philippus Wester, tutkimuksen pääkirjoittaja.

– Ilmaston lämpeneminen muuttaa kylmät jäätiköiden peittämät vuorenhuiput HKH:lla kahdeksan valtion alueella pelkiksi kallioiksi alle vuosisadassa, sanoi Wester, joka työskentelee tutkimuslaitoksessa nimeltä International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod).

Raportilla oli kaikkiaan 210 kirjoittajaa. Raportin mukaan yli kolmannes alueen jäätiköistä sulaa vuoteen 2100 mennessä vaikka hallitukset ryhtyisivät pikaisiin toimiin maapallon lämpenemisen rajoittamiseksi vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

Jopa kaksi kolmasosaa jäätiköistä voi kadota

Jäästä katoaa kaksi kolmasosaa, jos hallitukset eivät pysty rajoittamaan kasvihuonekaasujen päästöjä tällä vuosisadalla.

– Tämä on minulle suurin huolen aihe, Wester kertoi uutistoimisto Reutersille raportin julkistamistilaisuudessa Katmandussa.

Jäätiköt ovat ohentuneet ja vetäytyneet suurimmassa osassa aluetta 1970-luvulta lähtien. Tämä nostattaa merten pintaa, mutta Icimod ei osaa arvioida tarkkaa määrää.

Alue ulottuu 3 500 kilometrin matkan Afganistanista Bangladeshiin, Bhutaniin, Kiinaan, Intiaan, Burmaan, Nepaliin ja Pakistaniin.

Sulaminen vaikuttaa suuriin jokiin kuten Jangtse, Mekong, Indus ja Ganges, joiden varrella maanviljelijät ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisvedestä kuivana kautena. Vuorilla asuu noin 250 miljoonaa ihmistä ja jokien varsilla 1,65 miljardia ihmistä.

Jokien virtaamisen heikentyminen vaikuttaa myös vesivoiman käyttöön ja aiheuttaa lisää eroosiota ja maanvyörymiä vuorilla.

Jäätiköiden sulamisen tarkkaa vaikutusta satoihin on kuitenkin vaikea arvioida, sillä jäätiköistä sulava vesi sekoittuu joissa sadeveteen, soiden veteen ja pohjaveteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic