Uutiset

Hongkong yrittää suitsia mielenosoituksia kieltämällä kasvomaskit

Viranomaiset ovat antaneet poliisille laajemmat valtuudet voimankäyttöön, mikä selittää tiistain tapahtumat.
Protestiin osallistunut mies rikkoi ikkunan Hongkongissa tiistaina. Kuva: Ritchie B. Tongo
Protestiin osallistunut mies rikkoi ikkunan Hongkongissa tiistaina. Kuva: Ritchie B. Tongo

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on antanut poliisille laajemmat valtuudet voimankäyttöön, jotta se saisi tukahdutettua neljättä kuukautta jatkuvat mielenosoitukset. Asia selviää dokumenteista, jotka uutistoimisto Reuters sai nähtäväkseen torstaina.

Kaupungin odotetaan turvautuvan poikkeustilan julistamiseen, mikä tarkoittaa mielenosoittajien käyttämien kasvomaskien kieltämistä. Poikkeustila ei ole ollut käytössä vuosikymmeniin. Mielenosoittajat peittävät kasvonsa suojellakseen identiteettiään viranomaisilta.

Laajempaa demokratiaa vaativat protestit muuttuivat tiistaina väkivaltaisiksi. Hongkongissa oli Kiinan 70-vuotispäivän takia protestikielto, jota mielenosoittajat eivät noudattaneet. Osa mielenosoittajista heitti polttopulloja. Poliisi ampui 1 400 kyynelkaasuammusta ja 900 kumiluotia.

Poliisi myös ampui kuusi kertaa. Yksi luodeista osui 18-vuotiaaseen opiskelijaan, joka toipuu edelleen rintavammastaan sairaalassa. Se oli ensimmäinen kerta, kun poliisi ampui mielenosoittajaa Hongkongissa oikealla ammuksella.

Luodista haavoittunuttua Tony Tsangia syytetään mellakoinnista, josta voi saada kymmenen vuoden vankeustuomion.

Poliisi ei vastaa teostaan

Reutersin näkemissä dokumenteissa poliisin voimankäyttöä koskevia ohjeita on muutettu. Kohta, jonka mukaan poliisivirkailija joutuu vastuuseen teoistaan, oli poistettu.

Poliisi ei kommentoinut muutoksia Reutersille. Sen antaman lausunnon mukaan ohjeiden yksityiskohtainen kommentointi voisi vaarantaa poliisioperaatioiden hoitamisen.

Poliisi on nauttinut perinteisesti ammattitaitoisesta maineesta Hongkongissa, toisin kuin Aasian muissa osissa.

Mielenosoitusten takia asenteet poliisia kohtaan ovat kuitenkin koventuneet, ja virkavaltaa on syytetty liian kovista otteista. Poliisi on kiistänyt syytökset.

Uusia protesteja tulossa

Ampumisesta järkyttyneet mielenosoittajat suunnittelevat uusia mielenilmauksia Hongkongin 11 hallintoalueen ostoskeskuksiin loppuviikoksi.

Protestit ovat laajentuneet Kiinan hallinnon vastaiseksi kapinaliikkeeksi. Mielenilmauksilla vastustetaan Kiinan valtaa Hongkongin hallintoon.

Kiina on väistänyt syytökset ja syyttänyt puolestaan Yhdysvaltoja ja Britanniaa Kiinan vastaisen liikkeen yllyttämisestä.

EU sanoi lausunnossaan olevansa syvästi huolissaan väkivallan kiihtymisestä ja kehotti ratkaisemaan tilannetta dialogilla.

Hongkongissa on peruttu useita tapahtumia levottomuuksien takia, viimeksi pyöräilytapahtuma Hongkong Cyclothon ja kaupungissa järjestettävä ruoka- ja viinifestivaali.

Uusimmat

Fingerpori

comic