Uutiset

Hoiva-alan kokouksessa sovittiin luottamukseen perustuva 25 kohdan sitoumuslista – haamuhoitajat kitketään ja valvontaa lisätään

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko aikoo esittää lisää rahaa vanhuspalveluiden valvontaan. Arkistokuva. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) penäsi perjantaina sosiaali- ja terveysalan yrityksiltä, järjestöiltä ja ammattiliitoilta keinoja vanhusten ympärivuorokautisen hoivan parantamiseen.

Kokouksen taustalla oli erityisesti Esperi Care -yrityksen toiminnassa havaitut puutteet.

– Kokouksen antina oli 25 kohdan sitoutumislista. Kokouksessa käsiteltiin vain ympärivuorokautista hoivaa, joka koskettaa noin 40 000 suomalaista ja kymmeniä tuhansia alan ammattilaista. Julkaisemme listan yhdessä keskiviikkona. Kaikki tahot käyvät listan vielä läpi, Saarikko kertoi kokouksen jälkeen.

Saarikko avasi joitakin kohtia listasta perjantaina tiedotustilaisuudessa.

– Vahvistamme velvoitetta raportoida palvelun laadusta sen järjestäjälle kuukausittain. Pelkkä suunnitelma omavalvonnasta ei enää riitä. Hoitajien määrä on ilmoitettava valvontaviranomaiselle siten, että haamuhoitaja-ilmiö kitketään pois. Aliravitsemukselle tulee nollatoleranssi.

Hoiva-alan halutaan olevan jatkossa myös entistä houkuttelevampi.

– Alalle on oltava soveltuvuuskokeet. Palveluiden järjestäjien, joita nykyisin ovat kunnat, on oltava vahvempia. Valvonta tarvitsee lisää resursseja.

Ongelmista saa ministerin mukaan jatkossa puhua työpaikoilla, ja tuntuvampia sanktioita laiminlyönneistä aiotaan esittää eduskunnalle.

– Toimiala piti perusteltuna, että henkilöstön työsopimuksiin kirjataan rohkaisu epäkohdista ilmoittamiseen. Nämä keskustelut koskevat sekä julkisia että yksityisiä palveluiden tuottajia.

Uutta lainsäädäntöä tai sitovia velvoitteita ei ole kuluvana hallituskaudella tulossa, koska hallituksen näkemyksen mukaan uutta lainsäädäntöä ei enää ehditä valmistelemaan. Saarikon mukaan hän vie valvonnan lisäämisen hallituksen pöydälle.

– Tällä perjantain kokouksella ei ole suoranaista toimivaltaa, enkä päätä yksin määrärahoista. Laajaa yhteiskunnallista kannatusta saavat asiat voivat kuitenkin vielä saada rahoitusta. Pelkällä valvonnalla tilannetta ei kuitenkaan korjata, perhe- ja peruspalveluministeri mietti.

Myös hoitajamitoitus oli Saarikon mukaan mukana keskusteluissa. Kokouksessa todettiin, ettei hoitajia voi ainakaan vähentää. Ministeri ei halunnut kommentoida, ketkä mahdollisesti vastustivat hoitajamitoituksen kasvattamista.

Sitoumusten noudattaminen perustuu tässä vaiheessa ainoastaan luottamukseen.

– Minulla on syytä luottaa näihin sitoumuksiin siten, kun olen ihmisiin oppinut luottamaan. Meillä ei ole yhtään varaa leikkiä kansalaisten luottamuksella tässä asiassa, Saarikko kertoi.

Kokouksessa mukana ollut Attendo-yritys tiedotti perjantaina aamupäivällä tekevänsä parannuksia

– Jatkossa Attendo palkkaa enemmän henkilökuntaa sekä lisää kokoaikaisten ja vakituisten työsuhteiden määrää. Johtajien työaika jyvitetään jatkossakin toimiluvan mukaisesti hallinnollisiin töihin. Palautteen antamista tukemaan lanseerataan uusia tapoja niin asukkaille, omaisille kuin omalle henkilöstöllemme, yrityksen tiedotteessa lukee.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super puolestaan penää kunnilta parempaa valvontaa.

– Valitettavasti tämä valvontavelvollisuus on laiminlyöty monissa kunnissa ja näiden laiminlyöntien vuoksi työntekijät ja monet palveluja tarvitsevat asiakkaat ovat joutuneet sopimuksia ja ohjeita noudattamattomien palveluntuottajien armoille, Super harmittelee tiedotteessaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic