Uutiset

Hirmumyrsky on tappanut ainakin 24 ihmistä Intiassa ja Bangladeshissa – Uhriluvun odotetaan nousevan, jättievakuoinnit pelastivat henkiä

Tuuli on puhaltanut Amphan-syklonissa jopa yli 50 metriä sekunnissa. Suomessa myrskytuulen raja on 21 metriä sekunnissa.
Useimmat uhrit ovat kuolleet sortuvien talojen ja kaatuvien puiden alle. Kuva: epa08432927
Useimmat uhrit ovat kuolleet sortuvien talojen ja kaatuvien puiden alle. Kuva: epa08432927

Intiaan ja Bangladeshiin iskenyt sykloni on tappanut ainakin 24 ihmistä ja tehnyt maiden rannikoilla vakavia tuhoja.

Viranomaiset odottavat kuolonuhrien määrän nousevan, kun pelastustyöt etenevät. Viestintäyhteydet myrskyalueille ovat monin paikoin poikki, joten osalta tuhoalueilta ei ole saatu tietoja myrskytuhoista.

Amphaniksi nimetty hirmumyrsky saapui maiden rannikoille keskiviikkona. Sisämaahan edetessään myrsky on laantunut.

Sykloni on kiihdyttänyt tuulen hetkittäin jopa yli 50 metriin sekunnissa. Suomessa myrskytuulen raja on 21 metriä sekunnissa. Amphan syklonin kovimpia tuulennopeuksia ei ikinä nähdä Suomessa. Puolet kevyempi eli 25 metriä sekunnissa puhaltava keskituuli esiintyy Suomessa Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin vain kolmesti vuodessa.

Useimmat uhrit kuolivat rakennusten sortuessa ja irtonaisten tavaroiden ja puiden aiheuttamista kolhuista. Osa uhreista hukkui paikoin useita metrejä nousseen veden alle jäätyään.

Myrksy on tuhonnut tuhansia rakennuksia, siltoja on sortunut ja sähköverkkoja sekä vesijohtoja on katkennut.

Lähes 15 miljoonan asukkaan Kolkatan lentokenttä Intiassa on jäänyt suurilta osin veden alle. Suurkaupungin monet osat ovat ilman sähköä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yli kolme miljoonaa ihmistä on evakuoitu. Viranomaiset pelkäävät, että koronavirus pääsee leviämään ahtaissa väistötiloissa. Kuva: epa08432940
Yli kolme miljoonaa ihmistä on evakuoitu. Viranomaiset pelkäävät, että koronavirus pääsee leviämään ahtaissa väistötiloissa. Kuva: epa08432940

Miljoonia evakuoitu, korona vaikeuttaa toimia

Viranomaiset arvioivat, että myrksyyn olisi kuollut selvästi enemmän ihmisiä, jos Bangladesh ja Intia eivät olisi tehneet valtavia evakuointejaan.

Maat ovat evakuoineet myrskyn alta yli kolme miljoonaa ihmistä.

Koronapandemia vaikeuttaa evakuointia. Monet koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat ihmiset vastustelivat alkuun evakuointikäskyä.

Evakuointipaikoille on jaettu hengitysmaskeja ja hygieniatarvikkeita, mutta niitä ei ole saatavilla riittävästi. Väistötilat ovat ahtaita, ja niissä on vaikeaa pitää turvaetäisyyksiä.

Amphan on vuosikymmenen voimakkain myrsky

Itäinen Intia ja Bangladesh kärsivät sykloneista säännöllisesti.

Nykyään maat evakuoivat rannikon asukkaita aiempaa nopeammin, mikä on säästänyt viime vuosien myrkyissä useita henkiä.

Amphan-sykloni on tämän hetkisten arvioiden mukaan voimakkain yli kymmeneen vuoteen.

Uusimmat

Fingerpori

comic