Lounais-Häme Uutiset

Hoivakotien työvuorojen peukalointi voi olla petos

Professori: Hoitajia tuskin nähdään oikeuskäsittelyssä petoksesta syytettynä.
Yrityksen hallitus vastaa siitä, että hoivakotien sisäinen valvonta on asianmukaista. Kuva: Emil Bobyrev

Alkuvuoden aikana viranomaiset ovat keskeyttäneet kahden yksityisen hoivakodin toiminnan vakavien laiminlyöntien takia. Sulkemisen taustalla vaikuttavat lääkehoitoon, esimiestyöskentelyyn ja hoitajien määrän vääristelyyn liittyvät seikat.

Oikeusministeri Antti Häkkänen muistutti sunnuntaina tiedotteessa, että hoitajamääriä vääristelevä, taloudellista hyötyä tavoitteleva taho voi syyllistyä petokseen.

– Kun kuntia tai palvelun käyttäjiä laskutetaan palvelusta, sopimuksessa on sovittu tietty hinta, ja mitä siihen kuuluu. Jos sitä palvelua ei olekaan sopimuksen mukaisesti tehty, sitä voidaan tutkia petoksena, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Eli jos palveluntarjoaja laskuttaa sopimuksen mukaan tehtävästä työstä ja antaa valheellisesti ymmärtää, että hoitajia on ollut töissä sopimuksen edellyttämällä tavalla, esimerkiksi vääristelemällä työvuorolistoja, kyseessä voi olla petos.

Kansliapäällikkö: ”kyseessä vaikea tulkinta”

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee muistuttaa, että viranomaiset pystyvät vaikuttamaan rikossyytteiden ulkopuolelta, esimerkiksi sulkemalla toimintayksikön väliaikaisesti.

– Aikana kaukana on se tilanne, että otettaisiin käyttöön rikossyytteitä suoraan. Valvonnan keinoin, ilman rikossyytteitä on päästy asiassa eteenpäin.

Hänen mukaansa työvuorolistojen peukalointien ja mahdollisten väärien tietojen antamisten osalta kyseessä on vaikea tulkinta, sillä työvuorolistoihin tulee sairastapauksien ja muiden syiden takia muutoksia.

– Missä vaiheessa voidaan ajatella, että annetaan virheellistä tietoa, Sillanaukee kysyy.

Hänen mukaansa rikossyyte on varsin voimakas työkalu asiassa. Kansliapäällikön mukaan valvontaviranomainen etsii yhteisiä pelisääntöjä yksityiselle ja julkiselle puolelle.

Korkein johto hankalaa saada vastuuseen

Mahdollinen rikostutkinta tulee Tolvasen mukaan kohdistaa korkeimpaan johtoon saakka. Näytön kerääminen korkeinta johtoa vastaan on vaikeaa. Petosrikosten oikeuskäsittelyssä on oleellista osoittaa teon tahallisuus eli se, että syytetyt ovat tietoisia tapahtuneesta.

– Muutamat toimitusjohtajat ovat ilmoittaneet, että he eivät ole tienneet. Heillä ja hallituksilla on selkeä vastuu siitä, mitä laitoksissa tapahtuu.

Hän ei usko, että laitosten hoitajia nähdään oikeuskäsittelyssä petoksesta syytettynä. Esimerkiksi väärien tietojen antamisen osalta tuskin mennään laitosjohtoa alemmaksi.

Valvontavastuu hallituksella

Yrityksen hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat siitä, että rahaa ja henkilökuntaa on riittävästi.

– Jos joku kuolee tai vammautuu sen takia, että laitoksessa ei ole pystytty huolehtimaan riittävällä tavalla asukkaista, silloin vastuuta voidaan lähetä hakemaan organisaatiosta ylempää.

Tolvanen korostaa hoivahenkilökunnalle annettujen ohjeiden merkitystä ja töihin annettuja voimavaroja.

– Viime kädessä vastuu potilaiden turvallisuudesta on niillä, jotka ovat töissä. Jos katsotaan, että ei kerta kaikkiaan pystynyt toisin toimimaan, vastuuta ei tule.

Yrityksen hallitus vastaa siitä, että sisäinen valvonta on asianmukaista.

– Yksityistä puolta on vaikeampi laittaa vastuuseen huonosta hoidosta, koska se edellyttää yleensä, että joku on joutunut konkreettiseen vaaraan.

Julkisella puolella rikosvastuu on yksityistä selkeämpää, sillä virkavelvoitteista säädetään lailla.

Kuolemantuottamus voi olla kyseessä

Potilasvahingot ovat tapaturmaluontoisia tapauksia tai hoitovirheitä. Hoidon laiminlyöntiä ei välttämättä lasketa potilasvahingoksi.

– Heitteillepano on konkreettinen esimerkki. Jos on annettu ohjeet siitä, että pedistä pudonnutta potilasta ei saa nostaa ennen aamua, niin silloin ohjeiden antaja voi olla yllyttäjänä rangaistusvastuussa.

Jos potilasturvallisuutta ei kyetä ylläpitämään ja johto ei puutu tilanteeseen, yrityksen hallitus voi olla vastuussa jopa kuolemantuottamuksesta.

– Petoksessa pitää olla tarkoitus huijata. Kuoleman- ja vammantuottamuksessa riittää se, että olisi pitänyt toimia huolellisuusvelvollisuuden mukaisesti, Tolvanen sanoo.

Kaksi sulkemispäätöstä

Attendo Pelimannin toiminta keskeytettiin Länsi-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä viime perjantaina. Alavudella Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva hoivakoti ehti olla toiminnassa noin kuukauden.

Pelimannin toiminnan vastuu on toistaiseksi Kuussote-kuntayhtymällä. Attendo vuokraa koko henkilöstön kuntayhtymän käyttöön.

Tammikuun lopulla sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Caren pyörittämän hoitokoti Ulrikan suljettavaksi välittömästi.

Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi tehtävästään, kun Ulrikan ongelmat tulivat julki.

Valviralla on lain suoma valta sulkea toimintayksikkö välittömästi, jos asiakasturvallisuus on vaarantunut. Kristiinankaupungissa sijaitsevan Ulrikan tapaus oli ensimmäinen kerta, kun Valvira käytti tätä keinoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic