Uutiset

Homoparien vihkiminen jakaa kirkon – Enemmistöllä piispoista ei ole mitään kiirettä muutokseen

Suurin osa kirkon piispoista ei ole valmis tekemään homoparien vihkimisestä pappien omantunnon kysymystä, selviää Lännen Median kyselyssä, joka lähetettiin kaikille Suomen piispoille ja arkkipiispaehdokkaille.

Kaikki piispat näkevät, että kirkolliskokous päättää lopulta asian. Piispojen enemmistön mukaan kirkolliskokous tarvitsee työrauhan, eikä sitä voi hoputtaa. Uudistusmieliset piispat kuitenkin näkevät, että muutoksella alkaa olla kiire.

Monet piispat näkevät, että kirkko on jo tehnyt useita päätöksiä, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Nyt näitä päätöksiä yritetään taas muuttaa. Kirkolliskokouksessa on käsittelyssä aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta, josta päätetään aikaisintaan kevään istunnossa.

Uudistusmielinen vyöhyke on kapea

Kirkon uudistusmielisin vyöhyke kattaa vain Turun arkkihiippakunnan ja Helsingin sekä Porvoon hiippakunnat. Näissä asuu selvä vähemmistö, 1,2 miljoonaa kirkon 4 miljoonasta jäsenestä.

Arkkipiispaehdokkaat ovat keskimäärin piispoja uudistusmielisempiä. Ehdokkaiden joukossa on kuitenkin jopa kaikkia piispoja kielteisempi näkökanta homoparien vihkimiseen. Ehdokkaista Ville Auvinen pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä ja olisi ääritapauksessa valmis erottamaan homopareja vihkivän papin.

Useat papit vihkivät jo homopareja uuden avioliittolain mukaan, piispan ohjetta vastaan. Piispojen enemmistö jakaisi seuraamukset tai rangaistukset papeille tapauskohtaisesti. Vähemmistön mukaan rangaistusten jakamista pitäisi välttää.

Näin piispat vastasivat

Pidättyväiset
Kirkon avioliittokäsityksen laajentamisella ei ole kiirettä.
Homopareja vihkivien pappien seuraamuksista on päätettävä tapauskohtaisesti.
Kirkolliskokouksella on jo päätös, että avioliitto on miehen ja naisen välinen.
Piispoista Tampereen Matti Repo, Oulun Samuel Salmi, Mikkelin Seppo Häkkinen, Kuopion Jari Jolkkonen, Lapuan Simo Peura ja Espoon Tapio Luoma.
Arkkipiispaehdokkaista Tapio Luoma ja Ville Auvinen.
Uudistajat
Kirkon avioliittokäsitystä pitäisi muuttaa niin, että samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen onnistuisi.
Homopareja tällä hetkellä vihkiviä pappeja ei pitäisi rangaista, vaan hoitaa asia keskustelulla ja ohjauksella.
Kirkolliskokouksen pitäisi tehdä uusi päätös nopeasti. Yksittäisillä papeilla säilyisi vapaus olla vihkimättä homopareja, kunhan vihkivä pappi löytyisi.
Piispoista Turun ja Suomen arkkipiispa Kari Mäkinen, Turun Kaarlo Kalliala ja Porvoon Björn Vikström.
Arkkipiispaehdokkaista Heli Inkinen, Ilkka Kantola ja Björn Vikström.
Ei vastausta: Helsingin Teemu Laajasalo.
Lähde: Lännen Median sähköpostikysely

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic