Uutiset

Historiallinen onnettomuus hiljentää uumajalaisia – monet paikalliset auttoivat pelastustöissä omilla veneillään

Uumajalainen Rolf Bäckström lähti heti onnettomuudesta kuultuaan auttamaan pelastustyöntekijöitä omalla ponttoniveneellään. "Olen todella ylpeä työstä, jota pelastushenkilöstö ja poliisi tekivät tässä kauheassa onnettomuudessa."
Anders Agdahlin mukaan moni Uumajan seudulla asuva tuntee jonkun onnettomuuden uhreista, koska yhteisö on niin pieni. Kuva: Hannu Toivonen
Anders Agdahlin mukaan moni Uumajan seudulla asuva tuntee jonkun onnettomuuden uhreista, koska yhteisö on niin pieni. Kuva: Hannu Toivonen

Iso tragedia. Näillä sanoilla useat uumajalaiset kuvailevat sunnuntain lentokoneonnettomuutta.

– En ole kuullut vastaavasta onnettomuudesta, vaikka olen asunut Uumajassa yli 40 vuotta, Rolf Bäckström sanoo.

Hän kuuli onnettomuudesta sunnuntaina varttia yli kaksi iltapäivällä. Bäckströmillä on iso vene, joka soveltuu tavaroiden kuljettamiseen. Hän lähti saman tien auttamaan pelastustehtävissä.

– Autoin tavaroiden ja pelastushenkilöstön kuljettamisessa. Vein saareen työkaluja, moottorisahoja, kompressoreja ja polttoainetta työkoneille.

Bäckström auttoi pelastushenkilöstöä noin viisi tuntia. Hänen arvionsa mukaan poliiseja ja pelastushenkilöstöä oli työskentelemässä noin 30.

Heti onnettomuuden jälkeen paikalle saapui paljon paikallisia ihmisiä, jotka auttoivat tavaroiden ja ihmisten kuljettamisessa saareen. Koneen putoamispaikalle vapaaehtoisia auttajia ei päästetty.

Iso kiitos pelastushenkilöstölle

Rolf Bäckström kehuu ja kiittelee vuolaasti viranomaisia ja vapaaehtoisia. Kaikki tekivät työtä hiljaisuuden vallitessa keskittyneesti ja onnettomuuden uhreja kunnioittaen.

– Olen todella ylpeä työstä, jota pelastushenkilöstö ja poliisi tekivät tässä kauheassa onnettomuudessa.

Sunnuntaina viranomaiset tutkivat onnettomuutta ja samalla he valmistelivat onnettomuuspaikkaa tarkempia tutkimuksia varten. Poliisi piti median edustajat poissa onnettomuuspaikalta.

”Tämä on uskomattoman surullista”

Sunnuntain onnettomuus on koskettanut syvästi monia uumajalaisia.

Uumajalainen Ulla Sylvan on maanantaina aamupäivällä odottelemassa Uumajan lentokentällä lentokoneen lähtöä.

– Olen ajatellut tätä paljon. Tämä on uskomattoman surullista, Sylvan sanoo.

Lento-onnettomuus on Sylvanin mukaan erittäin iso ja surullinen asia Uumajalle, koska pienessä kaupungissa moni tuntee onnettomuuden uhreja.

Erityisen surulliseksi hänet tekee se, kun hän miettii, mitä lentokoneessa olleet laskuvarjohyppääjät ja lentäjä joutuivat kokemaan koneen pudotessa.

– Mitä he ehtivät ajatella ja tuntea viimeisillä hetkillään, Sylvan sanoo kyyneleet silmissä.

Myös Elin Åberg pitää sunnuntain lentokoneonnettomuutta yhtenä Uumajan isoimmista tapahtumista.

– Kaikki ovat surullisia, Åberg sanoo lentokentälle saapuessaan.

Åberg ei itse tunne ketään onnettomuuden uhreista, mutta hänen ystävänsä tuntevat onnettomuudessa kuolleita ihmisiä.

Lähellä koneen putoamispaikkaa Stor Sandskär -saarta asuva Anders Agdahl on hyvin yllättynyt onnettomuudesta, koska Ruotsissa tapahtuu lentokoneonnettomuuksia harvoin.

Onnettomuus on ollut sunnuntaista lähtien yleisin keskustelunaihe kaupungissa. Se on koskettanut Agdahlin mukaan monia, koska pienissä yhteisöissä monet saattavat tuntea onnettomuuden uhreja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti