Uutiset

Hongkong varautui uusiin mielenosoituksiin sunnuntain jättiprotestien jälkeen

Sunnuntaina vältyttiin väkivaltaisuuksilta. Uudistusliikkeellä on edelleen hyvin laaja kannatus.
Mielenosoittaja lepäsi hetken kaatosateessa sunnuntain jättimielenosoituksen aikana Hongkongissa. Kuva: ROMAN PILIPEY
Mielenosoittaja lepäsi hetken kaatosateessa sunnuntain jättimielenosoituksen aikana Hongkongissa. Kuva: ROMAN PILIPEY

Hongkong varautui maanantaina uusiin jättimielenosoituksiin sen jälkeen kun sadattuhannet olivat protestoineet kaatosateessa rauhanomaisesti sunnuntaina. Väkivaltaisuuksilta vältyttiin tällä kertaa.

Järjestäjien mukaan sunnuntain mielenosoituksessa oli peräti 1,7 miljoonaa osallistujaa. Tämä osoitti, että liikkeellä on edelleen erittäin laaja kannatus, vaikka protestoijat olivat vallanneet Hongkongin lentokentän viime viikolla kaaosta aiheuttaen. Jotkut aktivistit ovat pyytäneet anteeksi tapahtumia lentokentällä.

Protestit alkoivat yli 11 viikkoa siitä, kun Hongkong aikoi saada aikaiseksi lain, jolla rikoksesta epäiltyjä voitaisiin luovuttaa Manner-Kiinaan. Lakiesitys pantiin jäihin mielenosoitusten takia, mutta protestit ovat laajentuneet yleiseksi demokratiaa vaativaksi liikkeeksi.

”Yksi maa, kaksi järjestelmää”

Hongkong palasi Britannialta Kiinan alaisuuteen vuonna 1997 iskulauseella ”yksi maa, kaksi järjestelmää”. Hongkongille luvattiin laaja autonomia, mutta monet sanovat Pekingin alkaneen rajoittaa kansalaisten vapauksia.

Protestit ovat olleet yksi suurimmista haasteista Kiinan presidentille Xi Jinpingille sen jälkeen kun hän astui valtaan vuonna 2012.

Lähiviikoille on suunnitteilla uusia mielenosoituksia, sekä myös lakko eräällä kaupungin alueelle.

Sunnuntain mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti, mutta poliisi sanoi joidenkin protestoijien vahingoittaneen hallintorakennuksia ja suunnanneen laserosoittimia kohti poliiseja.

Sunnuntaina ei pidätyksiä

Mielenosoittajilla oli sunnuntaina lupa kokoontua Victoria Park -puistoon, mutta protestit levisivät myös kohti kaupungin finanssikeskusta. Mielenosoittajat vaativat Pekingin tukeman hallintojohtajan Carrie Lamin eroa.

Mielenosoitukset kuitenkin laantuivat myöhemmin sunnuntaina ja aiemmista protesteista tuttuja yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisien välillä ei tapahtunut.

Hallinto ilmoitti sunnuntai-iltana yhteiskunnallisen järjestyksen palauttamisen olevan tärkeää. Se kertoi aloittavansa neuvottelut kansalaisten kanssa ”yhteiskunnallisen harmonian rakentamiseksi kun kaikki on rauhoittunut”.

Poliisia on arvosteltu liiallisen voiman käytöstä mielenosoittajia kohtaan. Sunnuntaina poliiseja oli kuitenkin paikalla vain vähän eikä pidätyksiä tehty. Kesäkuun jälkeen on pidätetty yli 700 protestoijaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic