Uutiset

Historian neljännen suomalaissatelliitin lähtö viivästyy taas – "Toiveissa on, että laukaisu tapahtuu vielä tällä viikolla"

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio toteaa, että tarkkaa tietoa uudesta ajankohdasta ei ole annettu, mutta huhuja on kuulunut, että laukaisu olisi vielä tällä viikolla. Muutaman päivän viivästymisellä ei ole suurta merkitystä, koska alun perin Suomi 100 -satelliitti oli tarkoitus laukaista jo lähes vuosi sitten.
Hahmotelma Suomi 100 -satelliitista Maata kiertämässä. Kokeellinen 3D-tulostettu muoviosa on selvästi näkyvissä satelliitin etuosassa. Sen sisällä ovat radiotutkimuslaitteen antennit. Kameran linssi näkyy muoviosan keskellä.

Suomi 100 -satelliitin lähtö avaruuteen viivästyy edelleen. Syynä on se, että avaruusyhtiö SpaceX on lykännyt maanantaiksi 19.11. suunniteltua kantoraketti Falcon 9:n laukaisua toistaiseksi raketille tehtävien ylimääräisten tarkistusten vuoksi.

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio toteaa, että tarkkaa tietoa uudesta ajankohdasta ei ole.

– Toiveissa on ja huhuja on kuulunut, että laukaisu tapahtuu vielä tällä viikolla. Mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole, Kallio kommentoi Lännen Medialle.

Muutaman päivän viivästymisellä ei ole Aalto-yliopistolle suurta merkitystä, koska alun perin Suomi 100 -satelliitti oli tarkoitus laukaista jo lähes vuosi sitten.

– Olemme melkein vuoden odottaneet, niin pari päivää ei enää hirveästi haittaa. Mutta koska kaikki valmistelut on tehty ja laukaisun piti olla maanantaina, niin siinä mielessä tämä oli pettymys. Toisaalta on selvää, että yhtiö haluaa varmistaa kaiken toimivuuden.

Satelliitti odottaa laukaisupaikallaan Kaliforniassa, eikä sille ja muille matkaan lähteville satelliiteille aiheudu viivästyksestä vaaraa.

Falcon 9 laukaistaan avaruuteen Kaliforniasta SpaceX -yhtiön Vandenbergin lentotukikohdassa olevalta laukaisualustalta. Paikka sijaitsee Tyynen valtameren rannalla noin 250 kilometrin päässä luoteeseen Los Angelesista.

Suomi 100 -satelliitin lisäksi Falcon 9:n kyydissä lähtee avaruuteen satakunta muuta nanosatelliittia.

Satelliitti on avaruudessa lähes 20 vuotta yhteen putkeen

Vaikutuksia viivästymisellä ei Kallion mukaan ole.

– Olemme laskeneet, että satelliitti voi olla avaruudessa melkein 20 vuotta. Muutaman päivän viivästyksellä ei tosiaan ole mitään merkitystä, Kallio kertoo.

Satelliitti lähestyy itsekseen Maata ja palaa ilmakehässä vajaan 20 vuoden kuluttua.

Suomi 100 -satelliitti on Aalto-yliopiston kolmas satelliitti. Viime vuonna Aalto-yliopisto lähetti avaruuteen kaksi satelliittia: Aalto 1:n ja Aalto 2:n.

Yksityinen taho on lähettänyt Suomesta yhden satelliitin. Näin ollen nyt lähetettävä on Suomen historian neljäs satelliitti.

Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.

Lisäksi satelliitin kamera kuvaa avaruussään näkyviä merkkejä, esimerkiksi revontulia, sekä maapalloa ja erityisesti Suomea.

Satelliitin havainnoimat kuvat ja radiomittaukset julkaistaan netissä suomi100satelliitti.fi-sivustolla.

”Saadaan hyvin suuri alue Suomesta kuvattua kerralla”

Esa Kallio kertoo, että nyt lähetettävä satelliitti on Suomi 100 -hanke ja osa koko vuoden Yhdessä-teemaa.

– Kriteerinä oli, että kamerassa on laajakulmalinssi, niin että saadaan hyvin suuri alue Suomesta kuvattua kerralla, jopa puolet yhteen kuvaan. Teemme vähän kuin Suomen vuosikirjaa, jossa vuodenkierto näkyy.

– Tässä kuussa tosin on ollut niin pilvistä, että ei oltaisi paljon kuvia saatu, Kallio naurahtaa.

Yksityiskohtia kuvista ei näe, mutta esimerkiksi jäätä ja järviä näkee. Valokuvan yksi kuvapikseli on kooltaan noin 250 metriä kertaa 250 metriä.

Tutkimuspuolella pääkohteena ovat erityisesti revontulet.

Satelliitti on litran maitopurkin kokoinen, eli hieman pienempi kuin viime vuonna lähetetyt Aalto-yliopiston satelliitit. Massaa on yksi kilo.

Kaliforniassa vain projektivastaava, muut seuraavat Suomessa

Paikan päällä Kaliforniassa on tällä hetkellä projektin tiedotusvastaava, mutta muuten tutkijat seuraavat laukaisua Suomesta käsin.

Laukaisu näytetään netissä ainakin SpaceX:n sivuilla https://www.spacex.com/webcast.

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin kehitystyö tapahtui Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Satelliitin matka myöhästyi lähes vuodella laukaisuun alun perin valitun intialaisen PSLV-kantoraketin ongelmien takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic